Rovfiske gir migrasjon og maneter

Problematisk godbit: Tunfisken er i ferd med å bli utryddet. Som så mange andre matfisker, advarer ny dokumentarfilm. Foto: The End of the Line.
Problematisk godbit: Tunfisken er i ferd med å bli utryddet. Som så mange andre matfisker, advarer ny dokumentarfilm. Foto: The End of the Line.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEuropeiske skattebetalere sørger for oppkjøp av fiskeribestander i Afrika. Dermed prøver utsultede afrikanske fiskere å begi seg til Europa. Der er fisken, ikke folket, velkomne. I tomt hav overtar manetene...</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
THE END OF THE LINE

The End of the Line er en ny dokumentarfilm av Rupert Murray, basert på boken med samme navn av Charles Clover.

Dette er den første offentlige visningen i Oslo. Filmen hadde Norgespremiere på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

Filmen hadde sin verdenspremiere på Sundance-festivalen i USA i januar 2009.

ABC Nyheter: Den globale fangstkapasiteten er nå fire ganger så stor som årlig fangst i verden. Verdens største trålposer rommer 13 Boeing 747-fly og rensker alt på havbunnen. Vi driver en krig mot fisken - og vi vinner!

Dette er noe av det skremmende budskapet i den nye dokumentarfilmen The End of the Line, som blir vist på Oslo Dokumentarkino onsdag.

Ifølge filmen vil bestanden av alle de viktigste matfiskene være utryddet i løpet av femti års tid, om ikke fiskeriene blir bedre regulert enn i dag.

Gir fattigdom og øko-omveltning

Filmen viser eksempler på at hele økosystemet i havet forandrer seg når menneskene griper avgjørende inn i matkjeden. Det får store økologiske følger når menneskene fisker opp rovfiskene.

Havene fylles opp av alger, plankton og maneter når fiskene forsvinner.

Og: Med eksempel i Vest-Afrika demonstrerer filmen hva som skjer når europeiske skattebetalere bidrar til at gigantiske trålere fra Europa får kjøpt fiskekvotene av regjeringer i Vest-Afrika. Dermed mister lokale fiskere i sine småbåter sitt livsgrunnlag. Fisken blir borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet.

Båtflukt til Europa eneste utvei?

Når EU-trålere har skapt fisketomt hav går en strøm av båtflyktninger til Europa. Foto: The End of the Line.Når EU-trålere har skapt fisketomt hav går en strøm av båtflyktninger til Europa. Foto: The End of the Line.

I filmen blir vi presentert for den senegalesiske fiskeren Adama Mbergaul, som i sin levetid har opplevd at europeiske trålere har tømt fiskeressursene han levde godt på før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en tur tjener han 6 dollar. Men bruker drivstoff for 4 dollar.

- Hvis jeg skal ta ansvar for framtida til min datter, må jeg til Europa, forteller han.

Kryssingen over er som kjent livsfarlig. Og om han kommer fram, risikerer han å bli kastet ut.

- Fisken blir borte. Folk blir fattigere. Og hva skjer? Jo, de emigrerer. Fisken har visum til Europa. Men de liker ikke folk. Folk blir avvist.

Det sier professor Rashid Sumaila, som er ekspert på vestafrikansk fiskeri ved Universitetet i British Columbia, Canada.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fiskeoppdrett forverrer

- Kappløpet for å fange den siste fisk skjer over hele verden, heter det i filmen.

Den nevner ikke norsk forvaltning av villfisk, som regnes som relativt forsvarlig. Derimot reises pekefingeren mot den globale havbruksnæringa.

- Mange ser på oppdrett som løsningen. Men fiskeoppdrett er ikke hva det ser ut til å være. Man bruker villfisk til å fôre. Men da dreper man mer fisk enn den man produserer, hevdes det i filmen.

Slike påstander blir tilbakevist av havbruksnæringa her til lands.

Men ifølge The End of the Line males 40 prosent av de rundt 100 millioner tonn som fiskes globalt årlig, til fiskemel for å fôre opp fiske eller reker.

- Du omgjør en fiskeart til en annen, du produserer ikke mer fisk, sier en forsker.

- Nordmenn skulle skamme seg

I kveld vises for øvrig en film som retter kritisk søkelys mot norsk fiskeoppdrett, på Universitetet i Bergen.

- Det norske folk skulle skamme seg over at fiskeoppdrett i åpne merder er deres ambassadør.

Det sier Alexandra Morton, direktør i Salmon Coast Field Station i Broughton Archipelago, British Columbia, i en kommentar til filmen Farmed Salmon Exposed, the global reach of the Norwegian salmon farming industry.