Mathilde Moland på vei hjem

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'Times New Roman'; font-size: medium; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana,arial,helvetica,sans-serif; font-size: 11px" class="Apple-style-span">Mathilde Moland sammen med sin draptiltalte sønn Tjostolv i fengselsgården i Kisangani. Foto: Troens Bevis / Scanpix</span></span>
Mathilde Moland sammen med sin draptiltalte sønn Tjostolv i fengselsgården i Kisangani. Foto: Troens Bevis / Scanpix

<pMathilde Moland var mandag morgen på vei hjemover etter sitt besøk hos sønnen Tjostolv i fengselet i Kisangani.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg holder akkurat på å sjekke inn for å komme med et fly til Nairobi, sa mor Moland til NTB mandag morgen.

Besøket som var påtenkt hos kona til president Joseph Kabila, ble det ikke noe av.

– Det ble for mye styr å komme seg til Kinshasa, og prosessen ble såpass vanskelig at vi avsluttet den på et tidlig tidspunkt, sier Rune Edvardsen som har vært sammen med fru Moland på Kongo-reisen.

Hun var innom fengselet en times tid på morgenen mandag for å si farvel til Tjostolv og Joshua French.

– Akkurat det gikk bedre enn jeg trodde. Det ble litt fram og tilbake, så vi fikk tatt flere avskjeder og det hjalp, forteller hun.

Hun sier hun reiser hjem ved godt mot og tror på en lykkelig slutt på dramaet for de to dødsdømte nordmennene.

– Fantastisk opplevelse

– Når det er sagt, har turen vært en fantastisk opplevelse på alle vis. Jeg har lært å kjenne litt av de problemene som folk lever med. Det byråkratiske er svært tungvint, og det er mange som skal være med på å bestemme. Mange ting er så ulikt forholdene i Norge som de kan få blitt, sier Mathilde Moland.

Det var fredag ettermiddag at mor Moland fikk møte sønnen for første gang i Kinshasa. Da ble det bare et kort møte, men lørdag var hun alene med ham i fengselscellen og de to fikk pratet skikkelig sammen.

Med seg fra Norge hadde Moland blant annet et fotoalbum med bilder av familiemedlemmer og en MP3-spiller, samt 19 sider med støtteerklæringer fra nettsiden freemolandandfrench.com.

Møtte enken

Hun møtte også Bibishe Olenjike (27) som ble enke da sjåføren Abedi Kasongo ble drept – drapet som Tjostolv Moland og Joshua French er dømt for.

De to kvinnene snakket sammen om den vanskelige situasjonen de begge befinner seg i og fru Moland overbrakte sine kondolanser til enken.

– Det har vært en veldig vellykket tur. Vi har ikke fått et eneste nei, men i forhold til våre hjemlige forhold opplever vi at det tar litt mer tid å få ting til. Men jeg er veldig fornøyd, sier Rune Edvardsen. (©NTB)

Personvernpolicy