Meny

- Tjener millioner på falsk Tamiflu

TJENER PÅ FRYKT: Forskning viser at kriminelle bander tjener millioner på at folk kjøper falsk Tamiflu på nett. Dette bildet er av en pakke med ekte Tamiflu. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske kriminelle tjener millioner på salg av falsk Tamiflu til bekymrede europeere og amerikanere.

Det er forskning fra datasikkerhetsfirmaet Sophos som viser at organiserte kriminelle lurer netthandlere til falske nettapotek, mot at de får en del av overskuddet, melder Sky News.

Etterforskere tror at tusenvis av bløffmakere, de fleste basert i Russland, jobber døgnet rundt med å promotere medisiner som enten er falske eller av dårlig kvalitet.

Og det er innbyggere i USA, Canada, Tyskland, Storbritannia og Frankrike som er ivrigst når det gjelder å kjøpe Tamiflu og andre medisiner på nett.

- Setter kundenes helse i fare

- De kriminelle bandene som står bak de falske nettapotekene, setter kundenes helse, personopplysninger og kredittkortinformasjon i fare, sier Graham Cluley fra sikkerhetsselskapet Sophos ifølge Sky News.

- De har ingen problemer med å bryte loven for å promotere disse nettsidene, så du kan være sikker på at de ikke har noen skrupler når det gjelder å utnytte dine konfidensielle data eller å selge deg medisiner som kan være livsfarlige, fortsetter han og oppfordrer alle som tror de trenger medisin, til å oppsøke lege.

Ifølge sikkerhetsselskapet kan de kriminelle gjengene tjene flere hundretusen kroner om dagen på denne virksomheten – og dersom frykten for svineinfluensaen fortsetter kan inntektene bli enda høyere.

Halvparten er falske

En rapport som kom i fjor, viste at over halvparten av medikamentene som selges på nett er falske.

Rapporten som ble utarbeidet av den uavhengige organisasjonen European Alliance for Access to Safe Medicines, viste at 62 prosent av legemidlene som selges på internett er falske.

De falske legemidlene kan inneholde for mye, for lite eller ingenting av det aktive medisinske stoffet.

- Det kan være livsfarlig for egen helse å kjøpe medisiner på denne måten, sa avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk da.

Les også: - Halvparten av legemidlene er falske

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus