Krever svar på hvorfor sivile afghanere sendes i døden

Sivile afghanske krigsofre blir kastet ut av NATOs feltsykehus etter få dager, for deretter å bli overlatt til lokale sykehus og seg selv. For mange resulterer det i døden. Illustrasjonsfoto: REUTERS/SCANPIX
Sivile afghanske krigsofre blir kastet ut av NATOs feltsykehus etter få dager, for deretter å bli overlatt til lokale sykehus og seg selv. For mange resulterer det i døden. Illustrasjonsfoto: REUTERS/SCANPIX

<pDanmarks forsvarsminister må svare på hvorfor NATOs feltsykehus i Afghanistan ofte sender sivile afghanere i døden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske leger har i tre måneder drevet et av ISAF-styrkens feltsykehus i Helmand-provinsen. Av de drøyt 2.000 krigsofrene som har vært innom, var 40 prosent sivile.

Mens sårede NATO-soldater blir videresendt til sykehus i hjemlandet, blir de afghanske krigsofrene kastet ut av feltsykehuset etter to-tre dager og deretter etterlatt utenfor lokale sykehus.

– Jeg antar at mellom 80 og 90 prosent av de sivile pasientene dør av enkle infeksjoner når vi sender dem hjem fra feltsykehuset, fortalte en av de danske kirurgene til den danske avisen Berlingske Tidende i helgen.

Opprørt

Leger uten grenser er opprørt og mener at NATO bryter krigens spilleregler.

Nå krever også opposisjonen i Danmark at forsvarsminister Søren Gade reagerer.

– Det er ikke akseptabelt dersom sivile ofre for den krig Danmark er med på å føre i Afghanistan, blir latt i stikken slik at de dør av alminnelige sårskader, sier Enhedslistens forsvarspolitisk talsmann, Frank Aaen, til Berlingske Tidende.

Han mener at de sivile krigsofrene enten må få den nødvendige behandling ved NATOs feltsykehus, eller at det blir inngått en avtale med Røde Kors, som har flere sykehus i landet.

– Bryter legeløftet

Socialistisk Folkeparti (SF) er enig og mener at Danmark bryter internasjonale konvensjoner ved å sende sivile krigsofre i døden. Partiet mener også at de danske militærlegene bryter legeløftet i Afghanistan.

– Det er helt grunnleggende i legeløftet at du skal hjelpe sårede mennesker og ikke sortere mellom pasientene. Vi har hele tiden fått vite at Danmark overholder konvensjonene, sier partiets talsmann i menneskerettsspørsmål, Kamal Qureshi.

Må svare

Forsvarsminister Søren Gade må derfor svare på hvorfor sivile krigsofre blir kastet ut av det militære feltsykehuset i Helmand-provinsen, for deretter å bli etterlatt utenfor lokale sykehus.

Gade må også svare på om dette er i tråd med internasjonale konvensjoner og fortelle hva han akter å gjøre med saken.

Gade har ikke ønsket å kommentere saken overfor Berlingske Tidende. (©NTB)

Personvernpolicy