Meny

Arbeidet for Oslo kommune - fikk 17 kr timen

BYGGET BARNEHAGE: På denne arbeidsplassen i Drammensveien 60b jobbet litaueren for Oslo kommune. (Foto: Atle Jørstad)
BYGGET BARNEHAGE: På denne arbeidsplassen i Drammensveien 60b jobbet litaueren for Oslo kommune. (Foto: Atle Jørstad)

Ulovlig litauer fikk 17 kroner timen da han bygget barnehage for Omsorgsbygg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om sosial dumping

* Sosial dumping er et begrep som knyttes til arbeidsinnvandring hvor utenlandske arbeidstakere, som utfører arbeid i Norge, får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere.

* Begrepet spiller på det at norske arbeidstakeres vilkår «dumpes» som et resultat av at billig utenlandsk arbeidskraft overtar. De utenlandske arbeidstakerne godtar dårligere vilkår enn de norske, ofte på grunn av situasjonen i hjemlandet.

* Sosial dumping innebærerer blant annet at arbeidsinnvandreren godtar dårligere boforhold, mangelfull opplæring og dårlig ivaretagelse av sikkerheten på arbeidsplassen enn sine norske konkurrerende arbeidstakere. Arbeidstakerne kan utsettes for større ulykkesrisiko ved dårlig sikring av arbeidsplassen.

Kilde: Wikipedia.

(ABC Nyheter): Ved denne byggeplassen i Oslo, hvor Omsorgsbygg Oslo KF er byggherre, jobbet en litauisk arbeider for 17 kroner timen.

Les også: Stordalen holder lønnsløfte

Stordalen vurderer å betale

Betalte arbeidere 24 kr timen - får ikke straff

Det avslørte Arbeidstilsynet på sin tilsynsuke for kort tid siden.

Omsorgsbygg Oslo KF (Kommunalt foretak) er eier, forvalter og utvikler av Oslo kommunes egne eiendommer. Det var underentreprenøren Asfalt og Grønt AS som hadde leid inn litaueren. Trio Entreprenør er hovedentreprenør på byggeplassen, mens Omsorgsbygg er byggherre.

Er ansvarlig

Seniorinspektør Per Granerød ved Arbeidstilsynet i Oslo sier til ABC Nyheter at Omsorgsbygg har et overordnet ansvar, i henhold til Byggherreforskriften.

- Omsorgsbygg har som byggherre blant annet ansvaret for å føre mannskapsliste. Der skulle det ha kommet frem hvilket firma vedkommende tilhørte, i tillegg til fødselsdato. Men når man ikke har kontroll over hvem som jobber, hvordan skal man da greie å kontrollere kontraktene man har inngått med entreprenørene? spør Granerød retorisk.

- Burde Omsorgsbygg hatt bedre kontroll?

- Vi snakker om en veldig stor og profesjonell byggherre. Og da forventer man mer profesjonell håndtering, svarer Granerød.

Svineri

Konstituert administrerende direktør Per Morten Johansen i Omsorgsbygg KF sier til ABC Nyheter at de nå arbeider med å få frem dokumentasjon i saken. Han bekrefter også at underentreprenøren Asfalt og Grønt risikerer at kontrakten heves.

- Det er helt uhørt at det på noe som helst tidspunkt foregår underbetaling og sosial dumping på noen av våre byggeplasser. Vi gjennomfører daglige kontroller for å komme dette svineriet til livs, sier Johansen.

Arbeidstilsynet betegner tilfellet som grov sosial dumping.

- Ut ifra hva arbeideren selv har sagt får han 1100 litauiske lidt i måneden. Det utgjør 17 kroner i timen hvis han jobber 40-timers uker, sier Granerød.

I tillegg er det litauiske firmaet arbeideren er leid inn fra ikke tilmeldt i et lovpålagt register i Norge. Det betyr at han arbeider ulovlig i landet.

- Grov sosial dumping

Mannen har selv opplyst at han i tillegg til lønnen fikk kost, losji og reise til arbeidsstedet dekket med ca. 400 kroner per dag.

Arbeidstilsynet er imidlertid klare på at de regner mannens timelønn som 17 kroner i timen, til tross for dette tillegget.

- Du kan ikke regne sammen kost, losji og lønn. Og det er derfor vi har betegnet dette som grov sosial dumping, sier Granerød.

- Hvor grovt er dette?

- Hva får du kjøpt for 17 kroner i Norge? Det er en grov utnyttelse, fordi minstelønnen i Norge er 133,50 kroner i timen. Og da ser du gapet mellom hva han skulle hatt og hva han får. I tillegg skulle han hatt feriepenger, sier Granerød.

Vurderer kontraktsoppsigelse

Per Morten Johansen i Omsorgsbygg understreker at det er de som har det øverste ansvaret i saken. Han sier også at foretaket går lengre enn noen andre når det kommer til kontrollering for å unngå sosial dumping.

- Vi bruker alt det vi har av tilgjengelige ressurser for å avdekke slike forhold. Vi har mange kontroller i egenregi, og vi avdekker mange forhold. Men det betyr ikke at absolutt alle avvik kan utelukkes, sier Johansen, og påpeker at dette er et enkelttilfelle.

- Så du kan utelukke at det er slike forhold på alle deres byggeplasser?

- Det er overhodet ikke slik det er på andre byggeplasser hos oss. Dette er et fokusområde for Omsorgsbygg, sier Johansen.

- Ut av proporsjoner

Daglig leder Geir P. Bratlie i Asfalt og Grønt sier til ABC Nyheter at han er enig i at alle formaliteter skal være i orden, men at han også synes saken er kommet ut av proporsjoner.

- Når det kommer til hva arbeideren faktisk får utbetalt, synes jeg egentlig saken er kommet ut av proporsjoner. Avlønningssystemet i Litauen er helt annerledes enn i Norge, og denne arbeideren har i praksis hatt mellom 70 og 80 kroner i timen etter skatt, sier Bratlie.

Han sier at litauiske arbeidere får dagpenger i tillegg til timeslønn, og mener at Arbeidstilsynet ikke tar hensyn til alle momenter i saken.

- Han vil ligge omtrent på tariffavtalen (133,50 kroner timen, journ. anm.) når man regner inn bruttolønn, så at dette er grov sosial dumping er en sannhet med modifikasjoner. Vi er selvfølgelig ikke interessert i å betale en arbeider 17 kroner timen, sier Bratlie.

Arbeideren har fått reforhandlet sin kontrakt i løpet av helgen, slik at alt skal være i orden.

- Han har fått en høyere bruttolønn, men må betale mer skatt. Da ser det penere ut på papiret, sier Bratlie.

Frykter ikke oppsigelse

Bratlie innrømmer at det litauiske selskapet ikke er registrert i Norge, slik de er pålagt, men sier dette skyldes at han selv ikke kjente til reglene.

- Jeg har snakket med Arbeidstilsynet om dette, og fått veiledning for å få ordnet opp i dette. Det er bare formaliteter. Vi ser veldig alvorlig på dette, for vi ønsker å ha ting i orden, sier Bratlie.

Asfalt og Grønt frykter ikke at Omsorgsbygg skal si opp kontrakten.

- Vi kan dokumentere at dette ikke er sosial dumping. Vi er ikke interessert i å ha folk som ikke får betalt. Dette er veldig dyktige folk, og jeg har forsikret meg om at alle som arbeider hos oss har en ordentlig lønn, sier Bratlie.

- Uklart

Trio Entreprenører har som hovedentreprenør ansvar for å påse at pliktene om minstelønn etterleves. Driftssjef Karl Kristian Mørk ved Trio sier til ABC Nyheter at de stiller krav om minstelønn i alle sine kontrakter med underentreprenører. Det er også kontraktsfestet at underentreprenørene skal ha tilsvarende bestemmelser i sine kontrakter med andre.

Trio undersøker nå saken og går gjennom dokumentasjon.

- Vi skal ha et møte med Arbeidstilsynet på torsdag, for å sammenstille dokumentasjon. Det er en del som vi mener er uklart i denne saken. Hva arbeideren har fått utbetalt i lønn er det ingen som vet, det vet ikke Arbeidstilsynet heller, sier Mørk.

Han forteller at de har mottatt dokumentasjon som viser at Asfalt og Grønt har betalt det litauiske selskapet 155 kroner per time for den innleide arbeideren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 Gutt (15) knivstukket på Holmlia i Oslo19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21 Åtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59 Kallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42 Fortsatt bekymring for flom etter Barry01:24 India stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59 Slagsmål med kniv og hammer i Horten00:43 Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15 Første tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01 Buss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32 Mahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41 Politiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39 Griezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd
Siste nytt
20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35NorgeGutt (15) knivstukket på Holmlia i Oslo19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenKrekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21VerdenÅtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59NorgeKallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42VerdenFortsatt bekymring for flom etter Barry01:24VerdenIndia stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59NorgeSlagsmål med kniv og hammer i Horten00:43NorgeArkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15VerdenFørste tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01NorgeBuss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32SportMahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41NorgePolitiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39SportGriezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus