Syk av stygge omgivelser

KRITISERES: Synnøve Caspari mener norske sykehus tenker altfor lite på estetikk. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
KRITISERES: Synnøve Caspari mener norske sykehus tenker altfor lite på estetikk. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

<pNorske sykehus kritiseres for ikke å tenke på estetikk. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det at det er pent rundt deg, kan ifølge flere studier ha positiv effekt på blant annet blodtrykk, søvn, smerter, medikamentbehov, varighet på sykehusopphold og generell trivsel, skriver forskning.no.

I lys av dette kritiserer førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo, Synnøve Caspari, norske sykehus for ikke å tenke mer på estetikk, og sier vakre omgivelser på sykehus kan fremme helse og velvære til pasientene.

- Norske sykehus som rehabiliteres og bygges må ta hensyn til den kunnskapen som finnes om pasientenes reaksjoner og ønsker. Pasientene er hovedpersonene og jeg synes pasientrommene er forsømt overalt hvor jeg har vært, sier Caspari til forskning.no.

Deltakerne i studien svarte at mange norske sykehus fremstår som fengsler. Pasientrommene ble beskrevet som tomme, kalde, fargeløse og sterile.

- En pasient sammenlignet sykerommet med en likkiste. Hun ble deprimert av å være der, sier Caspari.

Personvernpolicy