Meny

Lege: - Moland er for syk for retten

STERKT MØTE: Mathilde Moland sammen med sin draptiltalte sønn Tjostolv i fengselsgården i Kisangani. (Foto: Troens Bevis / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tjostolv Moland er for syk til å møte i retten. Det konkluderer lege Terje Erlid med etter å ha undersøkt nordmannen i fengselet.

Søndag besøkte Erlid, Mathilde Moland og predikanten Rune Edvardsen sentralfengselet i Kisangani.

– Jeg føler helt bestemt at det er feil å dra Moland inn i en rettssal akkurat nå. Jeg tenker spesielt på hans mentale helse, og jeg mener bestemt at han trenger mer ro. Jeg føler at French har veldig god kontroll, men Moland har litt igjen, sier Erlid til NRK.

Han vil ikke stille noen diagnose, men kommer til å skrive en rapport om Molands tilstand som han overleverer Utenriksdepartementet.

– Ikke redd

Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland, skal etter planen reise hjem igjen mandag, og var i en periode redd for at søndagens besøk ville være det siste før hjemreisen. Men hun håper å få sett sønnen en gang til før hun reiser.

På innsiden av fengselet holdt Edvardsen en gudstjeneste der han talte til de innsatte. Tjostolv forteller Dagbladets journalist at han syntes det er fint å ha moren på besøk, og at han ikke lenger er redd for hennes sikkerhet.

– Så lenge Rune Edvardsen er til stede, er jeg ikke redd, sier Tjostolv.

Det var ikke bare Moland og French som ble undersøkt av den norske legen i dag, han tok seg også tid til å undersøkte et femtitall av de kongolesiske fangene.

– Det var en stor opplevelse og veldig nyttig. Vi var igjennom rundt 55 fanger med ulike diagnoser alt fra brokk til malaria og skabb og diverse, sier Erlid, som ikke er direkte imponert over den medisinske situasjonen i fengselet.

Reiser mandag

I morgen reiser Terje Erlid sammen med Mathilde Moland og Rune Edvardsen fra Kisangani, men de håper å besøke fengselet igjen før de setter seg på flyet.

Moland har i lengre tid slitt med ettervirkningene av å ha vært malariasyk, og ifølge Joshua French har Moland vært døden nær. Tjostolv kan fortelle at han ikke lenger deler celle med Joshua French, nå bor han på en soldatavdeling sammen med tre tidligere soldater.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus