Meny

Nok en spiker i kista for bindende København-avtale

Lederne i APEC svekket allerede lørdag formuleringene om forpliktende kutt i utslipp av klimagasser som skulle være med i møtets slutterklæring. (Foto: REUTERS/Vivek Prakash)
 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

APEC-lederne har satt en definitiv stopper for at klimatoppmøtet i København skal komme fram til en bindende avtale med konkrete målsettinger for utslippskutt.

Lederne i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) ga søndag sin støtte til en plan Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen la fram i Singapore.

Planen skal hindre at København-møtet blir en fullstendig fiasko. Den innebærer at vedtaket av en juridisk bindende klimaavtale utsettes til 2010 eller senere.

– Gitt tidsfaktoren og situasjonen i de enkelte land må vi de kommende ukene rette oppmerksomheten mot hva som er mulig, og ikke la oss distrahere av det som ikke er mulig, sa Lars Løkke Rasmussen til APEC-lederne ifølge Reuters.

– København-avtalen bør til slutt gi mandat for fortsatte juridiske forhandlinger og sette en siste frist for når de må være ferdige, tilføyde han.

Politisk avtale

Løkke Rasmussens totrinnsplan vil legge grunnlaget for en politisk avtale på klimatoppmøtet i København 7.–18. desember.

Den vil bli fulgt av vanskelige forhandlinger internasjonalt og nasjonalt om juridisk bindende målsettinger for kutt i utslipp av klimagasser, betaling og teknologiske løsninger i mer langsomt tempo, men likevel med en tidsfrist.

– Det har vært klart en stund at det ikke ville bli en jurdiske forpliktende avtalte i København, noe vi beklager. Men får vi det ikke til i København, så går vi selvfølgelig for det nest beste, som er en sterk og omfattende politisk avtale, sier miljøminister Erik Solheim (SV) til NTB.

Han understreker at lederne på toppmøtet i desember må bli enige om prosessen videre mot en juridisk bindende avtale. Han tror ikke det er urealistisk at det kan bli satt en dato for når de videre forhandlingene skal være sluttført.

– Ikke svekke innsatsen

Selv om landene nå gir seg selv lengre tid på å gi avtalen en juridisk bindende form, må det viktigste innholdet i avtalen komme på plass i København, understreker Norges Naturvernforbund.

– Utsettelsen må ikke føre til at de rike landene svekker sin innsats i København og stiller med svakere forpliktelser. Gjør de det, kan det ta veldig lang tid å få på plass en juridisk forpliktende avtale, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

– Det er skuffende, men ikke overraskende, at de store landene nå ser ut til å bli enige om å flytte på tidsfristen for en juridisk bindende klimaavtale, mener Haltbrekken.

USA og Kina

Løkke Rasmussens plan vil særlig gi USA og Obama-administrasjonen pusterom slik at Senatet i USA kan vedta en lov om reduksjon i utslippene.

– Det var bred støtte blant lederne om at det er viktig at København blir vellykket, at det blir virkelig, konkret framgang i København med operasjonell framgang, sa den amerikanske forhandleren Michael Froman til Reuters.

– Det var en vurdering at det var urealistisk å forvente at en juridisk bindende avtale kunne forhandles fram fra nå av når København-møtet begynner om 22 dager.

Kinas president Hu Jintao sa at industrialiserte land må gå foran, og han var vag om hvilke forpliktelser utviklingslandene, som han mener Kina tilhører, må påta seg.

Svekket formuleringer

Lederne i APEC svekket allerede lørdag formuleringene om forpliktende kutt i utslipp av klimagasser som skulle være med i møtets slutterklæring.

En klar referanse til målsettingen om å kutte utslipp av klimagasser med 50 prosent innen 2050 ble fjernet fra utkastet til slutterklæring. I stedet heter det at APEC vil gå inn for «et betydelig» kutt i utslippene innen 2050.

Selv om APEC-møtet ikke var et ledd i FNs problemfylte klimaforhandlinger, samlet de 21 medlemslandene mange av de viktigste aktørene i klimapolitikken, deriblant de to aller viktigste, Kina og USA.

Totalt står de 21 APEC-landene for 60 prosent av klimautslippene i verden. Kina og USA står alene for 40 prosent av utslippene.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus