Meny

USA nekter å frigi nye torturbilder

Bildene som viser amerikansk fangemishandling i Abu Ghraib-fengslet i Irak, sjokkerte en hel verden da de ble offentliggjort. Nå nekter USA å frigi nye torurbilder. Foto: AP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs forsvarsminister Robert Gates nekter å frigi flere bilder av krigsfanger som blir torturert og mishandlet av amerikanske soldater.

Washington (NTB-AP): Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU har tidligere gått rettens vei for å få frigitt 21 fargebilder som vise mishandling av fanger i Irak og Afghanistan, noe de har fått medhold av en føderal domstol.

Obama-administrasjonen ba derfor Kongressen om å gi forsvarsminister Robert Gates utvidet fullmakt til å holde tilbake bildene.

I tillegg til de 21 konkrete bildene ACLU har krevd utlevert, nekter Gates også å frigi 23 andre bilder som dokumenterer amerikansk fangemishandling.

- Til fare

En talsmann for Pentagon opplyser at bilder knyttet til behandling av fanger tatt i militære operasjoner mellom 11. september 2001 og 22. januar 2009 heretter ikke vil bli frigitt.

- Offentliggjøring av disse bildene vil være til fare for amerikanske statsborgere, amerikanske soldater og amerikanske tjenestemenn i utlandet, slår Gates fast.

ACLU nekter å gi opp kampen og mener at det er viktig at torturbildene blir lagt fram.

- Disse bildene er en viktig del av vår historie. De er av avgjørende betydning for debatten om tortur, sier Jameel Jaffer i ACLU.

Ombestemte seg

Bildene som viser amerikansk fangemishandling i Abu Ghraib-fengslet i Irak, sjokkerte en hel verden da de ble offentliggjort.

Bildene utløste hissig debatt i USA og bidro til full gjennomgang og innskjerping av reglene for fangebehandling.

President Barack Obama lovet opprinnelig at all dokumentasjon knyttet til fangemishandlingen under hans forgjenger George W. Bush skulle på bordet, men har siden ombestemt seg.

Frykten er at bildene skal oppildne til nye voldshandlinger mot amerikanske soldater i Irak og Afghanistan.

De omstridte bildene er i likhet med Abu Ghraib-bildene tatt av amerikanske soldater og var å finne i etterforskningsmaterialet mot soldater som er dømt for overgrep.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus