Meny

Tiårets personlighet

Tiårets personlighet
Tiårets personlighet

ABC Nyheter har pratet med Jack White som nylig ble kåret til tiårets personlighet av det anekjente musikkmagasinet Uncut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Enhver med interesse for The White Stripes og bandets kreative drivkraft Jack White har formodentlig fått med seg at han er en mann med stor kreativ driftkraft, en kraft som får utløp i en rekke ulike prosjekter.

Da han nylig var på besøk i Oslo var det for å spille konsert med sitt nyeste band The Dead Weather, som i tillegg til White består av The Kills’ Alison Mosshart, Dean Fertita fra Queens Of The Stone Age og Jack Lawrence fra blant annet The Raconteurs.

- Det er dette som skjer når jeg legger meg i køya på turnébussen; de andre stiller seg opp og stirrer på meg, tøyser White idet vi setter oss ned, og resten av bandet blir stående å kikke inn fra gangen som en gjeng nysgjerrige unger.

White med resten av The Dead Weather. (Foto: Sony Music)White med resten av The Dead Weather. (Foto: Sony Music)

- Jeg tror ikke vi har ledd så mye på noen turné vi har vært på hele livet som med det bandet her, forklarer han.

Tilfeldig tilblivelse

Det virker hevet over enhver tvil at White trives med tingenes tilstand, der han med stor iver forteller om både bandet og sine mange andre gjøremål. Akkurat som hans forrige nye bandprosjekt The Raconteurs oppstod The Dead Weather som følge av en rekke tilfeldigheter: En felles turné med The Kills og The Raconteurs ledet til en tur i studio for å spille inn en sjutommer, og derfra ballet det på seg.

I rødt, hvitt og svart: The White Stripes. (Foto: XL/Playground)I rødt, hvitt og svart: The White Stripes. (Foto: XL/Playground)

- Plutselig hadde vi materiale til et helt album. Det fantastiske var at vi ikke visste at vi var noe band, vi bare spilte inn uten å vite hva låtene skulle brukes til. Kanskje kom det til å bli brukt i en film, en b-side for noen, eller på en plate med The Kills. Vi befant oss bare plutselig midt oppe i noe som alle ble skikkelig inspirert av.

I The Dead Weather har White plukket opp trommestikkene, selv om det er hans traktering av gitaren som har gjort trettifireåringen kjent. Faktisk hadde han allerede for seks år siden markert seg såpass at magasinet Rolling Stone kåret ham til verdens 17. største gitarist gjennom tidene.

Western-estetikk med The Raconteurs. (Foto: XL/Playground)Western-estetikk med The Raconteurs. (Foto: XL/Playground)

Da det renommerte britiske musikkmagasinet Uncut nylig oppsummerte 2000-tallets 150 beste plater ble Jack White utnevnt til tiårets personlighet, med hele åtte utgivelser inne på den eksklusive lista. Og om ikke det var nok: The White Stripes’ album «White Blood Cells» tronet øverst på pallen.

- Ingen tid til overs

White har alltid vært produktiv, men den siste tiden har han virkelig hatt nok å henge fingrene i. Ved siden av å produsere en rekke innspillinger, nå sist The Dead Weathers «Horehound», har White bare det siste året deltatt i dokumentaren «It Might Get Loud» (sammen med Jimmy Page og The Edge), regissert musikkvideoer, bygget sitt eget studio og startet plateselskapet Third Man Records.

Det nye bandprosjektet skyldtes altså på ingen måte en musiker med ledig tid på hendene.

- Jeg har ingen tid til overs! ler White høyt.

- Jeg hadde akkurat åpnet hovedkontoret til Third Man, og jeg designet hele stedet fra bunnen av. Og så har jeg jo to barn, jeg kunne lett ha tilbragt all tiden min sammen med dem.

- Men du liker å ha det travelt?

- Selvsagt! Hvert eneste øyeblikk driver jeg med det jeg vil kunstnerisk og med livet mitt. Jeg er veldig heldig.

Estetisk bevissthet

Det går en rød tråd gjennom alle Whites prosjekter, og den handler om mer enn bare musikk. Igjen og igjen viser den tidligere møbelsnekkeren en gjennomført bevissthet rundt stil og estetikk, i alt fra visuell fremtoning til tematikk i tekster.

- Jeg var drittlei av folk som kom på scenen i olabukse og t-skjorte og lot som de var mer ekte fordi de ikke var opptatt av hvordan ting ser ut.- Da jeg gikk på konserter som tenåring og ventet på at bandet skulle komme på scenen, pleide jeg å analysere absolutt alt utstyret deres, hvilken lyssetting de brukte, hvilke farger det var på lyset og hvilke sanger som ble spilt over anlegget idet de kom på scenen. Alt det gjorde inntrykk på meg, fordi jeg trodde det var valgt ut av artistene.

- Da The White Stripes startet var jeg drittlei av folk som kom på scenen i olabukse og t-skjorte. Jeg var drittlei av at de ikke brydde seg om estetikken, og lot som de var mer ekte fordi de ikke var opptatt av hvordan ting ser ut, som om det var punka eller noe. Det er det på ingen måte. Det er et valg du tar, og du gjør bare det samme som alle andre. Så for oss var det et kjempeopprør å si at vi bare skulle gå i rødt, hvitt og svart. Det var det mest punka vi kunne gjøre på den tiden - særlig siden vi spilte blues.

The White Stripes på vent

Til tross for at White nå har utgitt tre kritikerroste album med sine andre band, er det stor spenning knyttet til veien videre for The White Stripes. Deres sjette og hittil siste plate («Icky Thump») kom ut for bare to år siden, men samme høst måtte duoen avlyse siste del av turneen sin på grunn av trommeslager Meg Whites angstproblemer. Siden da har bandet hatt pause, men før jul slipper de konsertfilmen «Under Great White Northern Lights", som dokumenterer Canada-delen av «Icky Thump»-turneen.

White forteller at han og Meg ennå ikke har begynt å jobbe med nytt materiale, men at det kun er fordi han har vært travelt opptatt med andre ting.

- Anser du fortsatt The White Stripes som hovedbandet ditt?

White drar på det.

- Jeg gjør vel det. Det er så mye av The White Stripes som har med Meg å gjøre, men en stor del av det er på en måte også mitt soloprosjekt. Det er vanskelig å vite hva det egentlig betyr. Jeg vet det er det mest populære jeg har gjort, og trolig noensinne kommer til å gjøre. Det vil alltid bety noe spesielt for meg.

- Er det mer eller mindre tilfeldig for deg hvilket prosjekt du til enhver tid jobber med?

- Ja, jeg planlegger ikke så langt fram i tid. På starten av året, før det var noe Dead Weather, spurte manageren min hva jeg skulle gjøre framover siden jeg ikke hadde noen planer for 2009. Jeg husker den samtalen veldig godt, han var tydeligvis bekymret for å ikke ha noe å gjøre. Jeg sa til ham at det ikke var noe å være redd for - og dette har vært det travleste året i hele mitt liv! Det har vært helt texas.

Vitenskapsfantast

Det seneste prosjektet på White-agendaen må kunne kalles relativt eksentrisk: Utgivelsen av en vinylsingel med astronomen Carl Sagan, kjent for TV-serien «Kosmos». «A Glorious Dawn» er en remiks utført av komponisten John Boswell, inneholder en opptreden av Sagans kollega Stephen Hawking, og har blitt en Youtube-hit med over halvannen million klikk. Vinylutgaven ble sluppet mandag, på 75-årsdagen for Sagans fødselsdag.

- Jeg er gal etter vitenskap, og er kjempefan av både Carl Sagan og Stephen Hawking. Å være en del av noe som kan være med på å promotere det er helt nydelig, sier White, som ble tipset om låta av noen som visste om lidenskapen hans. Til å begynne med trodde han at det var en spøk. Men det var før han hørte den.

- Det var jo vakkert! Den første setningen går sånn: «Hvis du vil lage en eplepai fra bunnen, må du først finne opp universet». Jeg spilte det for Alison, og vi ble helt satt ut. Kan du tenke deg å skrive den teksten? Det er helt utrolig. Så nå ser hele bandet på «Kosmos» på bandbussen hver kveld etter konsertene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet
Siste nytt
18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus