APEC-kritikk av amerikansk proteksjonisme

Singapores statsminister Lee Hsien Loong tok lørdag imot president Barack Obama. (Foto: REUTERS/Michael Fiala )
Singapores statsminister Lee Hsien Loong tok lørdag imot president Barack Obama. (Foto: REUTERS/Michael Fiala )

<pUSAs president Barack Obama ber om en ny strategi for balansert global vekst, men får kritikk fra APEC-ledere for amerikansk proteksjonisme.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om APEC
* APEC består av 21 medlemsland: Australia, Brunei, Canada, Chile, Filippinene, Hongkong, Indonesia, Japan, Kina, Malaysia, Mexico, New Zealand, Papua Ny-Guinea, Peru, Russland, Singapore, Sør-Korea, Taiwan (under navnet kinesisk Taipei), Thailand, USA og Vietnam.
* APEC-landene har til sammen 41 prosent av verdens befolkning og står for 54 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt (BNP) og 44 prosent av verdens handel i volum.
* APECs primære målsetting er å fremme frihandel og økonomisk vekst i regionen, men organisasjonen har også begynt å involvere seg i sikkerhetsspørsmål.
* APEC startet i 1989 som et uformelt diskusjonsforum med tolv medlemmer. Det første toppmøtet ble holdt i Seattle i 1993. APEC avholder nå over 100 formelle og uformelle møter hvert år.
* Viktige saker i år er gjenreising av verdensøkonomien etter krisen, styrking av verdenshandelssystemet og motvirkning av proteksjonisme, og akselerering av regional integrering i APEC-området gjennom økt handel.
(Kilde: NTB, APEC) (©NTB)

– Vi kan enkelt og greit ikke gå tilbake til de samme syklusene av oppturer og fiaskoer som førte oss inn i den globale resesjonen, sa Obama før han lørdag kom til toppmøtet i Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) i Singapore.

Den amerikanske presidenten gjentok oppfordringen til å ta tak i skjevhetene i verdensøkonomien.

De 21 APEC-landene står for over halvparten av verdens bruttonasjonalprodukt og 40 prosent av verdenshandelen. I en felles uttalelse het det lørdag at APEC avviser alle former for proteksjonisme.

Kritikk

Obama har på Asia-besøket sitt understreket USAs tro på åpne markeder, men han ble møtt med kritikk fra regionale ledere lørdag.

Mexicos president Felipe Calderon brukte USA som eksempel på land som viser tegn på å gå i motsatt retning av frihandel.

– President Obama står overfor alvorlige politiske restriksjoner som strider mot frihandel, mener Calderon.

Han mener proteksjonisme er stor trussel mot verdensøkonomien og kritiserte USA for ikke å ha innført handelsavtalen for det nordamerikanske NAFTA-samarbeidet.

Etter at Obama kom til makten, har han innført en enorm stimuleringspakke for den amerikanske økonomien, men han har så langt lagt lite vekt på handel, skriver Reuters.

– Detter av lasset

Økonomer sier Washington nå er i ferd med å dette av handelslasset. Dette gir Kina og andre asiatiske land rom for å inngå avtaler seg imellom som utelater USA.

– Det skjer mye i regionen, og alt skjer i fravær av amerikansk engasjement, sier C. Fred Bergsten i Peterson Institute for International Economics.

– Det asiatene håper, er at Obama med denne turen vil begynne å gjeninnføre amerikansk økonomisk engasjement i Asia. (©NTB)


Personvernpolicy