Meny

Slik kan kondomer redde regnskogen

KONDOMFABRIKK: På fabrikken fikk Solheim se hvordan kondomene vaskes, tørkes, dras, tøyes og testes på en rekke forskjellige måter. Foto: Runa H. Tierno. (Foto: Runa H. Tierno)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kondomproduksjonen på en liten fabrikk i Acre sørger for at enorme områder regnskog får stå i fred.

XAPURI, BRASIL (ABC Nyheter): På kondomfabrikken Natex i Xapuri får uttrykket ”Fuck for forest” faktisk mening.

Fabrikken produserer 100 millioner kondomer i året, og er den eneste i verden som bruker 100 prosent naturgummi, altså gummi som tappes fra trær ute i regnskogen, i sin produksjon. Denne uken fikk miljø- og utviklingsminister Erik Solheim en innføring i den grønne og skogvennlige kondomproduksjonen under sitt besøk i Xapuri.

- Skogvoktere

Fabrikken har vært i drift siden 2007, og den ble bygget etter et initiativ fra delstatsmyndighetene, som ønsket å bedre forholdene for gummitappere i regionen ved å gi dem et gunstigere marked for rågummi. På denne måten håper myndighetene å insentivere gummitapperne til å bli boende i skogen og fortsette denne bærekraftige utnyttelsen av skogens ressurser. For gummitapperne er trærne mer verdt om de får stå.

- Gummitapperne får fem reais (drøye 15 kroner, red. anm.) per liter latex, og hvis folk i skogen har inntekt, vil de ikke tillate at skogen hugges. Det gjør dem til skogens beste voktere, sier delstatsdirektøren for bærekraftig jordbruk i Acre, Nilton Cosson Mota, til ABC Nyheter.

På en arbeidsdag tapper en mann 15 liter latex fra cirka 150 trær og han tilbaklegger nærmere 15 kilometer. Foto: Runa H. TiernoPå en arbeidsdag tapper en mann 15 liter latex fra cirka 150 trær og han tilbaklegger nærmere 15 kilometer. Foto: Runa H. Tierno

I dag lever 365 familier seg av å levere latex til fabrikken. Målet er å komme opp i 700 familier. Ifølge fabrikksjef Jeova Alves trenger kondomfabrikken 500.000 liter naturgummi i året.

- Dette er familier som bor spredt i skogen her i Xapuri-regionen, og veldig store områder av skogen vernes takket være produksjonen her. Bare Chico Mendes-reservatet er på nærmere én million hektar, og i tillegg fins det flere andre gummitre-områder, såkalte seringais, i regionen, sier Mota.

Alternativ sysselsetting

Erik Solheim mener at Acre har truffet blink med regnskog-satsningen sin. Og ved å bruke lokale råvarer kan kondomer være med på å redde regnskogen.

- Jeg er aller mest imponert over fingerarbeidet til damene som sitter og trer på disse (Foto: Runa H. Tierno)- Jeg er aller mest imponert over fingerarbeidet til damene som sitter og trer på disse (Foto: Runa H. Tierno)

- Poenget med regnskogprogrammene er å skaffe alternativ sysselsetting sånn at folk som lever i skogen, kan tjene penger på ikke å ødelegge den. Det viser seg at bærekraftig bruk av regnskog er vel så effektivt som rent vern, og hvis gummitapperne kan tappe naturens ressurser og skape arbeidsplasser til kvinnene sine her på fabrikken, så er ingenting bedre. Da skaper du hundrevis av arbeidsplasser uten å ødelegge skogen i det hele tatt, og det er ideelt, sier Erik Solheim til ABC Nyheter.

Under omvisningen på fabrikken fikk statsråden blant annet se de omfattende kvalitetskontrollene kondomene må igjennom.

- Kondomene sjekkes for hull, og de blir blåst opp til de rommer 44 liter luft, mens kravet er 18 liter før de sprekker, forklarte direktør Dirlei Bersch.

Deles ut gratis

Når kondomene er emballert i grønn plast, pakkes de i esker som hver rommer 144 kondomer. - 144 fordi det er antallet seksuelle relasjoner brasilianere ifølge statistikken har per år, forklarer fabrikksjef Jeova Alves.

Ingen av Natex-kondomene blir lagt ut for salg. I stedet går hele produksjonen til brasilianske helsemyndigheter som distribuerer dem gratis. Men ifølge Jeova Alves klarer Natex bare å dekke 10 prosent av det behovet myndighetene har, og derfor mener han det bør bygges mange flere kondomfabrikker i Amazonas.

Kondomene deles ut på helsestasjoner, men også under store kulturarrangementer, som for eksempel under karnevalet i Rio de Janeiro.

Et hett møte med det motsatte kjønn i Brasil kan med andre ord bidra til at trærne i Amazonas for stå i fred.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus