Meny

Midtøstens nye kruttønne

Montasjen viser medlemmer av Houti-bevegelsen med biter fra det saudiarabiske flyet de skal ha skutt ned. De hevder at to kvinner og et barn ble skadet i saudiarabiske angrep mot grensebyer. (Foto: AFP/Scanpix)
Montasjen viser medlemmer av Houti-bevegelsen med biter fra det saudiarabiske flyet de skal ha skutt ned. De hevder at to kvinner og et barn ble skadet i saudiarabiske angrep mot grensebyer. (Foto: AFP/Scanpix)

Krigshandlingene i Jemen kan utvikle seg til en regional storkonflikt – uten at det internasjonale samfunnet synes å ta saken nok på alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

URIKS PÅ LØRDAG


Hver lørdag kommenterer journalistveteranene Jahn Otto Johansen og Jan-Erik Smilden både kjente og mindre kjente aktuelle utenrikstemaer for ABC Nyheter.

Les hele serien her: Uriks på lørdag

I et fjellområde langs grensa mellom Saudi-Arabia og Jemen pågår det nå en krig der tre parter er involvert; saudiarabiske styrker, jemenittiske regjeringssoldater og sjiamuslimske opprørere fra den såkalte Houti-bevegelsen. Siden ingen journalister slipper inn i området, er det få som helt vet hva som skjer. Det man vet, er at tusenvis av mennesker er drevet på flukt.


Houtiene, som har sitt navn etter den drepte opprørslederen Hussein al-Houti, tilhører folkegruppa zaidiene. Zaidiene utgjør en tredel av Jemens befolkning og er sjiamuslimer. Mange av dem er fattige og underpriviligerte, og det er en av årsakene til at Hussein al-Houti gjorde opprør i 2004. Siden den tid har flere og flere sluttet seg til Houti-geriljaen, og kampene i det karrige området har intensivert. Det antas at Abdul Malik al-Houti, som nå leder den sjiamuslimske opprørsbevegelsen, har 6000 til 7000 mann under våpen. Opprøret hadde sitt utspring i Saada-provinsen.

Lite skrives om Jemen i norsk og internasjonal presse, sammenliknet med konflikter i land som Somalia, Irak og Afghanistan. Her hjemme er Jemen først og fremst kjent som landet som huser den norske kvinnen Martine Vik Magnussens antatte drapsmann Farouk Abdulhak. Men landet kom i det internasjonale nyhetsbildet i forrige uke da det ble kjent kjent at saudiarabiske fly hadde bombet områder som kontrolleres av Houti-geriljaen inne i Nord-Jemen.

Se også tidligere sak: Skjøt ned regjeringsfly | ABC Nyheter

Houtiene har lenge beskyldt Saudi-Arabia for å støtte jemenittiske regjeringsstyrker i den pågående krigen. Det er litt uklart hva som skjedde i forrige uke, men opptakten skal ha vært at houtiene bestemte seg for å okkupere et strategisk fjellområde på saudiarabisk side. I kampene som fulgte ble en saudiarabisk vaktsoldat drept. Houti-geriljaen sendte ut en erklæring der det het at aksjonen ble satt i gang fordi Saudi-Arabia har tillatt jemenittiske styrker i å operere i dette området. Påstanden ble tilbakevist, uten at det nødvendigvis behøver å bety noe særlig.

FNFN

En ung jente bærer en gutt på skuldrene i flyktningeleiren Mazraq. (Foto: Khaled Fazaa/ AFP)En ung jente bærer en gutt på skuldrene i flyktningeleiren Mazraq. (Foto: Khaled Fazaa/ AFP)

Men en del eksperter ser en annen mulighet: At dette var et bevisst trekk for å provosere fram en saudiarabisk gjengjeldelse og dermed også skaffe seg sympati, både blant egne zaidier og blant andre sjiamuslimer i Midtøsten. I sistnevnte tilfelle snakker vi først og fremst om Iran.

Jemenittiske myndigheter har i lang tid hevdet at opprørerne støttes av Iran. 26. oktober ble det meldt at en båt med fem iranere var blitt oppbrakt i Rødehavet med antitankvåpen til Houti-geriljaen om bord. Det ble ikke lagt fram beviser. Noen dager seinere fortalte Jemens mangeårige president Ali Abdullah Saleh at tilfangetatte houtier hadde tilstått at opprørsbevegelsen hadde mottatt støtte fra iranske kilder.

Houtiene hevder at landsbyene ble angrepet av saudiarabiske fly som drepte to kvinner og et barn. (Foto: Houtibevegelsen/AFP)Houtiene hevder at landsbyene ble angrepet av saudiarabiske fly som drepte to kvinner og et barn. (Foto: Houtibevegelsen/AFP)

Zaidiene, og dermed houtiene, tilhører grenen av sjiaislam som bare anerkjenner de fem første imamer etter profeten Muhammed. Islamistregimet i Iran tilhører den største sjiagruppa, som anerkjenner de tolv første imamene. Det er derfor ikke sterke religiøse bånd mellom zaidiene og herskerne i Teheran. Men det kan likevel være felles interesser.

Ifølge avisa The New York Times har statskontrollerte nyhetsmedier i Iran intensivert sin dekning av konflikten i Nord-Jemen den siste tida - med økt sympati for Houti-opprørerne. Dette har fått alarmklokkene til å ringe i regionen.

På en pressekonferanse i Teheran tirsdag tilbakeviste den iranske utenriksministeren Manouchehr Mottaki påstandene om iransk innblanding i Jemen-konflikten. Han ba alle land i området om å holde fingrene fra fatet og tilbød iransk mekling. Men Mottaki kom også med en dårlig skjult trussel:

«De som velger å helle olje på bålet, må også vite at flammene vil nå dem».

Saudiarabere som lever i flyktningeleire på den andre siden av grensen. (Foto: STR/AFP)Saudiarabere som lever i flyktningeleire på den andre siden av grensen. (Foto: STR/AFP)

Iran og Saudi-Arabia kjemper om å ha regionalt hegemoni i Midtøsten. Saudiaraberne tilhører den konservative sunnimuslimske retningen som kalles wahabisme, iranerne bekjenner seg til atytolla Khomeinis strenge tolkning av sjiaislam. Begge retninger befinner seg innenfor det som kalles islamisme, men der stopper likheten.

Saudi-Arabia er livredd for iransk innflytelse på den arabiske halvøya, ikke minst fordi al-Hasa-regionen i den sørøstlige delen av landet tradisjonelt er et sjiaområde. Her ligger flere store oljefelt, og sjiaene mener de ikke fått del i den enorme saudiarabiske oljerikdommen. Foreløpig har det bare vært sporadiske tegn til opprør, men her ligger det mange mener er en av Midtøstens udetonerte bomber.

Det som kompliserer situasjonen ytterligere, er at det ikke bare foregår én konflikt i Jemen. I den sørlige delen av landet finns en opprørsbevegelse som ønsker seg tilbake til tida før 1990, da Sør-Jemen og Nord-Jemen ble slått sammen til ett land. I Sør-Jemen var det et marxistisk styre, i nord var herskerne tradisjonelt konservative. Selv om det i dag er helt urealistisk å tro at landet igjen vil bli splittet, gjør opprørerne i sør det vanskelig å skape enhet i den gamle og ærverdige arabiske staten.

Men al-Qaida i Jemen utgjør et enda større problem. Vi må ikke glemme at dette er opprinnelseslandet til Osama bin Laden og at mange av hans tilhengere kommer herfra. Organisasjonen har også gjennomført flere angrep i Jemen de siste åra, blant annet mot utenlandske mål og oljeinstallasjoner. Tidligere i år annonserte den saudiarabiske delen av al-Qaida at den hadde flyttet folk over grensa til Jemen, slått seg sammen med jemenittiske kolleger og dannet gruppa al-Qaida på den arabiske halvøya.

I et erklæring på en islamistisk nettside onsdag advarer al-Qaida i Jemen om at iranske sjiamuslimer planlegger et komplott mot sunniene i Jemen og Saudi-Arabia. For al-Qaida er «frafalne» sjiamuslimer en nesten like stor fiende som kristne «vantro».

Slike kommunikeer er med på å hisse opp stemningen i en allerede svært betent situasjon. For al-Qaida og deres medspillere er det et mål å skape så stor uro og så mye kaos som mulig og helst involvere Vesten.

Jemenske militære holder fiskerlandsbyen i et jerngrep etter at de ble avslørt som støttespillere av opprørerne. Foto: AfpJemenske militære holder fiskerlandsbyen i et jerngrep etter at de ble avslørt som støttespillere av opprørerne. Foto: Afp

Jemen har lenge hatt et antiterrorsamarbeid med USA, og tidligere i uka hevdet landets myndigheter at de hadde undertegnet en militæravtale med amerikanerne. For USAs president Barack Obama ble det også en vekker at major Nidal Malik Hasan, mannen som i forrige uke drepte 13 medsoldater på militærbasen Fort Hood i Texas, hadde nær kontakt med Anwar al-Awlaki, en radikal muslimsk leder som holder til i Jemen. I sin siste blogg på internett hyller al-Awlaki major Hasan som en «helt» og en mann «med samvittighet».

Men et budskap fra al-Awlaki for en måned siden er av minst like stor interesse. Da ba han sine tilhengere om å «vente på det uventede». Ifølge den britiske avisa The Daily Telegraph hadde budskapet ikke noe med major Hasans ugjerning å gjøre, men noe langt mer omfattende: «Kan Jemen bli denne årstidas neste overraskelse?» spurte den radikale religiøse lederen.

Med erfaringene fra Irak og Afghanistan er det neppe lurt å sende vestlige militære styrker til Jemen, til det ligger også Saudi-Arabia og de hellige stedene Mekka og Medina altfor nært. Men det er viktig at FN og det internasjonale samfunnet tar tak i det som skjer i dette landet, ikke minst urolighetene i nord. 175 000 mennesker er drevet på flukt etter at Houti-opprøret startet for fem år siden. Humanitære organisasjoner har vanskelig med å skaffe nok økonomiske bidrag til å hjelpe disse flyktningene som lever under svært elendige forhold.

Slikt er bare med på å svekke tilliten til Vesten og gi opprørerne mer støtte.

Les også: 12-åring døde i barsel | ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:27 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45 Mann siktet for drap på turist på New Zealand06:36 Ung mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11 Hurtigruten nektes å seile til Frans Josefs land06:10 Dette skjer i dag06:00 Real Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39 Dette skjedde i natt05:24 KCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42 Oslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15 USA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41 Politiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56 Golf: Motgang for Hovland i Ohio02:04 Skuespiller Peter Fonda er død02:03 Mindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56 Ap, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00 USA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26 Galatasaray tapte med Linnes på benken00:22 Moské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19 Huddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04 38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33 Oppgang på Wall Street23:03 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München
Siste nytt
22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:27SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45VerdenMann siktet for drap på turist på New Zealand06:36NorgeUng mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11ReiseHurtigruten nektes å seile til Frans Josefs land06:10NorgeDette skjer i dag06:00SportReal Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenKCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42NorgeOslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15VerdenUSA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56SportGolf: Motgang for Hovland i Ohio02:04KulturSkuespiller Peter Fonda er død02:03NorgeMindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56NorgeAp, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00VerdenUSA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26SportGalatasaray tapte med Linnes på benken00:22NorgeMoské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19SportHuddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04Sport38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33VerdenOppgang på Wall Street23:03SportJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus