Vil ha dødsstraff for 9/11-mistenkte

HJERNEN BAK ANGREPET: Khalid Sheikh Mohammed er utpekt som hjernen bak terrorangrepet den 11. september 2001. (Foto: Scanpix)
HJERNEN BAK ANGREPET: Khalid Sheikh Mohammed er utpekt som hjernen bak terrorangrepet den 11. september 2001. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe fem mistenkte kan forvente seg å møte hevngjerrige innbyggere når de ankommer New York.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem Guantánamo-fangene anklages for å ha deltatt i planleggingen av terrorangrepene i USA den 11. september 2001.

Rettssaken mot den antatte hovedmannen Khalid Sheikh Mohammed og de fire andre fangene vil bli ført ved en føderal domstol i New York, ikke langt fra Ground Zero, kunngjorde Holder fredag.

Vil be om dødsstraff

- Etter åtte år med utsettelser vil personene som angivelig skal stå bak angrepet 11. september endelig måtte stå til rette for handlingene. De vil bli brakt til New York – til New York – for å svare på tiltalen i et rettslokale bare noen få kvartaler fra der hvor tvillingtårnene en gang sto, sa Holder på en pressekonferanse.

Han sier han vil be påtalemyndigheten om å legge ned påstand om dødsstraff for alle fem.

Justisminister General Eric Holder sa på en pressekonferanse fredag at de vil be om dødsstraff for de terrormistenkte.Justisminister General Eric Holder sa på en pressekonferanse fredag at de vil be om dødsstraff for de terrormistenkte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledd i å stenge Guantanamo

Justisministeren kunngjorde samtidig at fem andre Guantánamo-fanger vil få sakene sine ført ved militærtribunaler.

Å få de mistenkte over på amerikansk jord er et viktig ledd i Obamas strategi om å stenge Guantanamo, som i utgangspunktet var planlagt å stenges ned 22. januar neste år. Det er ikke forventet at de vil klare å overholde den tidsfristen.

- Heng dem

De mistenkte kan forvente seg å bli møtt av hevngjerrige innbyggere.

- Heng dem, sier Joe Ricciardi (55), en bygningsarbeider som jobber rett ved Ground Zero, til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Se hva de har gjort med dette stedet. Se familiene de har ødelagt, legger Ricciardis sønn til.

- Putt dem i et fuglebur og heng dem over Times Square, sier en tredje mann.

Uavhengige jurymedlemmer?

Human Rights Watch berømmet avgjørelsen som et «viktig steg i retning av rettferdighet».

Men når Mohammed, som har blitt utsatt for vanntortur over 180 ganger i løpet av sitt fangenskap, så vil nok rettssaken utarte seg til å bli svært forskjellig fra andre rettssaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggerne i New York har verken glemt eller tilgitt terrorhandlingene. Den spede begynnelsen på rekonstruksjonsarbeidet av World Trade Center er en daglig påminner om ugjerningen som ble begått.

- Det vil bli vanskelig å finne jurymedlemmer. Rettferdighet? Jeg tviler på at det vil være tilfellet, sier mattelærer Arielle Pink (26), som undres over hvordan man skal klare å finne en uavhengig jury.

- Feilgrep

Noen av slektningee til de som ble drept under terrorangrepet stiller seg også kritiske til rettssaken, om enn av andre grunner.

- Vi mener det er et feilgrep. Å tillate at terrorister og krigsforbrytere å bli beskyttet av den amerikanske grunnloven er galt og det har aldri blitt gjort før. Hvorfor skal vi som land gi disse menneskene en plattform hvor de kan fremme sin sak?, sier Ed Kolawski, leder for 9/11 Families for a Secure America Foundation.