Meny

– Det var flott å se Tjostolv igjen

BESØKTE SØNNEN: Rune Edvardsen og Mathilde Moland reiste fra Kjevik torsdag morgen til Kongo.
(Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mathilde Moland har endelig fått treffe sønnen sin igjen.

– Det var så flott å se Tjostolv, sier hun.

Det ble bare tid til et kort møte mellom mor og sønn Moland i fengselsgården i Kisangani fredag

ettermiddag.

Mathilde Moland blir i Kongo til mandag og regner med å få tilbringe betydelig mer tid sammen med sin drapsdømte sønn i løpet av helgen. Fredagens møte var det første på elleve måneder.

– Det var så flott å treffe ham igjen. Han var i mye bedre form enn jeg hadde fryktet. Han snakket, spøkte og lo selv om han fortsatt har litt fysiske plager og ikke er helt frisk, forteller Mathilde Moland til NTB.

Syk

Tjostolv Moland har vært alvorlig syk av malaria de siste ukene. Men han og moren snakket verken om sykdommen eller følgene av den. Moland oppførte seg svært irrasjonelt et stykke ut i ankebehandlingen. Rettssaken måtte utesettes i påvente av at han skulle få behandling.

Nordmennene ble ferdig med sine forklaringer i retten fredag. Dermed er det trolig klart for sluttprosedyrer første rettsdag i neste uke – torsdag.

Advokat Marius Dietrichson, som følger saken som de to nordmennenes rådgiver, mener imidlertid det knytter seg lite spenning til utfallet av saken.

– Rettens medlemmer har alle gitt uttrykk for at de mener Moland drepte sjåføren. Rettens konklusjon ligger ikke an til å bli noen overraskelse, sier han.

Snakket ikke sak

Mathilde Moland landet ved 10-tiden fredag formiddag i Kisangani etter å ha vært på reisefot i et døgn. Hun valgte å ikke reise til rettslokalet hvor sønnen og medtiltalte Joshua French forklarte seg for militærtribunalet, men møtte ham senere i fengselsgården.

– Vi var ikke alene der. Det var vakter og andre fanger rundt oss. Vi snakket ikke om saken i det hele tatt, og det kommer vi nok ikke til å gjøre videre heller, sier Mathilde Moland.

Med seg fra Norge hadde Moland blant annet et fotoalbum med bilder av familiemedlemmer og en MP3-spiller, samt 19 sider med støtteerklæringer fra nettsiden freemolandandfrench.com.

– Jeg har dem i to kopier. Det setter nok de to guttene stor pris på, hun.

Det er predikant Rune Edvardsen som bidro til å ordne møtet.

Fikk ny advokat

Temaet for rettsprosessen i militærtribunalet fredag var anklagene om at de to nordmennene var i Kongo for å drive spionasje til fordel for Norge.

Etter at French og Moland under ankesaken har blitt forsvart av Guillaume Likwela, tok advokat André Kibambe over som Molands forsvarer fredag formiddag.

– Jeg har stor respekt for begge to. De er begge kyndige folk og har litt forskjellig stil. En av dem er mer stillfaren, mens den andre er mer om seg med ord, sier advokat Dietrichson.

Flyttet

Tjostolv Moland ble onsdag flyttet tilbake til fengselet i Kisangani etter å ha vært nærmere to uker på sykehus under behandling for psykose. Mens domstolen nå behandler Moland som en frisk person, sier både medtiltalte Joshua French og andre som er til stede i retten, at Moland fremdeles er psykotisk.

Tirsdag fortalte Moland retten blant annet at han støtter den forhatte opprørslederen Laurent Nkunda, og at han støtter tutsienes sak i Kongo. Etter uttalelsene har klimaet i retten endret seg merkbart, og Dietrichson karakteriserte det å forklare seg slik i dette området av Kongo som suicidalt.

(©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus