Trenger hjelp for å finne «Historien»

RANET: Tyvene ranet kunstgalleriet t Nyborg Kunst i Drammensveien 70 torsdag kveld.
RANET: Tyvene ranet kunstgalleriet t Nyborg Kunst i Drammensveien 70 torsdag kveld. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMunch-litografiet «Historien» ble stjålet torsdag kveld. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Munch-litografiet «Historien» ble stjålet fra kunstgalleriet Nyborg Kunst i Drammensveien 70 torsdag kveld. Tyvene tok seg inn ved å knuse vinduet.

En eller flere gjerningspersoner ble observert kjørende fra stedet i en hvit Citroen Berlingo med registreringsnummer DN 19810. Bilen ble senere funnet forlatt ved den britiske ambassaden i Thomas Heftyes gate.

Bilen ble stjålet fra Auto Bjørn på Lambertseter natt til mandag 2. november, skriver politiet i en pressemelding.

Nå ønsker politiet å komme i kontakt med personer som kan ha opplysninger om bilen, tyveriet eller innbruddet hos Auto Bjørn.

Politiet avviser ikke at tyveriet kan ha vært et bestillingsverk utført av organiserte kriminelle.

– Vi mener dette er et godt planlagt tyveri og går ut fra at de som står bak har vært på stedet og rekognosert, sier John Roger Lund, leder av etterforskningsenheten for organisert kriminalitet hos Oslo-politiet til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjokkbrekk

Politiet fikk melding om innbruddet i Nyborg Kunst i Drammensveien 70 like før klokken 22.30 torsdag kveld. Lund karakteriserer innbruddet som et sjokkbrekk.

– Vedkommende kom seg inn i lokalet ved å knuse ei rute, gikk bort og tok bildet som hang på veggen rett fram. Det var raskt inn og raskt ut igjen, sier Lund til NTB.

En eller flere personer ble observert kjørende vekk fra kunstgallieriet med denne bilen. (Foto: Politiet)En eller flere personer ble observert kjørende vekk fra kunstgallieriet med denne bilen. (Foto: Politiet)

Politiet avhørte fredag fire vitner, og foreløpig har de kun beskrevet én person. Om det kan ha sittet en person og ventet i bilen, vet ikke politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden bare ett bilde ble stjålet, tyder mye på at dette var et bestillingstyveri. Det tror også den erfarne, nå pensjonerte politiførstebetjenten Finn Abrahamsen.

– Det er ikke tvil om at dette er et bestillingsverk. Dette er ingen tilfeldighet. Det er ikke mange som vet at bildet henger der, og tyveriet gikk svært fort. Det må være noen som hadde kjennskap til det og ønske om å skaffe seg det, som har gjort dette. Vedkommende har hatt kontakter som kunne gjøre den jobben for seg, sier Abrahamsen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig å omsette

Lund avviser ikke denne teorien.

– Det at bildet er vanskelig å omsette, og at innbruddet virker godt planlagt, gjør at vi mener det kan dreie seg om en eller annen form for bestilling, sier Lund.

Politiet setter foreløpig ikke tyveriet i sammenheng med andre tyverier av Munch-bilder de siste årene.

– Vi etterforsker dette som et enkeltstående tilfelle. Men i etterforskningen vil vi selvfølgelig benytte oss av den miljøkunnskapen vi har fra før. Men vi har ingen mistenkte så langt i saken, sier Lund.

Verdt 2 millioner

Galleriets eier Pascal Nyborg sier til NTB at litografiet på 57 x 98 centimeter har en verdi på rundt 2 millioner kroner. Nyborg var i politiavhør fredag og forklarte da at det var mange interesserte kjøpere til litografiet, som kom ham i hende i midten av oktober.

Kunstverket er et steintrykk med samme motiv som det som henger i Oslo-universitetets aula, en gammel mann som sitter og snakker med en gutt. Bildet skulle selges for en kunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Litografien «Historien» ble laget rundt 1914, og er verdt om lag to millioner kroner. (Foto: Politiet)Litografien «Historien» ble laget rundt 1914, og er verdt om lag to millioner kroner. (Foto: Politiet)

Det finnes flere varianter av litografiet, som ble laget rundt 1914. Ett av dem skal ha blitt solgt for halvannen million kroner i fjor. Ett annet ble solgt hos Grev Wedels Plass Auksjoner i 2001 for 220.000 kroner.

– Vi vet ikke om det er det samme trykket som nå er stjålet, men det kan være det, sier Hans Richard Elgheim i auksjonshuset, som er spesialist på Munch-arbeider.

I slutten av måneden skal 34 trykk gå under hammeren, og Elgheim innrømmer at han liker dårlig det som har skjedd hos kollegene.