Meny

Direktør Tingsek

Direktør Tingsek
Direktør Tingsek

Den ferske plateselskapsdirektøren Tingsek holder stramt i de kreative tøylene. Lørdag spiller han i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke slapp svenske Magnus Tingsek albumet «Restless Soul», sitt fjerde siden solodebuten i 2005. For første gang var det imidlertid på eget, nystartet plateselskap.

- Med de første tre skivene følte jeg det var bra å ha noen i ryggen som kunne hjelpe meg å bygge en plattform. Nå er den bygd, og da kan jeg klare det selv, forklarer han.

- Jeg har alltid produsert tingene mine selv og har mitt eget studio, så jeg trenger ikke noe plateselskap til å støtte meg økonomisk i innspillingsprosessen. Det er egentlig vanvittig at man skal gjøre nesten all jobben og så sitte igjen med bare tolv prosent av kaka. Jeg tror man får gjort mye mer på egenhånd enn om et stort plateselskap legger deg lengst ned i bunken, etter Amy Winehouse og alt det andre store.

- Du har opplevd det sånn?

- Ja, virkelig. Man havner litt for langt ned. Så nå var det på tide å ta tak i det selv.

Vil også gi ut andre

Selskapet World Of Its Own Recordings driver Tingsek sammen med sin manager. Foreløpig er det bare egne innspillinger som står på utgivelsesplanen, men han er ikke fremmed for å skulle slippe plater med andre artister på et senere tidspunkt.

- Jeg ser allerede flere artister jeg digger som bare det, som jeg tenker at jeg hadde villet gi ut. Det er et spørsmål om tid, penger og mulighet, men så fort jeg kjenner at jeg trenger et års pause fra det kreative kan det være en anledning til å ta tak i den biten. Det har ikke skjedd ennå, men det kommer sikkert en eller annen gang.

- Har du tenkt taktisk på at det kan være et ekstra bein å stå på?

- Egentlig ikke. Men nå som du sier det: Hvis jeg finner en artist som kan slå knallhardt igjennom kunne jeg jo lent meg tilbake litt!

Tredveåringen gliser fornøyd, men tar seg raskt i det. Han vil nemlig ikke være kjent som en mann med en plan b.

Ingen backup-plan

- Som artist og som menneske har jeg alltid tenkt at jeg ikke vil ha noen backup-plan. Dette skal være det eneste jeg aldri gir opp. Jeg har ikke engang noen videregående utdannelse, jeg hoppet av alt sammen for ikke å ha noe å lene meg tilbake på. For det kommer vanskelige år, og da blir det lett å tenke at man bare skal studere til sykepleier eller sosionom, så man har et grunnlag å stå på. Men da hadde jeg mistet kjempemange år, og sikkert alt det jeg har nå. Den harde jobbinga det har innebåret har båret frukter.

- Når følte du det begynte å rulle, da?

- Det var vel fra jeg slapp min første soloplate, når det begynte å komme i gang med egne spillejobber og det solgte greit nok til at man kunne få inn en slant på det. Da jeg slapp å vaske på nattklubb om morgenen og stå i baren om kveldene, da kjente jeg at nu jævlar, nå er det i gang.

Jobber best på egenhånd

Som artist og som menneske har jeg alltid tenkt at jeg ikke vil ha noen backup-plan. Dette skal være det eneste jeg aldri gir opp.Tingsek slår en ikke akkurat som typen til å hvile på laurbærene. Nå som han også gir ut musikken selv har han kontroll i alle ledd; på «Restless Soul» er det han som har skrevet, sunget, spilt de fleste instrumenter og produsert det aller meste. Han benekter å være noen kontrollfrik, snarere handler det om en tillært måte å jobbe på.

- Jeg er ingen skolert musiker, jeg har lært meg alt selv, både med innspilling og instrumentering. Jeg har alltid likt å jobbe alene, jeg liker den prosessen. Jeg kan sitte femten timer i strekk og være fullstendig inne i det, og da er det ganske deilig å kunne gjøre alt selv. Med tiden har det skapt et sound også, og jeg synes faktisk jeg har funnet noe veldig spesielt.

Helt i vakum jobber han riktignok ikke. Her til lands er han kanskje mest kjent for å ha spilt sammen med norgesvennen Timbuktu, som i likhet med Tingsek holder til i Malmö, men også som kjæresten til Lise Karlsnes. Begge de nevnte dukker opp i gjesteopptredener på albumet, i likhet med blant andre rapperen Chords og postrockbandet Logh.

Tett Malmö-miljø

- For meg må den kreative prosessen være bygd på en vibb, et vennskap, og at man har det gøy sammen underveis. Jeg har skrevet litt sammen med artister som jeg ikke kjente fra før, men da har det vært veldig viktig for meg at vi har først har gått ut og spist sammen, festet litt og lært hverandre å kjenne. Jeg kan ikke bare sette meg fra ni til fem og skrive musikk sammen med noen, det går ikke. Man skal ha det bra når man lager musikk, man må i alle fall gjøre det fra hjertet.

- Er det en holdning som er typisk for Malmös musikkmiljø?

- Vi er en gjeng i Malmö som har den filosofien, men det er jo der musikk kommer fra til å begynne med. At musikk har blitt en industri er en annen sak. Men for meg føles det selvfølgelig å lage musikk med det utgangspunktet.

Tingsek har aldri bodd eller jobbet i Stockholm, men har inntrykk av at miljøet er tettere i Malmö enn i hovedstaden.

- Malmö er så lite, men det skjer ekstremt mye på en liten overflate. Det er mange spillesteder og musikere fra hele Sverige har flyttet til byen. På nittitallet kom for eksempel The Cardigans, og The Ark har flyttet dit. Så det har blitt en liten Malmö-scene som er litt annerledes enn i Stockholm. Der er det så spredt, det finnes på en måte mange ulike lag. Jeg tror Götëborg og Malmö er ganske like på den måten.

Canadisk samarbeid

I tillegg til de skandinaviske gjesteartistene har den canadiske produsenten og sangeren Slakah The Beatchild bidratt til «Restless Soul». De to kom i kontakt med hverandre gjennom sine respektive myspace-sider.

- Han mailet meg ganske mange ganger og likte musikken min veldig godt. Han er nok min absolutt største fan, altså, det er helt vilt. Han hjelper meg ekstremt mye og snakker om meg hele tiden. Nå begynner det å gå veldig bra for ham, han har jobbet med artister som Drake, og ulike r'n'b-artister i både Canada og US. Jeg skal vel over dit en uke i januar og spille litt konserter og treffe og skrive med litt andre folk.

- Har du noen forbilder du vil sammenligne deg med stilmessig?

- En musiker jeg virkelig føler jeg kan sammenligne meg med, og som er både kompis og et forbilde for meg, er Gustav Ejstes, alias Dungen. Han har samme innstilling til musikk som jeg har, og selv om vi ikke låter så likt kan man ta litt fra begge og sette det sammen til en felles greie. Jeg elsker musikken hans, nesten litt for mye til å være en venn av ham. Det blir litt sånn - skitt, jeg sitter ved siden av idolet mitt, men, nettopp ja, du er kompisen min også. Det er litt rart.

- Vi har kjent hverandre i fire-fem år og alltid snakket om at vi skal finne på noe gøy sammen med musikken. Det har ikke blitt noe av ennå, men det kommer, det er jeg overbevist om.

Tingsek spiller på John Dee i Oslo lørdag 14. november.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:23 19-åring dømt for terrorplanlegging - var inspirert av Behring Breivik07:00 Ett år til Tokyo-OL: Vil ha åtte norske medaljer etter missen i Rio, lader opp sammen med svenskene06:47 Bale tilbake med scoring og straffebom mot Arsenal06:46 Flere tar rabiesvaksine etter at norsk kvinne døde06:15 MR-undersøkelser viser endring i hjernen på diplomater som ble syke på Cuba06:06 Kina: – USA undergraver global stabilitet06:00 Vaksinepille for bjørkepollen er godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:42 Næringsministeren åpner for høyere styrehonorarer05:33 Dette skjedde i natt05:30 Israelske soldater stilles sjelden til ansvar for drap på sivile05:26 Undersøkelse: Flest med millioninntekt drakk daglig i sommerferien05:05 Ingen nordmenn videre fra kvalifisering i svømme-VM04:33 Lima-gruppen vil etterforske korrupsjon og narkohandel i Venezuela04:23 Mulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo04:01 Ung mann utsatt for skoran i Oslo03:38 Demokrater varsler «mer realistisk» klimaplan03:37 Hareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta02:33 Israel skal ha skutt mot mål i Syria02:25 Meningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21 10.000 Nissan-ansatte må gå02:01 Boligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26 Sko solgt til rekordsum i New York00:25 USA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25 To personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40 Lexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40 Norges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27 Trump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning
Siste nytt
07:23Verden19-åring dømt for terrorplanlegging - var inspirert av Behring Breivik07:00SportEtt år til Tokyo-OL: Vil ha åtte norske medaljer etter missen i Rio, lader opp sammen med svenskene06:47SportBale tilbake med scoring og straffebom mot Arsenal06:46NorgeFlere tar rabiesvaksine etter at norsk kvinne døde06:15VerdenMR-undersøkelser viser endring i hjernen på diplomater som ble syke på Cuba06:06VerdenKina: – USA undergraver global stabilitet06:00NorgeVaksinepille for bjørkepollen er godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeNæringsministeren åpner for høyere styrehonorarer05:33NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenIsraelske soldater stilles sjelden til ansvar for drap på sivile05:26NorgeUndersøkelse: Flest med millioninntekt drakk daglig i sommerferien05:05SportIngen nordmenn videre fra kvalifisering i svømme-VM04:33VerdenLima-gruppen vil etterforske korrupsjon og narkohandel i Venezuela04:23NorgeMulig pistoltrussel ved Grorud i Oslo04:01NorgeUng mann utsatt for skoran i Oslo03:38VerdenDemokrater varsler «mer realistisk» klimaplan03:37NorgeHareide positiv til britisk operasjon i Persiabukta02:33VerdenIsrael skal ha skutt mot mål i Syria02:25NorgeMeningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge02:21Verden10.000 Nissan-ansatte må gå02:01NorgeBoligbrann i Trondheim – fire personer evakuert01:26VerdenSko solgt til rekordsum i New York00:25VerdenUSA åpner etterforskning mot teknologigiganter00:25NorgeTo personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte i Østfold00:07Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak23:40SportLexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40NorgeNorges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27VerdenTrump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus