Meny

Direktør Tingsek

Direktør Tingsek

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ferske plateselskapsdirektøren Tingsek holder stramt i de kreative tøylene. Lørdag spiller han i Oslo.

Forrige uke slapp svenske Magnus Tingsek albumet «Restless Soul», sitt fjerde siden solodebuten i 2005. For første gang var det imidlertid på eget, nystartet plateselskap.

- Med de første tre skivene følte jeg det var bra å ha noen i ryggen som kunne hjelpe meg å bygge en plattform. Nå er den bygd, og da kan jeg klare det selv, forklarer han.

- Jeg har alltid produsert tingene mine selv og har mitt eget studio, så jeg trenger ikke noe plateselskap til å støtte meg økonomisk i innspillingsprosessen. Det er egentlig vanvittig at man skal gjøre nesten all jobben og så sitte igjen med bare tolv prosent av kaka. Jeg tror man får gjort mye mer på egenhånd enn om et stort plateselskap legger deg lengst ned i bunken, etter Amy Winehouse og alt det andre store.

- Du har opplevd det sånn?

- Ja, virkelig. Man havner litt for langt ned. Så nå var det på tide å ta tak i det selv.

Vil også gi ut andre

Selskapet World Of Its Own Recordings driver Tingsek sammen med sin manager. Foreløpig er det bare egne innspillinger som står på utgivelsesplanen, men han er ikke fremmed for å skulle slippe plater med andre artister på et senere tidspunkt.

- Jeg ser allerede flere artister jeg digger som bare det, som jeg tenker at jeg hadde villet gi ut. Det er et spørsmål om tid, penger og mulighet, men så fort jeg kjenner at jeg trenger et års pause fra det kreative kan det være en anledning til å ta tak i den biten. Det har ikke skjedd ennå, men det kommer sikkert en eller annen gang.

- Har du tenkt taktisk på at det kan være et ekstra bein å stå på?

- Egentlig ikke. Men nå som du sier det: Hvis jeg finner en artist som kan slå knallhardt igjennom kunne jeg jo lent meg tilbake litt!

Tredveåringen gliser fornøyd, men tar seg raskt i det. Han vil nemlig ikke være kjent som en mann med en plan b.

Ingen backup-plan

- Som artist og som menneske har jeg alltid tenkt at jeg ikke vil ha noen backup-plan. Dette skal være det eneste jeg aldri gir opp. Jeg har ikke engang noen videregående utdannelse, jeg hoppet av alt sammen for ikke å ha noe å lene meg tilbake på. For det kommer vanskelige år, og da blir det lett å tenke at man bare skal studere til sykepleier eller sosionom, så man har et grunnlag å stå på. Men da hadde jeg mistet kjempemange år, og sikkert alt det jeg har nå. Den harde jobbinga det har innebåret har båret frukter.

- Når følte du det begynte å rulle, da?

- Det var vel fra jeg slapp min første soloplate, når det begynte å komme i gang med egne spillejobber og det solgte greit nok til at man kunne få inn en slant på det. Da jeg slapp å vaske på nattklubb om morgenen og stå i baren om kveldene, da kjente jeg at nu jævlar, nå er det i gang.

Jobber best på egenhånd

Som artist og som menneske har jeg alltid tenkt at jeg ikke vil ha noen backup-plan. Dette skal være det eneste jeg aldri gir opp.Tingsek slår en ikke akkurat som typen til å hvile på laurbærene. Nå som han også gir ut musikken selv har han kontroll i alle ledd; på «Restless Soul» er det han som har skrevet, sunget, spilt de fleste instrumenter og produsert det aller meste. Han benekter å være noen kontrollfrik, snarere handler det om en tillært måte å jobbe på.

- Jeg er ingen skolert musiker, jeg har lært meg alt selv, både med innspilling og instrumentering. Jeg har alltid likt å jobbe alene, jeg liker den prosessen. Jeg kan sitte femten timer i strekk og være fullstendig inne i det, og da er det ganske deilig å kunne gjøre alt selv. Med tiden har det skapt et sound også, og jeg synes faktisk jeg har funnet noe veldig spesielt.

Helt i vakum jobber han riktignok ikke. Her til lands er han kanskje mest kjent for å ha spilt sammen med norgesvennen Timbuktu, som i likhet med Tingsek holder til i Malmö, men også som kjæresten til Lise Karlsnes. Begge de nevnte dukker opp i gjesteopptredener på albumet, i likhet med blant andre rapperen Chords og postrockbandet Logh.

Tett Malmö-miljø

- For meg må den kreative prosessen være bygd på en vibb, et vennskap, og at man har det gøy sammen underveis. Jeg har skrevet litt sammen med artister som jeg ikke kjente fra før, men da har det vært veldig viktig for meg at vi har først har gått ut og spist sammen, festet litt og lært hverandre å kjenne. Jeg kan ikke bare sette meg fra ni til fem og skrive musikk sammen med noen, det går ikke. Man skal ha det bra når man lager musikk, man må i alle fall gjøre det fra hjertet.

- Er det en holdning som er typisk for Malmös musikkmiljø?

- Vi er en gjeng i Malmö som har den filosofien, men det er jo der musikk kommer fra til å begynne med. At musikk har blitt en industri er en annen sak. Men for meg føles det selvfølgelig å lage musikk med det utgangspunktet.

Tingsek har aldri bodd eller jobbet i Stockholm, men har inntrykk av at miljøet er tettere i Malmö enn i hovedstaden.

- Malmö er så lite, men det skjer ekstremt mye på en liten overflate. Det er mange spillesteder og musikere fra hele Sverige har flyttet til byen. På nittitallet kom for eksempel The Cardigans, og The Ark har flyttet dit. Så det har blitt en liten Malmö-scene som er litt annerledes enn i Stockholm. Der er det så spredt, det finnes på en måte mange ulike lag. Jeg tror Götëborg og Malmö er ganske like på den måten.

Canadisk samarbeid

I tillegg til de skandinaviske gjesteartistene har den canadiske produsenten og sangeren Slakah The Beatchild bidratt til «Restless Soul». De to kom i kontakt med hverandre gjennom sine respektive myspace-sider.

- Han mailet meg ganske mange ganger og likte musikken min veldig godt. Han er nok min absolutt største fan, altså, det er helt vilt. Han hjelper meg ekstremt mye og snakker om meg hele tiden. Nå begynner det å gå veldig bra for ham, han har jobbet med artister som Drake, og ulike r'n'b-artister i både Canada og US. Jeg skal vel over dit en uke i januar og spille litt konserter og treffe og skrive med litt andre folk.

- Har du noen forbilder du vil sammenligne deg med stilmessig?

- En musiker jeg virkelig føler jeg kan sammenligne meg med, og som er både kompis og et forbilde for meg, er Gustav Ejstes, alias Dungen. Han har samme innstilling til musikk som jeg har, og selv om vi ikke låter så likt kan man ta litt fra begge og sette det sammen til en felles greie. Jeg elsker musikken hans, nesten litt for mye til å være en venn av ham. Det blir litt sånn - skitt, jeg sitter ved siden av idolet mitt, men, nettopp ja, du er kompisen min også. Det er litt rart.

- Vi har kjent hverandre i fire-fem år og alltid snakket om at vi skal finne på noe gøy sammen med musikken. Det har ikke blitt noe av ennå, men det kommer, det er jeg overbevist om.

Tingsek spiller på John Dee i Oslo lørdag 14. november.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus