Meny

Stordalen holder lønnsløfte

BETALER: Administrerende direktør Torgeir Silseth i hotellkjeden Choice lover at de nå skal betale arbeiderne på tidligere Ansgar Hotell. (Foto: Scanpix / Choice)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Choice betaler arbeidernes lønn, men det er med kraftig bismak.

(ABC Nyheter): - Vi synes det er veldig utilfredsstillende at man ikke klarer å straffe de som står bak lovbruddene. At vi som står sist i rekken, som fremtidige leietakere av hotellet, må betale for dette, mens de norske investorene og det bosniske selskapet ikke må ut med en krone, er vi ikke fornøyde med, sier administrerende direktør Torgeir Silseth i hotellkjeden Choice til ABC Nyheter.

Økokrim henla fredag saken mot det bosniske selskapet Engra, til tross for at de gjorde seg skyldig i en rekke lovbrudd. Blant annet lot de sine arbeidere jobbe for 24-35 kroner i timen med arbeidsuker på minst 60 timer i uken. Saken ble likevel henlagt fordi Økokrim ikke har mulighet til å straffeforfølge firmaet i Bosnia. Engras norske virksomhet er avviklet.

Les også: Betalte arbeidere 24 kroner timen - slipper straff

- Det som er positivt er at vi kan gå videre med den prosessen vi startet da vi lovte å ordne opp i dette. Økokrim har med sin konklusjon gitt oss grunnlag for å avslutte dette, sier direktøren.

- Holder det Petter har lovt

- Det betyr at dere utbetaler lønnen arbeiderne har hatt krav på?

- Ja. Vi holder det Petter har lovt. Vi har allerede betalt ut en halv million kroner, men en del av kravene har vært større. I Økokrims konklusjon er det veldig tydelig hvor mye arbeiderne har krav på, så da er det lett å komme til enighet om det, svarer Silseth.

Det er Oslo bygningsarbeiderforening av Fellesforbundet som har ført forhandlingene for arbeiderne. Ombud Kjell Skjærvø sier til ABC Nyheter at de har hatt full tillit til Petter Stordalen hele veien.

Stordalen eneste anstendige

- Han er den eneste med befatning til denne byggesaken som har opptrådt anstendig, sier Skjærvø.

Han forteller at de bosniske arbeiderne vil bli svært glade for nyheten.

- Både i Bosnia og Norge har de blitt anklaget for at de er kjeltringer som lurer arbeidsgiveren, så dette blir en voldsomt bra oppreisning, sier Skjærvø.

Han forventer at forhandlingene med Choice vil avsluttes tidlig neste uke.

Bygningsarbeiderforeningen er både fornøyde og misfornøyde med konklusjonen fra Økokrim. Fornøyde fordi det beviser at arbeiderne snakket sant, men misfornøyd med at det verken får konsekvenser for Engra eller byggherren Real Invest AS.

Kan gå videre

Silseth forteller at noen av arbeiderne har dratt tilbake til Bosnia, og fortsatt arbeidet for Engra. Disse har heller ikke fremmet noen krav.

Saken har utsatt ferdigstillelsen av hotellet med minst to år. Silseth forteller at de nå regner med at hotellet kan åpne senhøsten 2010.

- Er dere glade for at det nå er satt punktum i denne saken?

- Ja, vi er tilfreds med det. Det er ikke like tilfredsstillene at leddene mellom oss og arbeiderne ikke slipper unna. Men vi mente noe med det vi sa da dette ble avslørt, og derfor betaler vi regningen.

Han påpeker at det viktigste for Choice er at fremtidige hotellgjester kan sove på hotellet med god samvittighet.

- Vi kan ikke ha folk som ligger våkne og bekymrer seg over det som har foregått her, sier Silseth.

Det har ikke lyktes ABC Nyheter å få noen kommentar fra Petter Stordalen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus