Meny

Tjostolv Molands mor på plass i Kongo

Dødsdømte Tjostolv Moland får møte moren Mathilde Moland. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren til dødsdømte Tjostolv Moland håper hun får treffe sønnen så fort dagens rettsforhandlinger er over.

Mathilde Moland landet ved 10-tiden fredag formiddag i Kisangani etter å ha vært på reisefot i et døgn. Før avreisen torsdag sa moren at hun håpet å treffe sønnen Tjostolv så snart hun er framme.

Planen er at hun skal få møte sønnen klokka 15 norsk tid. Møtet skal skje i fengselet i Kisangani, etter at rettssaken er ferdig, skriver Tvedestrandsposten.

Mathilde Moland landet sammen med predikant Rune Edvardsen, lege Terje Erlid og en gruppe pressefolk som følger henne på reisen. Edvardsen har hjulpet henne med å organisere reisen, blant annet i samarbeid med myndighetene i Kongo.

Fikk ny advokat

Temaet for rettsprosessen i militærtribunalet fredag er at retten skal gå igjennom anklagene om at de to nordmennene var i Kongo for å drive spionasje til fordel for Norge. Etter at French og Moland under ankesaken har blitt forsvart av Guillaume Likwela, tok advokat André Kibambe over som Molands forsvarer fredag formiddag.

I første rettsrunde var Kibambe den mest profilerte av nordmennenes forsvarere, men ble ikke engasjert til ankesaken fordi han skal ha vært for dyr. Etter at omstendighetene med Tjostolv Molands helsetilstand endret seg, vurderte Marius Dietrichson det som best at nordmennene fikk hver sin forsvarer og tok kontakt med Kibambe på nytt.

– Kibambe er framme i retten og tar over som Molands forsvarer. Retten fortsetter straks, forteller Dietrichson under en pause i retten ved 11.30-tiden.

– Godt for ham

Advokat Marius Dietrichson følger saken som de to nordmennenes rådgiver og håper besøket av Molands mor blir vellykket. Det blir godt for dødsdømte Tjostolv Moland å møte moren, tror den norske advokaten.

– Det er flott at hun får kommet og snakket med sønnen. Det tror jeg han har godt av, sier Dietrichson til NTB.

Tjostolv Moland ble onsdag flyttet tilbake til fengselet i Kisangani etter å ha vært nærmere to uker på sykehus under behandling for psykose. Mens domstolen nå behandler Moland som en frisk person, sier både medtiltalte Joshua French og andre som er til stede i retten, at Moland fremdeles er psykotisk.

Tirsdag fortalte Moland retten blant annet at han støttet den forhatte opprørslederen Laurent Nkunda og at han støttet tutsienes sak i Kongo. Etter uttalelsene har klimaet i retten endret seg merkbart og Dietrichson karakteriserte handlingen med å forklare seg slik i dette området av Kongo som suicidal. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus