Meny

Full jubel blant evnukkene

Evnukken Shilpa justerer neseringen før begynnelsen på åpningsseremonien til den nasjonale evnukkonferansen i Begamganj. Arkivfoto fra 2002. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indias evnukker og transseksuelle feiret fredag seieren i deres lange kampanje for å listes som «andre», distinkt fra menn og kvinner, i valgmantall og på valgkort.

Den formelle anerkjennelsen, bekreftet av valgkommisjonen, er svar på et mangeårig krav fra evnukk- og transesamfunnet, kjent som hijiras, som er antatt å telle seks millioner.

- Inkluderingen av evnukker og transseksuelle som «andre» gir oss en egen identitet som er det vi alltid har ønsket, sier Laxmi Narayan Tripathi, en evnukkaktivist og grunnlegger av kampanjegruppen Astitva.

- Dette er et tegn på sant demokrati.

Ashok Row Kavi, som arbeider med seksuelle minoritetsgrupper ved Unaids kontor i New Delhi, hyller også avgjørelsen fra valgkommisjonen.

- Det er et stort skritt fremover for dette miljøet, som har vært i utkanten av samfunnet, utstøtt og ekskludert, sier Kavi.

- Jeg tror det vil bli ønsket velkommen.

Tidligere har mange evnukker, begrepet som brukes om transvestitter i tillegg til transseksuelle før og etter operasjon, latt være å stemme ved valg fordi de er uvillige til å oppgi kjønn på valgskjemaene.

De kunne skrive «E» for evnukk på pass og i visse skjemaer fra myndighetene, men har mislykkes i sin kampanje for aksept ved stemmeurnene i det kulturelt konservative India.

- I valgmantallene forberedt av den indiske valgkommisjonen ble evnukkene registrert enten som menn eller kvinner, sier en talsmann for kommisjonen til AFP.

- Kommisjonen har nå besluttet å tillate evnukker og transseksuelle å oppgi sitt kjønn som «annet» når de ikke ønsker å bli beskrevet som menn eller kvinner, sier talsmannen, som ønsket å være anonym.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus