Meny

Facebook-statusen ga alibi

ALIBI: Facebook sikret ranstiltalt 19-årings alibi. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19-åring som ble tiltalt for ran, slapp fri på grunn av Facebook-statusen sin.

I midten av forrige måned var amerikanske Rodney Bradford (19) hos sin far i Harlem. Klokken 11.49 søndag 17. oktober oppdaterte han statusfeltet på Facebook-profilen sin. Ett minutt senere, 19 kilometer unna i Brooklyn, ble to menn utsatt for væpnet ran.

Dagen etter fant Bradford, som også tidligere er tiltalt for ran, ut at politiet lette etter ham i tilknytning til Brooklyn-ranet.

Han meldte seg for politiet, overbevist om at han ville gå fri. Men etter at ett av ofrene pekte ham ut som gjerningsmann, ble han siktet for ran og satt i varetekt, melder CNN.

Glade for å bidra

Det var først da 19-åringens far oppdaget statusoppdateringen på sønnens Facebook-profil at forsvarsadvokaten skjønte at klienten hans hadde et sikkert alibi.

Facebook kunne bekrefte tidspunktet statusen ble oppdatert og hvor Bradford var da han oppdaterte den, og dette viste at 19-åringen ikke kunne ha utført ranet.

Talsmenn for Facebook sier at de er glade for å kunne bidra konstruktivt i en rettslig prosess.

Personvernet trues

Fra før av har man brukt både telefonutskrifter og overvåkningskameraer for å bekrefte alibier – og nå har man også sosiale nettverk.

Utviklingen er ikke udelt positiv, mener en advokat:

- Vi lever i en mer sporbar verden, på godt og vondt. I den forstand at det betyr at de riktige menneskene tiltales og at de uskyldige slipper fri, er det bare bra, mener Jonathan Handel, men han mener også at utviklingen truer personvernet.

I tillegg er det er fullt mulig å jukse med en statusoppdatering på Facebook, ifølge Handel:

- På internett vet ingen at det virkelig er deg, man kan fikse et alibi ved å sette opp en Facebook-oppdatering, sier han til CNN.

19-åringens forsvarsadvokat mener det er usannsynlig at det har skjedd i dette tilfellet:

- Dette er en 19 år gammel gutt. Han er ikke noe forbrytersk geni, sier Robert Reuland ifølge CNN.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus