Meny

Betalte arbeidere 24 kr timen - får ikke straff

BEKYMRET: Petter Stordalen (t.h.) sammen med konsernsjef Torgeir Silseth utenfor byggeplassen etter at Økokrim gikk til aksjon mot et entreprenørfirma som pusser opp Ansgar Hotell i Oslo sentrum.( Foto Cornelius Poppe / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bosnisk selskap skulle hatt millionbøter etter grov utnyttelse av arbeidere, men slipper straff fordi Økokrim ikke kan straffeforfølge dem.

Fakta

* Her kan du lese mer om solidaransvar: Wikipedia.

 

* Her kan du lese mer om regjeringens forslag om solidaransvar i blant annet byggebransjen. 

 

 

(ABC Nyheter): Økokrim slapp fredag en pressemelding hvor de forteller at saken mot det bosniske selskapet Engra er henlagt. Årsaken er at selskapet ikke kan straffeforfølges i Bosnia.

Arbeidstilsynet stoppet i 2007 Engras arbeid i Møllergata 26 (tidligere Ansgar Hotell), hvor det bygges et større hotell for Petter Stordalens Choice-kjede.

Choice-kjeden skulle etter planen leie hotellet i ti år gjennom sin hotellkjede Comfort.

Les også: Stordalen vurderer å betale

24 kroner i timen

Det ble avslørt grove tilfeller av sosial dumping. Blant annet benyttet firmaet seg av fiktive arbeidskontrakter og timelister. I tillegg var lønnen til de 32 ansatte ofte nede i 24-35 kroner, ifølge Økokrim.

Normalarbeidsuken for arbeiderne var minst 60 timer.

Økokrim slår fast at Engra gjorde seg skyldig i en rekke forhold, men må altså likevel henlegge saken.

Står maktesløse

- Arbeidsgiveren er et selskap fra Bosnia, og det er ikke lenger noen personer her i Norge knyttet til det bosniske selskapet. Norsk politi og påtalemyndighet har ikke myndighet i Bosnia, og siden landet befinner seg utenfor Schengen-området har vi ikke noe samarbeid i straffesaker. Derfor kan vi ikke straffeforfølge dem i Bosnia, sier politiadvokat Aud Slettemoen i Økokrim til ABC Nyheter.

Hun understreker at det ikke er bevist at de norske byggherrene visste om de grove lovbruddene som ble begått.

Slettemoen sier at Økokrim har anslått at Engra kunne fått bøter på minst 3-4 millioner kroner.

Ber om ny lovforskrift

- Betyr dette i praksis at alle firmaer som er basert utenfor Schengen-området kan gjøre tilsvarende og ikke bli straffet?

- Nei, det betyr det ikke. Når de har en virksomhet i Norge kan Arbeidstilsynet gripe inn, slik som de gjorde her. Men når det ikke lenger er noen personer her i Norge knyttet til det bosniske selskapet har vi den situasjonen vi har nå, svarer Slettemoen.

- Kan noe liknende skje igjen?

- Ja, det kan vi ikke utelukke. Derfor er det veldig viktig for oss at man ser på lovverket. Fra 1.1. 2010 kan departementet gi forskrifter om at byggherren blir solidarisk ansvarlig overfor arbeidernes lønn. Vi mener denne saken viser at man burde pålegge byggherren et slikt solidaransvar, for å sikre arbeiderne og skjerpe byggherrenes aktsomhet, sier politiadvokaten.

Garanterte personlig

Petter Stordalen gikk hardt ut da saken ble kjent, og garanterte personlig for at arbeiderne skulle få den lønna de har hatt krav på.

– Dersom arbeiderne ikke har fått tarifflønn, åpner ikke hotellet. Jeg garanterer at hver eneste en som har satt skoene sine der inne skal ha hver krone de har krav på! Dette skal ikke fortsette en dag til, sa en opprørt Stordalen etter Arbeidstilsynets aksjon mot byggeplassen.

Senere har det vært frem og tilbake hva som vil skje, og Stordalen har sagt at han vil avvente Økokrims konklusjon.

Det har foreløpig ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra Petter Stordalen. Arbeidstilsynet vil komme tilbake med en kommentar.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus