Unikt Munch-litografi stjålet i Oslo

Tyvene knuste vinduet. Kriminalteknikere sikret spor etter tyveriet. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)
Tyvene knuste vinduet. Kriminalteknikere sikret spor etter tyveriet. (Foto: Lise Åserud / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIngen er pågrepet etter tyveriet av det håndkolorerte Munch-litografiet «Historien» fra en kunsthandler i Oslo torsdag kveld. Mye tyder på at det var et bestillingstyveri.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Munch-verket «Historien»

Fakta om Edvard Munchs grafiske trykk «Historien», som ble stjålet fra Nyborg Kunst i Drammensveien torsdag kveld.
• «Historien» er et håndkolorert litografi som måler 57 x 98 centimeter.

• Ble solgt for 220.000 kroner på auksjon i 2001, men skal nå være verdt rundt 2 millioner kroner.

• Bildet skulle selges hos Nyborg Kunst for en privat eier.

• Samme motiv som på det stjålne verket, fins som veggmaleri i Edvard Munchs dekorasjoner til Aulaen ved Universitetet i Oslo, ferdige 1916. Auladekorasjonene består av «Historien», «Solen» og «Alma Mater».

• Auladekorasjonene regnes blant hovedverkene fra kunstnerens Kragerø-periode fra 1909-1915.

Kilder: Store norske leksikon, Nyborg Kunst, NTB. (©NTB)

Naboer skal ha hørt et smell da innbruddet skjedde. Trolig ble en stor stein eller lignende kastet inn gjennom vinduet til kunsthandleren.

– Innbruddstyvene knuste en rute og stjal et Munch-verk som heter «Historien». Deretter kjørte de fra stedet, opplyser operasjonsleder Britt Børve i Oslo politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om innbruddet i Nyborg Kunst i Drammensveien 70 like før klokken 22.30 torsdag kveld. Den antatte fluktbilen, en hvit varebil, ble funnet senere på kvelden, ikke langt unna åstedet.

Unikt

Galleriets eier Pascal Nyborg sier til NTB at litografiet har en verdi på rundt 2 millioner kroner.

– Det var kun dette litografiet som ble stjålet, sier han.

Kunstverket er et steintrykk med samme motiv som det som henger i Oslo-universitetets aula, en gammel mann som sitter og snakker med en gutt. Bildet skulle selges for en kunde. Ifølge Nyborg kan trykket være vanskelig å omsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et unikt håndkolorert trykk. Det ser ikke ut til at de har rørt noe annet. Det virker som om de visste hva de skulle ha, sier Nyborg til NRK.

Ifølge NRK skal det ha vært flere vitner til ranet, og disse skulle avhøres i løpet av natt til fredag.

Bestilling?

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt tror torsdagens tyveri i Drammensveien kan ha blitt gjort på bestilling.

– Da må det være et eller annet menneske som har interesse for dette og ønsker å få det i sin eie. Det behøver ikke være den samme personen som har gjort dette, men han har da kontakter som kan gjøre den jobben for seg, sier Abrahamsen til NRK.

Flere av Munchs mest kjente arbeider er tidligere blitt stjålet. Nasjonalgalleriets «Skrik» ble stjålet i februar 1994, men kom til rette etter rundt 3 måneder.

I august 2004 ble Munch-museets «Skrik» og «Madonna» stjålet, og disse bildene kom til rette først to år senere. Disse bildene ble skadd og måtte restaureres etter tyveriet. (©NTB)