Skyhøye forventninger til Norge

I Brasil får Solheim mye heder. Foto: Runa Hestmann Tierno/ABC Nyheter og Scanpix. Montasje: ABC Nyheter.
I Brasil får Solheim mye heder. Foto: Runa Hestmann Tierno/ABC Nyheter og Scanpix. Montasje: ABC Nyheter.

<pMiljøpionerer og klima-solidariske partnere. Det mangler ikke på lovord, men Erik Solheim tror Norge vil innfri i København.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRASÍLIA (ABC Nyheter): Under sitt besøk i Brasil onsdag og torsdag fikk miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mye heder for det engasjementet Norge har vist for miljøet og mot avskoging, og det er liten tvil om at det ventes mye av Norge i klimaforhandlingene i København i desember.

Erik Solheim ser likevel ingen grunn til å få lampefeber. Norges innsats for regnskogen og for å få på plass REDD-programmet vil gi Norge en sterkere forhandlingsposisjon, tror Solheim.

- Norge er et lite land, men vi har mye større innflytelse enn andre små land, fordi vi har valgt å konsentrere oss om enkelte områder - som avskoging, karbonfangst og lagring, skipsfart og finansieringstiltak, sier Solheim.

En avgjørende rolle

Torsdag møtte han Brasils miljøvernminister Carlos Minc, og under lunsjen med sin norske kollega kunngjorde Minc at Brasil har redusert avskogingen i Amazonas med 45 prosent det siste året, og det med norsk hjelp.

Minc var bare én av mange som nærmest rant over av klima-ros i går.

Les hele saken: Avskogingen stuper i Brasil | ABC Nyheter

Den brasilianske miljøvernministeren tror også Norge vil få en helt avgjørende rolle under forhandlingene i København i desember.

- Den beste måten å presse andre på, er å gå foran med et godt eksempel. Norge støtter viktige initiativer både i Brasil og i andre land, og i tillegg har Norge satt seg et ambisiøst mål for egne utslippsreduksjoner, et mål som er høyere enn det EU vil forplikte seg til.

- Dette gjør at vi ser til Norge, og samtidig håper at andre utviklingsland kan se til Brasil og bruke vårt arbeid som eksempel. Vi kan ikke gå i den fella at ingen vil ta det første skrittet. Vi må heller si at «dette skal jeg gjøre, og jeg håper du vil gjøre det samme», sa Minc.

REDD-initiativet

Direktør Thais Juvenal i brasilianske Servíco Florestal, den offentlige skogforvaltningstjenesten, var også til stede under lunsjen ved den norske ambassaden torsdag. Hun er imponert over den innsatsen Norge har lagt ned i det forberedende arbeidet med REDD-programmet.

- Norge har allerede en lederposisjon sammenliknet med andre industriland, fordi landet har støttet REDD-initiativet ved å finansiere oppstarten av prorammet. Uten Norge hadde ikke det vært mulig.

- Når det gjelder forhandlingene i København har vi allerede et stort antall land som støtter det norske forslaget som går ut på å få implementert REDD-programmet over tre faser. Den første fasen dreier seg om en institusjonell strukturering i landene, og der full implementering av REDD-mekanismene først kommer i tredje fase. Så når det kommer til REDD, er Norge et foregangsland, sier Thaís Juvenal til ABC Nyheter.

Les også: Møter REDD-skepsis fra Brasil | ABC Nyheter

Under de forberedende klimamøtene i Bangkok tidligere i høst annonserte Norge forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm at Norge vil skjerpe sine utslippsmål fra 30 til 40 prosent, og det fikk WWF Brasil til å kalle Norge for «det forbildet som verden trenger».

Helt avgjørende

- Norges rolle er helt avgjørende, slik jeg ser det. Det er ikke bare prat med Norge, dere gjør noe også, og det utgjør forskjellen. Alle pengene som er blitt investert i Amazonas-fondet og nå i Guyana også, gjør Norge til et eksempel til etterfølgelse, sier Denise Hamo, som leder WWF Brasil.

Solheim tror Norge vil innfri forventningene som møtte ham under lunsjen med representanter fra frivillige organisasjoner og brasilianske myndigheter torsdag.

- Ja, det håper jeg inderlig. Både Norge og Brasil er på hver vår måte ledende land på dette området. Norge har de mest ambisiøse mål av noe industriland og det Brasil nå ser ut til å komme opp med, er enormt ambisiøse mål.

- Norge har jo også bidratt til den reduserte avskogingen gjennom vår støtte til Amazonas-fondet, fordi muligheten til å få midler fra fondet skaper forventninger om at det nå er lønnsomt redusere avskogingen, ikke bare å ødelegge skogen, sier Solheim.

Torsdag kveld avsluttet miljø- og utviklingsministeren sitt fire dager lange Latin-Amerika-besøk med et møte med Brasils utenriksminister Celso Amorim. Også her sto klima på programmet.

Les mer: Møter REDD-skepsis fra Brasil | ABC Nyheter

Avskogingen stuper i Brasil | ABC Nyheter

Personvernpolicy