Meny

Heseblesende action

Modern Warfare 2 ser fantanstisk ut, og er fantastisk på de fleste andre måter også.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Call of Duty: Modern Warfare 2 flytter Infinity Ward grensene for hvordan et førstepersons-skytespill kan utfolde seg.

Call of Duty: Modern Warfare 2
Utgivelsesdato:10.11.2009
Utvikler:Infinity Ward
Utgiver:Activision
Sjanger:Førstepersons-skyting (FPS)
Aldersgrense:18+
Plattfrom:Xbox 360 (testet), PC (testet), PS3

Infinity Ward har hatt skyhøye forventninger hengende over seg når de skulle følge opp suksessen med Call of Duty 4: Modern Warfare. På tross av forventningene og diverse kontroverser, innfrir dette spillet likevel på så godt som alle punkter.

Enspiller-delen er rett og slett enda bedre enn man kunne håpe på. Den er intens, oppslukende og til tider til og med ganske tankevekkende. Det har vært mye kontroverser rundt den infamøse flyplass-scenen som dukker opp tidlig i spillet og det er liten tvil om at dette er sterke saker og spillet fortjener absolutt 18 års aldersgrense. Samtidig er det fascinerende å oppleve å bli satt i en situasjon der man ikke har lyst til å delta i det som skjer på skjermen. Jeg velger å ikke beskrive disse hendelsene i detalj, men lar det heller være opp til hver enkelt å oppleve dem.

Plukker opp tråden

Spillet plukker opp tråden der Call of Duty 4 slapp. Fem år har gått og ultra-nasjonalistene har tatt over makten i Russland. Zakhaev blir ansett som en helt og martyr, mens Makarov, en av hans tidligere medarbeidere, har tatt over ledelsen. Amerikanske spesialstyrker må på flere fronter gjøre det de kan for å stanse Makarovs terrorvelde, samtidig som konflikten snart eskalerer langt utover det man kan forutse.

Rent gameplay-messig er ikke spillet nyskapende, bare akkurat slik man forventer av et Call of Duty-spill. Man følger en lineær løype og opplever spillet akkurat slik utvikleren har ment at man skal, og det er nettopp dette som gjør det så vellykket. Det ene dramatiske øyeblikket avløser det neste i et heseblesende tempo, og det oppstår virkelig aldri et kjedelig øyeblikk. Dette er et nydelig stykke spilldesign der alle elementene fra leveldesign, til grafikk, lyd og musikk kommer sammen i en fantastisk helhet. Et lite problem oppstår likevel i forbindelse med alt dette. Når man enkelte ganger dør midt i de mest dramatiske øyeblikkene, brytes innlevelsen ganske brutalt og de dramatiske effektene blir ikke like effektiv andre eller tredje gangen når man vet hva som kommer. Dette finnes det selvfølgelig en enkel løsning på, og det er jo å la være å dø.

Så mens gameplayet er fantastisk men tradisjonelt, er det plottet og måten det blir fortalt, som virkelig gjør dette til noe utenom det vanlige. Overraskende tvister og spennende fortellertekniske grep gjør at man mer enn en gang sitter med gåsehud mens handlingen utspiller seg på skjermen.

Som i tidligere spill i serien, veksler man mellom å kjempe på flere fronter og med ulike taktikker, og variasjonen i oppdragene er større enn noen gang. Man hopper lett fra trange smug i Rios favela til en russisk militærbase, og videre til mange andre steder jeg velger å ikke avsløre.

Det burde kanskje nevnes at som i Modern Warfare, er denne enspiller-delen også rimelig kort. Men når den er så minneverdig som dette er ca. seks timers spilling helt greit. Når man er ferdig får man bare lyst til å begynne på nytt.

Spesialoppdrag

Nytt i MW2 er Special Ops-delen som kommer i tillegg til den tradisjonelle enspillerdelen. Disse kan spilles alene, men er helt klart designet for at to skal samarbeide. Infinity Ward har nok valgt denne løsningen i stedet for å presse co-op inn i enspillerdelen, noe som nok hadde vært tilnærmet umulig, slik den er designet.

I stedet har man endt opp med 25 korte men intense oppdrag, som ofte utfordrer en til å lete etter den beste løsningen i hver situasjon. Variasjonen er stor også her, og mens ett oppdrag kan kreve forsiktighet og presis snikskyting, kan det neste krevet høyt tempo og frenetisk nærkamp. Vanskelighetsgraden ser ut til å være skrudd opp et par hakk og det bys virkelig på en utfordring for de som ønsker det.

Tidssluk

Så til den delen av spillet som lett kan stjele mest av tiden din fremover. Flerspillerdelen bygger videre på MWs grunnlag, og selv om de store forandringene ikke er umiddelbart synlige, så er den full av små forandringer og forbedringer. Summen av alle disse gjør dette til en fantastisk spillbar affære.

Man kan selvfølgelig fortsatt bygge opp sine egne klasser, der man velger våpen og «perks» og disse låses fortsatt opp gjennom å stige i gradene. Level-systemet fungerer altså fortsatt som en sterk pådriver for alltid å ta bare én runde til. Nå er til og med mange av spillmodusene låst, til man når et visst nivå. Sabotage låses for eksempel opp ved level 10, mens Capture The Flag åpnes ved level 16.

Det mest drastisk nye er kanskje såkalte death-streaks som aktiveres når man dør et visst antall ganger på rad. Disse kan for eksempel være at man tåler mer i en kort periode, eller at man får muligheten til å stjele klassen til den som skjøt deg. Dette er med på å gi en liten fordel til de som er nygebynnere, uten at det gjør spillet spesielt ubalansert.

Kill-streaks er fortsatt med og mange nye har kommet til. Blant annet får man mulighet til å angripe med stealth-fly, sette av en eletromagnetisk puls som deaktiverer all elektronikk, og til og med detonere en atombombe. Sistnevnte tar livet av alle i spillet og laget ditt vinner uansett stilling. Det skal imidlertid en kill-streak på 25 til for å få tilgang til denne, noe som jo ikke skjer altfor ofte. Har man først oppnådd det, har man også gjort seg fortjent til en spektakulær seier, spør du meg.

Det å bli kjent med de nye kartene tar lang tid, men mitt inntrykk hittil er at de holder en veldig høy standard. De virker alle godt designet med hensyn til balanse og tilbyr muligheter for å spille slik man selv vil, enten man liker å snike seg frem, eller velte inn mens kulene flyr.

Kontroversiell PC-utgave

Xbox 360-utgaven av spillet ser fantastisk ut samtidig som det kjører med fjellstø bilderate. Når det gjelder PC-versjonen hadde jeg litt mer problemer. Krasj ved oppstart og ujevnt ytelse i enspillerdelen var plagsomt. Flerspillerdelen fungerte imidlertid uten problemer. Dette er så vidt jeg skjønner langt i fra noe alle opplever, og Infinity Ward har i tillegg gode tradisjoner med å følge opp utgivelsene sine med «patcher» for å rette feil, så jeg lar tvilen komme dem til gode.

Det mest kontroversielle med PC-utgaven er at utvikleren har valgt en litt utradisjonell løsning i å gjøre flerspiller-delen helt lik konsollversjonene. I stedet for en vanlig server-liste, har man gått for «match-making» og fjernet med det muligheten for å kjøre dedikerte servere. Samtidig som jeg forstår innveningene fra mange fans som liker å ha kontroll på serverne selv, og kanskje også kunne bruke spillmodifikasjoner, synes jeg Infinity Wards løsning fungerer veldig bra. For meg som bare enkelt vil finne noen å spille med, så går det hele veldig fort og smertefritt, og det tar bare sekunder fra man starter spillet til man er inne i første runde.

Modern Warfare 2 overgår forløperen på de fleste områder. Både enspiller-, «co-op»- og flerspiller-delene er av imponerende høy kvalitet. Selv om det kanskje mangler litt på nyskapingen, sammenliknet med forløperen, er denne utgaven av Modern Warfare likevel så vellykket at det lett er å regne som et av årets beste spill.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område
Siste nytt
17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus