Heseblesende action

Modern Warfare 2 ser fantanstisk ut, og er fantastisk på de fleste andre måter også.
Modern Warfare 2 ser fantanstisk ut, og er fantastisk på de fleste andre måter også.

Med Call of Duty: Modern Warfare 2 flytter Infinity Ward grensene for hvordan et førstepersons-skytespill kan utfolde seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Call of Duty: Modern Warfare 2
Utgivelsesdato:10.11.2009
Utvikler:Infinity Ward
Utgiver:Activision
Sjanger:Førstepersons-skyting (FPS)
Aldersgrense:18+
Plattfrom:Xbox 360 (testet), PC (testet), PS3

Infinity Ward har hatt skyhøye forventninger hengende over seg når de skulle følge opp suksessen med Call of Duty 4: Modern Warfare. På tross av forventningene og diverse kontroverser, innfrir dette spillet likevel på så godt som alle punkter.

Enspiller-delen er rett og slett enda bedre enn man kunne håpe på. Den er intens, oppslukende og til tider til og med ganske tankevekkende. Det har vært mye kontroverser rundt den infamøse flyplass-scenen som dukker opp tidlig i spillet og det er liten tvil om at dette er sterke saker og spillet fortjener absolutt 18 års aldersgrense. Samtidig er det fascinerende å oppleve å bli satt i en situasjon der man ikke har lyst til å delta i det som skjer på skjermen. Jeg velger å ikke beskrive disse hendelsene i detalj, men lar det heller være opp til hver enkelt å oppleve dem.

Plukker opp tråden

Spillet plukker opp tråden der Call of Duty 4 slapp. Fem år har gått og ultra-nasjonalistene har tatt over makten i Russland. Zakhaev blir ansett som en helt og martyr, mens Makarov, en av hans tidligere medarbeidere, har tatt over ledelsen. Amerikanske spesialstyrker må på flere fronter gjøre det de kan for å stanse Makarovs terrorvelde, samtidig som konflikten snart eskalerer langt utover det man kan forutse.

Rent gameplay-messig er ikke spillet nyskapende, bare akkurat slik man forventer av et Call of Duty-spill. Man følger en lineær løype og opplever spillet akkurat slik utvikleren har ment at man skal, og det er nettopp dette som gjør det så vellykket. Det ene dramatiske øyeblikket avløser det neste i et heseblesende tempo, og det oppstår virkelig aldri et kjedelig øyeblikk. Dette er et nydelig stykke spilldesign der alle elementene fra leveldesign, til grafikk, lyd og musikk kommer sammen i en fantastisk helhet. Et lite problem oppstår likevel i forbindelse med alt dette. Når man enkelte ganger dør midt i de mest dramatiske øyeblikkene, brytes innlevelsen ganske brutalt og de dramatiske effektene blir ikke like effektiv andre eller tredje gangen når man vet hva som kommer. Dette finnes det selvfølgelig en enkel løsning på, og det er jo å la være å dø.

Så mens gameplayet er fantastisk men tradisjonelt, er det plottet og måten det blir fortalt, som virkelig gjør dette til noe utenom det vanlige. Overraskende tvister og spennende fortellertekniske grep gjør at man mer enn en gang sitter med gåsehud mens handlingen utspiller seg på skjermen.

Som i tidligere spill i serien, veksler man mellom å kjempe på flere fronter og med ulike taktikker, og variasjonen i oppdragene er større enn noen gang. Man hopper lett fra trange smug i Rios favela til en russisk militærbase, og videre til mange andre steder jeg velger å ikke avsløre.

Det burde kanskje nevnes at som i Modern Warfare, er denne enspiller-delen også rimelig kort. Men når den er så minneverdig som dette er ca. seks timers spilling helt greit. Når man er ferdig får man bare lyst til å begynne på nytt.

Spesialoppdrag

Nytt i MW2 er Special Ops-delen som kommer i tillegg til den tradisjonelle enspillerdelen. Disse kan spilles alene, men er helt klart designet for at to skal samarbeide. Infinity Ward har nok valgt denne løsningen i stedet for å presse co-op inn i enspillerdelen, noe som nok hadde vært tilnærmet umulig, slik den er designet.

I stedet har man endt opp med 25 korte men intense oppdrag, som ofte utfordrer en til å lete etter den beste løsningen i hver situasjon. Variasjonen er stor også her, og mens ett oppdrag kan kreve forsiktighet og presis snikskyting, kan det neste krevet høyt tempo og frenetisk nærkamp. Vanskelighetsgraden ser ut til å være skrudd opp et par hakk og det bys virkelig på en utfordring for de som ønsker det.

Tidssluk

Så til den delen av spillet som lett kan stjele mest av tiden din fremover. Flerspillerdelen bygger videre på MWs grunnlag, og selv om de store forandringene ikke er umiddelbart synlige, så er den full av små forandringer og forbedringer. Summen av alle disse gjør dette til en fantastisk spillbar affære.

Man kan selvfølgelig fortsatt bygge opp sine egne klasser, der man velger våpen og «perks» og disse låses fortsatt opp gjennom å stige i gradene. Level-systemet fungerer altså fortsatt som en sterk pådriver for alltid å ta bare én runde til. Nå er til og med mange av spillmodusene låst, til man når et visst nivå. Sabotage låses for eksempel opp ved level 10, mens Capture The Flag åpnes ved level 16.

Det mest drastisk nye er kanskje såkalte death-streaks som aktiveres når man dør et visst antall ganger på rad. Disse kan for eksempel være at man tåler mer i en kort periode, eller at man får muligheten til å stjele klassen til den som skjøt deg. Dette er med på å gi en liten fordel til de som er nygebynnere, uten at det gjør spillet spesielt ubalansert.

Kill-streaks er fortsatt med og mange nye har kommet til. Blant annet får man mulighet til å angripe med stealth-fly, sette av en eletromagnetisk puls som deaktiverer all elektronikk, og til og med detonere en atombombe. Sistnevnte tar livet av alle i spillet og laget ditt vinner uansett stilling. Det skal imidlertid en kill-streak på 25 til for å få tilgang til denne, noe som jo ikke skjer altfor ofte. Har man først oppnådd det, har man også gjort seg fortjent til en spektakulær seier, spør du meg.

Det å bli kjent med de nye kartene tar lang tid, men mitt inntrykk hittil er at de holder en veldig høy standard. De virker alle godt designet med hensyn til balanse og tilbyr muligheter for å spille slik man selv vil, enten man liker å snike seg frem, eller velte inn mens kulene flyr.

Kontroversiell PC-utgave

Xbox 360-utgaven av spillet ser fantastisk ut samtidig som det kjører med fjellstø bilderate. Når det gjelder PC-versjonen hadde jeg litt mer problemer. Krasj ved oppstart og ujevnt ytelse i enspillerdelen var plagsomt. Flerspillerdelen fungerte imidlertid uten problemer. Dette er så vidt jeg skjønner langt i fra noe alle opplever, og Infinity Ward har i tillegg gode tradisjoner med å følge opp utgivelsene sine med «patcher» for å rette feil, så jeg lar tvilen komme dem til gode.

Det mest kontroversielle med PC-utgaven er at utvikleren har valgt en litt utradisjonell løsning i å gjøre flerspiller-delen helt lik konsollversjonene. I stedet for en vanlig server-liste, har man gått for «match-making» og fjernet med det muligheten for å kjøre dedikerte servere. Samtidig som jeg forstår innveningene fra mange fans som liker å ha kontroll på serverne selv, og kanskje også kunne bruke spillmodifikasjoner, synes jeg Infinity Wards løsning fungerer veldig bra. For meg som bare enkelt vil finne noen å spille med, så går det hele veldig fort og smertefritt, og det tar bare sekunder fra man starter spillet til man er inne i første runde.

Modern Warfare 2 overgår forløperen på de fleste områder. Både enspiller-, «co-op»- og flerspiller-delene er av imponerende høy kvalitet. Selv om det kanskje mangler litt på nyskapingen, sammenliknet med forløperen, er denne utgaven av Modern Warfare likevel så vellykket at det lett er å regne som et av årets beste spill.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Statsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak
Siste nytt
08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00NorgeFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeStatsministeren hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42NorgeBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus