Slik motarbeides vi

Demonstranter på Haft-e-Tir-plassen i sentrum av Tehran 27. juni i år. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/hamed/">Hamed Saber</a> / <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>
Demonstranter på Haft-e-Tir-plassen i sentrum av Tehran 27. juni i år. Foto: Hamed Saber / CC BY 2.0

Folk flest i Iran er imot dagens regime. Men hvorfor forhandler da land som Norge med ayatollaene?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRENSELØST

I den nye spalten «Uten grenser» har vi samlet internasjonale spaltister som lever utsatt til. Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja (1958-2006).

Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.

Denne uken får vi lese Asieh Amini. Artiklene hennes har reddet flere kvinner fra dødsstraff. Hun har vært fengslet for sitt arbeid og 9. november ble hun tildelt Hellmann/Hammett-prisen av Human Rights Watch.

Les mer:

Blessing Musariri: Zimbabwes Zen-tilstand | ABC Nyheter

Nawal El-Saadawi: Et spørsmål om ære | ABC Nyheter

Stockholm, Sverige. Endelig! Jeg er ute av Iran!

Den siste spalten jeg skrev for Ny Tid, for tre måneder siden, ble til i mitt hjem i Teheran. I dag skriver jegen ny artikkel fra mitt midlertidige hjem i Stockholm. Jeg vet ikke vet hvor i verden jeg befinner meg neste gang...

Stockholm er, i motsetning til Teheran, ikke full avtrafikk. Og lufta er ikke dekket av en tung røyksky. Dette er en gammel og vakker by, med høstens fargerike trær, med ren luft og en temperatur langt under hva jeg er vant til fra Teheran. Stockholm er, i motsetning til Teheran, ikke full av redsel og bekymringer.

Her er ikke dagene fylt med smertefulle hendelser, som gang på gang blir til overskrifter i de største mediekanalene verden over. Her skriver ikke avisene til daglig om tortur og henrettelser. Her er jeg ikke redd på vei til mitt hjem. Her kan jeg være trygg på at ingen truer meg for å være en uavhengig journalist, for å snakke om ytringsfrihet, for å være imot henrettelser av mennesker og for å tenke fritt.

Jeg reiste fra Teheran for tre måneder siden. Men jeg elsker fortsatt min hjemby, tross alle grusomhetene som skjer der.

Dagens Iran

Jeg sitter ved min PC-skjerm og følger nyhetene fra Iran. Nå er jeg ikke selv del av protestene, men dekker dem ved selv å skrive om de samme nyhetene og om de triste hendelsene for utenlandske medier.

På samme tid som jeg sitter i frihet og skriver dette, er 12 kvinneaktivister tilkalt til avhør i Iran. Jeg kjenner disse menneskene, vi har vært kolleger og venner i flere år. De har kjempet for kvinnenesrettigheter, de har skrevet om den grusomme volden mot demonstrantene i gatene. Og de har selv deltatt i gatedemonstrasjoner mot valgfusket 12. juni, da president Mahmoud Ahmadinejad ble erklærtsom vinner.4. november, på 30-årsdagen for beleiringen av USAs ambassade i1979, var det nye protester mot regimet. Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi brøt sin en måned lange taushet og oppfordret sinestøttespillere om å fortsette protestene mot valgresultatet.

Flere av mine kolleger sitter fortsatt i fengsel. Flere av dem er tvunget til offentlige «tilståelser» i den statlige TV-kanalen. De har«tilstått» at de er skyldige. De har «tilstått» at de ville styrte regimet. De har «tilstått» at de er spioner som jobber for utenlandske makter. De har «tilstått» at de har begått landsforræderi. Men jeg vet hvor høyt disse menneskene elsker sitt hjemland og sitt folk. Det de krever er ytringsfrihet og respekt formenneskerettigheter.

Tvunget tilståelse, det er deres straff for å ha sagt «Nei til diktatur!»

Når man bor i den frie verden forstår man, og til og med føler man, at demokrati ikke er en gave fra himmelen. Demokrati er en måte som menneskene lever på her på jorden. Veien for å bygge et demokratisk samfunn er fortsatt meget vanskelig i mitt hjemland. Til og med olje, som kan være et økonomisk middel til utvikling og framgang, gjør at de mektige land er mer interessert i denne rikdommen enn hvordan folket har det under et udemokratisk regime.

Aktivistene i det sivile samfunn

I flere år har uavhengige journalister, intellektuelle og aktivister bestandig blitt anklaget for å prøve å styrteregimet gjennom sine aktiviteter. Domstolene har aldri klart å begrunne disse anklagene. Men «handling mot landets sikkerhet», noe også jeg ble anklaget for, er vanlig i politiske rettssaker. Nesten alle som er kritiske mot regimet og blir arrestert, anklagesfor å «true landets sikkerhet».

Aktivistenes reaksjoner mot statens voldelige metoder har bestandig vært fredelige. Kvinneaktivister har i flere år vært utsatt for politivold i gatene. De er blitt arrestert, fengslet og overvåket daglig av politiet i Iran. Men deres aksjoner har alltid vært fredelige og ikke-voldelige. Vi er overbevist om at folkets beste kommer gjennom fredelige handlinger og ikke gjennom voldeligeaksjoner.

De siste månedene protesterte folk i gatene. Hundretusener av oss har marsjert gjennom gatene i stillhet, med hendene i været. De fleste har et grønt bånd rundt hånda. Grønn farge er blitt symbolet forprotestbevegelsen i Iran. Men de fredelige gatedemonstrasjonen ble møtt med vold, skyting, fengsel og tortur. Politisk aktive, journalister og intellektuelle er arrestert. Også politiske personligheter, som var kritiske mot regimet, ble tvunget til å komme med falske tilståelseri den statlige TV-kanalen.

Jeg sitter i dag, flere tusen kilometer fra mitt hjemland, og følger nyhetene som kommer ut. Jeg, som flere av mine kolleger, måtte forlate landet vårt, våre familier, våre minner og alle våre fremtidige planer. Den viktigste grunnen for denne flukten er at vi ikke vil være en del av det falske scenarioet om «landsforræderi», eller «handlingermot landets sikkerhet», et scenario som regimets undertrykkelse er basert på det.

Vesten og statskuppet i Iran

Det politiske miljøet og den grønne bevegelsen i Iran oppfatter valgfusket og Ahmadinejads nye regjering som et statskupp fra de konservatives side. Jeg har, både som journalist og som menneskerettighetsaktivist, alltid prøvd å forholde meg til folket. Det er folket som danner demokratiet og gir det mening. Til og med i en demokratisk stat blir makten begrenset av folkevalgte organer og det sivile samfunn.

Vi husker fortsatt Abu Ghraib-skandalen i Irak og Guantánamo-fengslet på Cuba. Det var medienes rolle som var viktig for vedtakene om stengning eller utbedring av forholdene i disse to fengslene. Folkets vilje og mot kan være avgjørende for politikken.

Under protest-demonstrasjonene i Iran spilte internasjonale medier en stor rolle ved å vise verden at en stat banker opp og skyter folk på gata, for å overleve den politiske krisen som de selv har skapt i landet. Disse mediene avslørte også grusomhetene i iranske fengsler: drap, tortur og systematiske voldtekter av unge gutter og jenter som ble arrestert i demonstrasjonene.

Vestlige stater snakker mye om demokrati og menneskerettigheter, men jeg kan ikke forstå at disse statene anerkjenner og forhandler med en stat som danner regjering ved hjelp av køller og tåregass. En regjering som skyter på folk i gatene!

Er ikke politiske forhandlinger med denne staten et uoffisielt samarbeid med den?

Vi iranere fortsetter vår kamp for frihet og rettferdighet. Men jeg spør herved de som bor i den frie verden: Hvordan kan demokratiene, i møte med diktaturregimene, holde sine løfter om «frihet og menneskerettigheter for alle mennesker»?


Les spaltene på engelsk eller originalspråket: nytid.no/en

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet og to andre nettsteder stengt: – Svært alvorlig18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet
Siste nytt
20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet og to andre nettsteder stengt: – Svært alvorlig18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus