Meny

Slik motarbeides vi

Demonstranter på Haft-e-Tir-plassen i sentrum av Tehran 27. juni i år. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/hamed/">Hamed Saber</a> / <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>
Demonstranter på Haft-e-Tir-plassen i sentrum av Tehran 27. juni i år. Foto: Hamed Saber / CC BY 2.0

Folk flest i Iran er imot dagens regime. Men hvorfor forhandler da land som Norge med ayatollaene?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRENSELØST

I den nye spalten «Uten grenser» har vi samlet internasjonale spaltister som lever utsatt til. Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja (1958-2006).

Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.

Denne uken får vi lese Asieh Amini. Artiklene hennes har reddet flere kvinner fra dødsstraff. Hun har vært fengslet for sitt arbeid og 9. november ble hun tildelt Hellmann/Hammett-prisen av Human Rights Watch.

Les mer:

Blessing Musariri: Zimbabwes Zen-tilstand | ABC Nyheter

Nawal El-Saadawi: Et spørsmål om ære | ABC Nyheter

Stockholm, Sverige. Endelig! Jeg er ute av Iran!

Den siste spalten jeg skrev for Ny Tid, for tre måneder siden, ble til i mitt hjem i Teheran. I dag skriver jegen ny artikkel fra mitt midlertidige hjem i Stockholm. Jeg vet ikke vet hvor i verden jeg befinner meg neste gang...

Stockholm er, i motsetning til Teheran, ikke full avtrafikk. Og lufta er ikke dekket av en tung røyksky. Dette er en gammel og vakker by, med høstens fargerike trær, med ren luft og en temperatur langt under hva jeg er vant til fra Teheran. Stockholm er, i motsetning til Teheran, ikke full av redsel og bekymringer.

Her er ikke dagene fylt med smertefulle hendelser, som gang på gang blir til overskrifter i de største mediekanalene verden over. Her skriver ikke avisene til daglig om tortur og henrettelser. Her er jeg ikke redd på vei til mitt hjem. Her kan jeg være trygg på at ingen truer meg for å være en uavhengig journalist, for å snakke om ytringsfrihet, for å være imot henrettelser av mennesker og for å tenke fritt.

Jeg reiste fra Teheran for tre måneder siden. Men jeg elsker fortsatt min hjemby, tross alle grusomhetene som skjer der.

Dagens Iran

Jeg sitter ved min PC-skjerm og følger nyhetene fra Iran. Nå er jeg ikke selv del av protestene, men dekker dem ved selv å skrive om de samme nyhetene og om de triste hendelsene for utenlandske medier.

På samme tid som jeg sitter i frihet og skriver dette, er 12 kvinneaktivister tilkalt til avhør i Iran. Jeg kjenner disse menneskene, vi har vært kolleger og venner i flere år. De har kjempet for kvinnenesrettigheter, de har skrevet om den grusomme volden mot demonstrantene i gatene. Og de har selv deltatt i gatedemonstrasjoner mot valgfusket 12. juni, da president Mahmoud Ahmadinejad ble erklærtsom vinner.4. november, på 30-årsdagen for beleiringen av USAs ambassade i1979, var det nye protester mot regimet. Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi brøt sin en måned lange taushet og oppfordret sinestøttespillere om å fortsette protestene mot valgresultatet.

Flere av mine kolleger sitter fortsatt i fengsel. Flere av dem er tvunget til offentlige «tilståelser» i den statlige TV-kanalen. De har«tilstått» at de er skyldige. De har «tilstått» at de ville styrte regimet. De har «tilstått» at de er spioner som jobber for utenlandske makter. De har «tilstått» at de har begått landsforræderi. Men jeg vet hvor høyt disse menneskene elsker sitt hjemland og sitt folk. Det de krever er ytringsfrihet og respekt formenneskerettigheter.

Tvunget tilståelse, det er deres straff for å ha sagt «Nei til diktatur!»

Når man bor i den frie verden forstår man, og til og med føler man, at demokrati ikke er en gave fra himmelen. Demokrati er en måte som menneskene lever på her på jorden. Veien for å bygge et demokratisk samfunn er fortsatt meget vanskelig i mitt hjemland. Til og med olje, som kan være et økonomisk middel til utvikling og framgang, gjør at de mektige land er mer interessert i denne rikdommen enn hvordan folket har det under et udemokratisk regime.

Aktivistene i det sivile samfunn

I flere år har uavhengige journalister, intellektuelle og aktivister bestandig blitt anklaget for å prøve å styrteregimet gjennom sine aktiviteter. Domstolene har aldri klart å begrunne disse anklagene. Men «handling mot landets sikkerhet», noe også jeg ble anklaget for, er vanlig i politiske rettssaker. Nesten alle som er kritiske mot regimet og blir arrestert, anklagesfor å «true landets sikkerhet».

Aktivistenes reaksjoner mot statens voldelige metoder har bestandig vært fredelige. Kvinneaktivister har i flere år vært utsatt for politivold i gatene. De er blitt arrestert, fengslet og overvåket daglig av politiet i Iran. Men deres aksjoner har alltid vært fredelige og ikke-voldelige. Vi er overbevist om at folkets beste kommer gjennom fredelige handlinger og ikke gjennom voldeligeaksjoner.

De siste månedene protesterte folk i gatene. Hundretusener av oss har marsjert gjennom gatene i stillhet, med hendene i været. De fleste har et grønt bånd rundt hånda. Grønn farge er blitt symbolet forprotestbevegelsen i Iran. Men de fredelige gatedemonstrasjonen ble møtt med vold, skyting, fengsel og tortur. Politisk aktive, journalister og intellektuelle er arrestert. Også politiske personligheter, som var kritiske mot regimet, ble tvunget til å komme med falske tilståelseri den statlige TV-kanalen.

Jeg sitter i dag, flere tusen kilometer fra mitt hjemland, og følger nyhetene som kommer ut. Jeg, som flere av mine kolleger, måtte forlate landet vårt, våre familier, våre minner og alle våre fremtidige planer. Den viktigste grunnen for denne flukten er at vi ikke vil være en del av det falske scenarioet om «landsforræderi», eller «handlingermot landets sikkerhet», et scenario som regimets undertrykkelse er basert på det.

Vesten og statskuppet i Iran

Det politiske miljøet og den grønne bevegelsen i Iran oppfatter valgfusket og Ahmadinejads nye regjering som et statskupp fra de konservatives side. Jeg har, både som journalist og som menneskerettighetsaktivist, alltid prøvd å forholde meg til folket. Det er folket som danner demokratiet og gir det mening. Til og med i en demokratisk stat blir makten begrenset av folkevalgte organer og det sivile samfunn.

Vi husker fortsatt Abu Ghraib-skandalen i Irak og Guantánamo-fengslet på Cuba. Det var medienes rolle som var viktig for vedtakene om stengning eller utbedring av forholdene i disse to fengslene. Folkets vilje og mot kan være avgjørende for politikken.

Under protest-demonstrasjonene i Iran spilte internasjonale medier en stor rolle ved å vise verden at en stat banker opp og skyter folk på gata, for å overleve den politiske krisen som de selv har skapt i landet. Disse mediene avslørte også grusomhetene i iranske fengsler: drap, tortur og systematiske voldtekter av unge gutter og jenter som ble arrestert i demonstrasjonene.

Vestlige stater snakker mye om demokrati og menneskerettigheter, men jeg kan ikke forstå at disse statene anerkjenner og forhandler med en stat som danner regjering ved hjelp av køller og tåregass. En regjering som skyter på folk i gatene!

Er ikke politiske forhandlinger med denne staten et uoffisielt samarbeid med den?

Vi iranere fortsetter vår kamp for frihet og rettferdighet. Men jeg spør herved de som bor i den frie verden: Hvordan kan demokratiene, i møte med diktaturregimene, holde sine løfter om «frihet og menneskerettigheter for alle mennesker»?


Les spaltene på engelsk eller originalspråket: nytid.no/en

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Bomselskapenes kostnader stiger07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Ni evakuert etter flere ras i Nordland06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg
Siste nytt
09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkBomselskapenes kostnader stiger07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeNi evakuert etter flere ras i Nordland06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus