Meny

Fant 3.000 år gammelt sverd i en grøft

GAMMELT: Ernst Skofteland har hatt dette gamle sverdet liggende hos seg i fire år. (Faksimile: Fvn.no)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fant sverd for fire år siden, tok det med til arkeologer nå.

Ernst Skofteland fra Lindesnes trodde arkeologene skrønte da de fortalte ham at sverdet han hadde funnet i en grøft var 3.000 år gammelt.

Sverdet skal være det første fra bronsealderen som er funnet i denne delen av Agder. I Vest-Agder er det funnet tre bronsesverd tidligere, alle på Lista. Fra landet som helhet er det kjent et tjuetall sverd, opplyser Vest-Agder fylkeskommune.

Funnet ble gjort av Skofteland da han gravde en grøft på eiendommen sin på Vallehei øst for Vigeland for fire år siden. Skofteland sier han ikke tenkte noe særlig over funnet og siden oppbevarte sverdet hjemme.

– Jeg tok det med bort til arkeologene som driver en utgraving på Ugland for å høre med dem hva det kunne være. Da jeg fikk vite hvor gammelt det var, trodde jeg de skrønte med meg, sier Skofteland til fvn.no.

Lindenes-sverdet er 57 centimeter langt og 4,3 centimeter bredt på det bredeste. Sverdet er trolig fra perioden 1.100 til 900 år f/Kr. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus