Meny

Avskogingen stuper i Brasil

REDUSERT: Avskogingen i Amazonas har blitt sterkt redusert det siste året. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bare ett år har Brasil klart å redusere avskogingen i Amazonas med hele 45 prosent.

BRASILIA (ABC Nyheter): Det kunngjorde Brasils miljøvernminister Carlos Minc under lunsjen med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim torsdag, og Solheim fikk den gode nyheten før Brasils president Luis Inácio Lula da Silva.

Etter lunsjen med Solheim reiste Minc rett i møte med Lula.

- Avskogingen i Amazonas det siste året er den laveste siden vi begynte å måle avskoging i 1988, og den er 45 prosent lavere enn i fjor, forteller Carlos Minc.

Mens det ble avskoget 12.911 kvadratkilometer regnskog i 2008 (august 2007-juli 2008), er tallet for inneværende år på 7008 kvadratkilometer.

Støtten fra Norge avgjørende

- Dette er tallet jeg skal informere Lula om etterpå, og det viser at vi nesten har halvert avskogingen det siste året, og støtten fra Norge, utsiktene til å få finansiert prosjekter for bærekraftig utnyttelse, var avgjørende for å skape en atmosfære som muliggjorde denne reduksjonen. Vi er derfor svært takknemlige overfor Norge og landets innbyggere, sier Carlos Minc.

Norge har så langt gått inn med 123 millioner kroner til det brasilianske Amazonas-fondet, og forpliktet seg til å nye overføringer i framtida dersom avskogingen fortsetter å falle.

- Vi har forklart kommunene i Amazonas at de bare kan få midler fra dersom de reduserer avskogingen sin, og det har hjulpet veldig for å komme fram til dette tallet. Dessuten er det mye mer effektivt enn politiaksjoner og brutal kontrollvirksomhet, sier Minc.

Frittalende

Den frittalende ministeren skryter av det norske miljøengasjementet.

- Vi er ekstremt takknemlige for den økologiske solidariteten som det norske folk viser. Norge er et godt eksempel på hvordan man kan hjelpe sitt eget land og samtidig hjelpe Amazonas og hele planeten, sier Minc.

Erik Solheim er imponert over resultatene Minc la frem torsdag.

Brasils miljøvernminister Carlos Minc kunne gi Erik Solheim gode nyheter torsdag. (Foto: Runa Tierno)Brasils miljøvernminister Carlos Minc kunne gi Erik Solheim gode nyheter torsdag. (Foto: Runa Tierno)

- Vi er utrolig imponert over dette, og den norske delen av det dere har oppnådd er veldig liten. Dette er enormt viktig for hele kloden, og det er særlig viktig at det skjer bare én måned før klimaforhandlingene i København, sier Solheim.

Optimist

Han mener de ferske tallene vil få positive konsekvenser i forkant av København-forhandlingene. Minc sier selv at han er optimist, og håper å smitte andre med sin optimisme.

- Vi har bare en planet og må være ambisiøse i våre mål. Men handlinger er sterkere enn ord, og den beste måten å presse andre på, er å gå foran med et godt eksempel, og innfri forventningene, sier Minc.

Torsdag møtte Solheim også utenriksminister Celso Amorim i Brasília. Onsdag var Solheim i Xapuri, helt vest i Brasil, nesten på grensen til Bolivia, der han fikk se en rekke eksempler på bærekraftig utnyttelse av regnskogen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus