Meny

- Situasjonen ble stadig mer dramatisk

Utenriksminister Jonas Gahr Støre moter pressen  i Utenriksdepartementet i forbindelsen med at den norske frilansjournalisten Pål Refsdal ble løslatt av kidnapperne i Afghanistan. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gisseltakerne som kidnappet Pål Refsdal, krevde 500.000 dollar. Norske myndigheter betalte ikke løsepenger, opplyser utenriksministeren.

Fakta om utenlandske journalister bortført i Afghanistan

* Stephen Farrell, britisk New York Times-journalist. Kidnappet 5. september 2009, befridd av britiske kommandosoldater 9. september 2009, i en operasjon som kostet hans tolk livet.

* En ikke navngitt kvinnelig nederlandsk journalist. Kidnappet 1. november 2008, frigitt 7. november 2008.

* Mellissa Fung, canadisk CBC-journalist. Kidnappet 12. oktober 2008, frigitt 8. november 2008.

* Nagieb Kahja, dansk-afghansk journalist. Kidnappet 25. juli 2007, frigitt etter få timer.

* Daniele Mastrogiacomo, italiensk journalist. Kidnappet 5. mars 2007, frigitt 19. mars 2007. Hans tolk og hans sjåfør ble halshogd.

* Gabriele Torsello, italiensk frilansjournalist. Kidnappet 12. oktober 2006, frigitt 3. november 2006.

* Sean Langan, britisk Channel 4-journalist. Kidnappet på grensen til Pakistan, 22. mars 2008, frigitt 21. juni 2008.

* David Stephensen Rohde, amerikansk New York Times-reporter. Kidnappet i november 2008, rømte fra fangenskap i juni 2009

(Kilde: Wikipedia) (©NTB

UTENRIKSDEPARTEMENTET (ABC Nyheter): - Jeg kan bekrefte at både tolken og Refstad er i god form, sier Jonas Gahr Støre på pressekonferansen.

Utenriksministeren understreker at han selv var i Afghanistan utelukkende for å diskutere det afghanske valget.

Ble gradvis skjerpet

Støre bekrefter at norske myndigheter har hatt løpende kontakt med kidnapperne, der spørsmålet om løsepenger har stått sentralt og Støre bekrefter at det var fremmet et krav på 500.000 dollar. Det er ikke fremsatt politiske krav, ifølge utenriksministeren.

– Budskapet ble gradvis skjerpet, og vi hadde grunn til å frykte at gislene kunne bli overført til andre grupperinger, sa Støre.

Norske myndigheter etterkom likevel ikke kravet om å utbetale løsepenger, men fulgte et parallelt spor der et afghansk nettverk med tilgang til formelle og uformelle maktstrukturer i Afghanistan klarte å få til den ikkevoldelige løslatelsen.

- Vi betalte ikke ut noen løsepenger og det var heller aldri vurdert som aktuelt med en militær løsning, sier Gahr Støre.

Ble oppringt av Refsdal

Støre ønsket ikke å gå nærmere inn på omfanget av disse kontaktene, men sa at de er bygd opp over flere år.

Den norske ambassaden i Kabul ble oppringt av Refsdal, som sa han hadde blitt kidnappet.

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på om Refsdal fikk direkte drapstrusler, men på grunn av opplysninger vi fikk følte vi situasjonen var i ferd med å tilspisse seg, svarer utenriksministeren på spørsmål fra ABC Nyheter.

- Det var den siste tiden grunn til å mistenke videresalg eller forflytning av de kidnappede, men ved hjelp av våre kontakter i Afghanistan fikk vi løst situasjonen på en fredelig måte, utdyperGahr Støre.

Han kan ikke med sikkerhet si hvilken gruppering som kidnappet journalisten. Han vil heller ikke gå inn på om de visste hvor Refstad oppholdt seg.

Støre anerkjente både norske og utenlandske medier for ikke å ha skrevet om saken, og begrunnet avgjørelsen om å oppfordre til hemmelighold med tidligere erfaringer internasjonalt.

- Vi rettet en henstilling til mediene, basert på tidligere erfaring. Vi tror det medvirket til en løsning, men ingen vet hva som hadde skjedd dersom rådet ikke hadde blitt fulgt, sier utenriksministeren.

- Betyr det at dere vil holde den linjen også neste gang?

- Det er helt umulig å si, svarte Gahr Støre.

Ekspert Lars Weisæth sa torsdag til ABC Nyheter at det i mange tilfeller kan være en stor fordel med hemmelighold av slike saker.

Les også: - Omtale kan øke drapsrisikoen

Refsdal er nå trygt tilbake i Kabul etter et ukelangt kidnappingsdrama. Han kommer tilbake til Norge så fort som mulig, sier Kjetil Johnsen hos oppdragsgiveren Novemberfilm.

Kidnappingen skjedde i Kunar-provinsen, der Refsdal var på oppdrag fra Novemberfilm.

Les også: Norsk journalist løslatt etter kidnapping

– En veldig godt planlagt tur

Kunar-provinsen, en av Afghanistans farligste

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus