Meny

Tusentalls dør av influensa

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vanlig sesonginfluensa kan enkelte år ta flere tusen liv her i landet. De flere er imidlertid eldre mennesker. Svineinfluensaen rammer stort sett yngre.

Bare 3 prosent av de som har dødd av vanlig sesonginfluensa de siste 20 årene var under 70 år gamle. Til sammenligning var bare to av de 16 som var døde av svineinfluensaen i Norge per 8. november i år, over 60 år.

Det viser en gjennomgang av tallene som Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort.

SSB har også kommet fram til at vanlig sesonginfluensa enkelte år krever flere tusen liv her i landet. Offisielle tall viser at desember 1993 og januar 2000 er de månedene de siste årene der flest har dødd av influensa, med henholdsvis 209 og 186 døde.

Imidlertid føres statistikken over dødsårsaker slik at når det er en underliggende sykdom som startet rekken av sykelige tilstander, så tilskrives dødsårsaken den underliggende sykdommen. SSB sammenligner derfor måneder med høy influensadødelighet med tilsvarende måneder med lav influensadødelighet. For eksempel døde det totalt 5.600 personer i desember 1993, mot et snitt på omkring 4.000 døde i desembermånedene i årene før og etter. Det samme bildet tegner seg når januar 2000 sammenlignes med januar i årene før og etter. (©NTB)

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus