Halvorsen ber menn avstå fra lønnsøkning

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). Foto: Scanpix
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) vil øke lønnsnivået i kvinnedominerte yrker på bekostning av lønnsøkning i yrker som er mannsdominerte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likelønnskommisjonen har foreslått at regjeringen skal bruke tre milliarder kroner på å heve lønnsnivået i kvinnedominerte yrker.

– Det betyr at andre grupper, særlig mannsdominerte yrkesgrupper, må akseptere at førskolelærere, sykepleiere, barnehageassistenter og andre kvinnedominerte yrkesgrupper i offentlig sektor har høyere lønnsvekst enn mannsdominerte yrker, sier Halvorsen til Teknisk Ukeblad.

Kunnskapsministeren mener mennene bør være solidariske og godta lite eller ingen lønnsvekst, og at også privat sektor bør holde igjen på lønnsøkningene.

– At menn i privat sektor skal holdes tilbake for å øke lønningene i offentlig sektor, er en absurd tanke, sier president Marianne Harg i Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna).

Harg mener lønnsavgjørelser bør være opp til tarifforhandlingene, og sier at de store fagforeningene som organiserer offentlig ansatte, selv må ta ansvar for lønnspolitikken de fører. (©NTB)