Meny

Skjørt og brutalt

Skjørt og brutalt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske Pelle Ossler spiller på Parkteatret i Oslo i kveld.

(ABC Nyheter): Ved slutten av fjoråret ble Ossler av ABC Nyheter kåret til «Årets nabo» for sin femte soloplate «Ett brus». Den er innspilt i Hansa Studio i Berlin, samme sted som David Bowie og Brian Eno i sin tid lagde legendariske «Heroes». Ossler har dessuten fortid fra det svenske bandet Wilmer X, som har holdt det gående siden slutten av søttitallet, og er for tiden gitarist i Sällskapet og bandet til Thåström.

Vi syntes Oslobesøket var verdt en prat med en av svenskenes mest interessante artister om dagen (sjekk også ut Lennart Perssons intervju i anledning fjorårets årsbestekåring).

- Har du spilt mange ganger i Oslo tidligere?

- I mitt navn har jeg bare spilt én gang, som oppvarming for Bergman Rock. Vi spilte i Oslo med Wilmer X ganske ofte på slutten av åtti- og begynnelsen av nittitallet. I tillegg har jeg spilt med Thåström noen ganger, senest på Øyafestivalen i sommer.

- Hvordan vil du beskrive musikken din?

- Ødelagt, skjør og brutal!

- Kan du plukke ut to favorittlåter fra «Ett brus»?

- Det er vanskelig å velge. I «Svinbesättningen» synes jeg vi har klart å få fram angsten hos griser som brenner inne, og i «Borra hål” fikk vi til en suggererende beat som jeg ikke helt skjønner hvordan ble til. Som låt holder jeg nok «Ett brus» høyest.

- Hvordan var det å spille inn musikken i Hansa Studio?

- Det var helt vilt. Den enorme akustikken, Michael Ilberts genialitet - og så de musikerne. Helt enormt. Og så har du historien, med muren som lå på den ene siden, Hitlers bunker på den andre, og i et kott lå strykersynthen som Bowie og Eno brukt på «Heroes». Det er bare synd med all den nye bebyggelsen rundt Potsdamer Platz. Det er en scene i «Himmelen over Berlin» (Wim Wenders’ film, journ. anm.) hvor Bruno Ganz roter rundt i dette området for 20 år siden. Det ligger midt i Berlin og er en total ødemark. Fascinerende.

- Savner du gutta i Wilmer X?

- Nei.

- Hvordan er det å jobbe med Thåström?

- Spennende og inspirerende. Han stiller høye krav til seg selv og forventer det beste av oss andre, og det er bra. Det er sånn det skal være, selv om man blir litt sliten nå og da.


- Hva slags forhold har du til The Pirate Bay?

- Overhodet ikke noe, faktisk, men jeg tror ikke de som startet opp Pirate Bay er glad i sine medmennesker, eller engang i musikk. Jeg tror de er entreprenører som lukter penger.

- Hva slags forhold har du til Melodifestivalen?

- Den interesserer meg ikke, ettersom den ikke handler om musikk. Datteren min synes det er gøy å følge med på og jeg elsker henne, derfor sparker jeg ikke inn TV-skjermen.

- Hva ville du spurt David Bowie om hvis du hadde ham til bords?

- Jeg varmet opp for Bowie en gang og hadde mulighet til å prate med ham da, men kom på at jeg ikke hadde noe fornuftig å spørre om, så jeg gjorde det ikke. Det var nok bra.

- Vinyl, CD eller iPod??

- CD og Spotify.

- Hva heter tidenes mest underkjente artist?

- Det er av naturlige grunner noen man aldri har hørt snakk om. Noen vil kanskje si Townes Van Zandt eller Nick Drake, men de har fått oppreisning etter sin død. Jeg kan nok ikke svare på det; er man underkjent om man ikke får oppmerksomhet fra den store massen, men elskes til det hinsidige av noen få? Eller om man dyrkes av millioner, men foraktes av smakssnobber bare fordi man er så stor?

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus