– En veldig godt planlagt tur

Administrerende direktør Kjetil Johnsen i Novemberfilm. Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal var på oppdrag for selskapet da han ble kidnappet i Afghanistan.
Administrerende direktør Kjetil Johnsen i Novemberfilm. Den norske frilansjournalisten Pål Refsdal var på oppdrag for selskapet da han ble kidnappet i Afghanistan.

<pPål Refsdals oppdragsgiver mener at den norske frilansjournalisten ble kidnappet under en «veldig godt planlagt tur». </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalist Pål Refsdal. Foto: ScanpixJournalist Pål Refsdal. Foto: Scanpix

– Men vi hadde en veldig grundig gjennomgang på sikkerhetsaspektet før avreise. Det var en veldig godt planlagt tur som dessverre endte veldig galt. Men som heldigvis har fått en lykkelig slutt, sier administrerende direktør Kjetil Johnsen i Novemberfilm til NTB.

Les også: Norsk journalist løslatt etter kidnapping

Kunar-provinsen, en av Afghanistans farligste

Forberedelser

Johnsen var torsdag i Kabul for å bistå det frigitte gisselet Pål Refsdal som gjorde forberedelser til filmprosjektet «Den andre siden» da han for en uke siden ble tatt som gissel sammen med en lokal tolk.

– Vi er veldig lettet i dag. Det er en fin dag. Vårt fokus nå er å få Pål Refsdal hjem til familien så raskt som mulig, sier Johnsen som torsdag formiddag norsk tid ikke hadde vært i kontakt med Pål Refsdal direkte.

– Men jeg har fått melding om at både han og tolken er i god behold, og at de nå blir ivaretatt av helsepersonell på best mulig måte, sier Johnsen.

Ble frarådet

Han er tilbakeholden med detaljer om hva Refsdal gjorde i den urolige Kunar-provinsen. Den norske ambassaden i Kabul frarådet Refsdal å reise inn i Kunar, som regnes som svært farlig og hvor det har vært en rekke kidnappinger.

– Vi jobber med et researchprosjekt for en mulig dokumentarfilm. Planen er å speile Afghanistan fra en annen side. Noe mer enn det kan jeg ikke si om dette prosjektet fordi det er uforløst. Dette var et forprosjekt som var finansiert av Norsk Filmfond og delvis litt fra NRK. Vi aner ikke nå hvor dette filmprosjektet vil ende til slutt, sier Johnsen til NTB

Han ønsker ikke å si mye mer om prosjektet mens han er i Kabul der det er mange sikkerhetsforanstaltninger.

– Nå er vårt fokus å komme raskest mulig hjem, sier Johnsen. (©NTB)

Personvernpolicy