Meny

French forklarer seg i retten

Torsdag var det drapsdømte Joshua Frenchs tur til å forklare seg. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag var det drapsdømte Joshua Frenchs tur til å forklare seg i ankesaken i Kisangani i Kongo.

Laurent Nkunda.Laurent Nkunda.

Han gjentok at bilen de to drapsdømte nordmennene leide, ble angrepet av ukjente personer med våpen.

– Vi ble angrepet 109 kilometer utenfor Kisangani. Vi ønsket å kjøre til Nyanya så vi kunne kommunisere med ambassaden om hva vi hadde blitt utsatt for, sa French ifølge Dagbladet.no.

French og Tjostolv Moland er dømt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i år.

Kritikk

Rettsmøtet mot drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French startet torsdag med at dommeren ga de norske og britiske diplomatene som er til stede, en advarsel for å legge seg opp i håndteringen av fangene, opplyser advokat Marius Dietrichson til NTB.

Dietrichson er i Kongo og fungerer som juridisk rådgiver for de to drapsdømte nordmennene.

Han opplyser at han ikke får snakke med de to i retten, og han kan derfor ikke si noe mer om hva slags form de er i.

Tirsdag sa Dietrichson at Moland fremdeles var svært psykisk syk, men onsdag ble han av dommeren i militærdomstolen nektet å uttale seg negativt om Molands psykiske helse.

Vakte oppsikt

Drapsdømte Tjostolv Moland tilbrakte natten i fengselet og får ikke lenger behandling på sykehus.

Utenriksdepartementets representant i Kisangani, Elisabeth Slåttum, opplyser til VG Nett at Moland etter rettsdagens slutt onsdag ble fraktet til sykehuset fordi fengselet ikke hadde ledig rom til ham. Da de kom til sykehuset var det imidlertid heller ikke ledig rom der – det gamle rommet til Moland var gitt til andre syke.

Det hele løste seg da fengslet likevel fikk frigjort plass til nordmannen. Ifølge Slåttum er Moland fornøyd med å være tilbake i fengselet.

Moland forklarte seg i retten onsdag. Det vakte oppsikt da han gjorde det klart at han støtter opprørslederen Laurent Nkunda, som er kjent under tilnavnet «Slakteren fra Kisangani». Nkunda ledet en opprørsgruppe i Kongo, men sitter nå i husarrest i Rwanda.

Dietrichson frykter at Moland med disse uttalelsene kan han ha satt sitt liv i fare. Også Kongo-ekspert Morten Bøås mener at Molands åpenlyse støtte til Nkunda kan gjøre situasjonen mye verre for nordmannen.

Til Kongo

Torsdag morgen dro Molands mor, Mathilde Moland, fra Kristiansand til Kongo for å treffe sønnen. Jeg håper å kunne få treffe Tjostolv flere ganger. Jeg skal være i Kisangani til mandag, sier Mathilde Moland.

Med på reisen er også predikant Rune Edvardsen. Han har planlagt reisen i samarbeid med kongolesiske myndigheter, opplyser Mathilde Moland til NTB/Scanpix.

Hun er svært opptatt av sønnens helse.

– Han er ikke mye god. Men jeg håper at han roer seg når han er på sykestua. At han skal flyttes til fengselet synes jeg er forferdelig. Etter min oppfatning er han ikke tilregnelig, sa hun til Tvedestrandsposten før avreisen fra Kjevik. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus