Meny

Norsk journalist løslatt etter kidnapping

Pål Refsdal har blitt løslatt etter at han ble kidnappet i Kunar-provinsen i Afghanistan. Foto: Scanpix. Kart: Googlemaps. Montasje: ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalisten Pål Refsdal, som har vært kidnappet i Afghanistan og holdt fanget sammen med sin afghanske tolk i en uke, er nå løslatt.

De to oppholder seg nå på et sikkert sted, ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet (UD).

Kidnappingen skjedde i Kunar-provinsen, der Refsdal var på oppdrag fra Novemberfilm.

- Mannen var i kontakt med den norske ambassaden i Kabul før han reiste inn i Kunar-provinsen. Han ble sterkt frarådet å dra inn i området, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til Aftenposten.no.

Kidnappet

Ambassaden i Kabul ble fredag 6. november klokken 13.10 oppringt av en norsk mannlig journalist som opplyste at han hadde blitt kidnappet i det østlige Afghanistan, på grensen til Pakistan, opplyser UD i sin pressemelding.

Ambassaden orienterte straks Utenriksdepartementet, og det ble satt ned en krisestab. Det har også vært satt en krisestab lokalt i Kabul. Familien og arbeidsgiveren til den norske journalisten ble snarlig orientert om situasjonen. Det har også vært kontakt med familien til den bortførte tolken gjennom ambassaden.

Omstendighetene rundt kidnappingen er foreløpig uklar. Ifølge VG Nett gikk Taliban søndag 8. november ut med en pressemelding hvor de hevdet at de har tatt til fange en nordmann, som ifølge organisasjonen hadde tatt seg ulovlig inn i deres område i Kunar-provinsen øst i Afghanistan.

«Norske myndigheter har arbeidet intenst for å frigi de to gislene, og ambassaden i Kabul er blitt tilført ekstra ressurser for å håndtere saken», heter det i pressemeldingen fra UD.

Pressen holdt tett

Norsk presse, inkludert ABC Nyheter, har hatt kjennskap til saken, men latt være å omtale den etter forespørsel fra UD.

- Da vi hadde kunnskap om saken og begynte å arbeide med den og det ble klart at det var interesse for det i pressen anmodet vi norsk og internasjonal presse om å vise tilbakeholdenhet, det vil si ikke skrive om saken. Dette var av hensyn til det pågående arbeidet. Vi vurderte det slik at det å få løst saken kunne bli vanskeligere hvis det ble skrevet om den. Det er pressen selv som har tatt valget om å følge denne anmodningen, og det har vi sagt gjennom hele prosessen at vi er takknemmelige for, og vi tror dette har vært viktig, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Willoch til ABC Nyheter.

- Vi kommer ikke til å gi flere detaljer om arbeidet eller omstendighetene nå, sier Willoch klokken 10 torsdag formiddag.

Det blir avholdt en pressekonferanse i sakens forbindelse omkring klokken 18 torsdag kveld.

Refsdals familie lettet

Familien til den norske journalisten Pål Refsdal, som har vært holdt fanget i Afghanistan siden 5. november, er lettet over at saken har løst seg.

– Vi har selvsagt vært svært bekymret og er lettet over at denne saken har løst seg på en slik god måte. Vi gleder oss nå til Pål kommer hjem, sier familien i en kommentar til NTB etter løslatelsen.

De synes de har fått god oppfølging fra myndighetene etter kidnappingen.

– Vi vil takke norske myndigheter og andre for den innsatsen som er gjort for å få Pål i sikkerhet. Vi vil også berømme den tette oppfølgingen familien har fått i denne vanskelige situasjonen, sier de.

Familien takker også pressen for å ha vist tilbakeholdenhet i saken, og de tror dette kan ha vært medvirkende til at saken har løst seg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus