Meny

Skal gro nye bryster

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australske forskere sier torsdag de vil teste en revolusjonerende behandlingsform som vil la kvinner vokse brystene tilbake etter kreftoperasjoner.

Leger fra Melbournes Bernard O'Brien Institute of Microsurgery sier de har utviklet en innretning som kan implanteres og bruker kvinnens egne fettceller til å la brystene gro tilbake etter en kreftoperasjon.

- Et stykke fett settes inn i oppfinnelsen, et kammer, fôres med blodtilførsel, og siden vil dette fettstykket vokse inn i rommet og i bunn og grunn føles normalt for pasienten, sier sjefsforsker Phillip Marzella.

Kammeret ligner en BH-kopp med hull i, og Marzella sier kammeret til slutt vil fylles med fett etter hvert som det opprinnelige stykket utvider seg, fordi «naturen avskyr et vakum».

Første gang

De første deltakerne vil måtte gjennomgå en andre operasjon for å fjerne kammeret, men han sier en biologisk nedbrytbar versjon som vil gå i oppløsning i løpet av uker er under planlegging.

- I sammenheng med bryster tror jeg absolutt dette er første gang i verden det har blitt gjort med denne teknologien, sier Marzella til AFP.

- Det har blitt gjort arbeid tidligere med stamceller, men dette er en helt annen type innretning som bruker pasientens egen blodtilførsel.

Neste år

Tester på griser har vært «svært vellykkede», og spørsmålet er om menneskekroppen kan vokse fett i brystområdet, sier han.

Sykehuset, som har mottatt tre millioner australske dollar (15,5 millioner kroner) i forskningsmidler, har fått tillatelse til å gjennomføre forsøk på mennesker. Forsøkene skal begynne tidlig neste år, legger han til.

Brystkreft er den vanligste formen av sykdommen blant kvinner verden over, og den ledende årsaken til kreftdødsfall blant kvinner.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus