Advarer mot å sende flere soldater til Afghanistan

Amerikansk militære under en trening i Afghanistan. Foto: Reuters/Scanpix.
Amerikansk militære under en trening i Afghanistan. Foto: Reuters/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p USAs ambassadør i Afghanistan advarer sterkt president Barack Obama mot å sende flere soldater til landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassadør Karl W. Eikenberry, som selv har vært øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, mener at president Hamid Karzai må leve opp til løftene om å slå ned på korrupsjon og vanstyre før USA sender flere soldater til landet.

USAs nåværende øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, har bedt om inntil 40.000 flere soldater, noe Eikenberry advarer mot.

Det går fram av flere hemmeligstemplede notater der Eikenberry taler Pentagon midt imot, skriver The Washington Post.

Få tegn

Det er få tegn til at Karzai, som nylig ble gjeninnsatt for en ny periode på fem år, akter å slå ned på den utbredte korrupsjonen i egne rekker, mener den tidligere NATO-generalen.

Eikenberry ledet tidligere også opptreningen av afghanske styrker, og han er derfor en mann president Barack Obama lytter nøye til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å sende titusenvis av nye amerikanske soldater til landet, vil bare gjøre afghanerne mer avhengige av USA, mens de i stedet bør ta en større del av sikkerhetsansvaret selv, mener han.

Splittet

Obama-administrasjonen er dypt splittet i synet på en eventuell styrkeoppbygging i Afghanistan, skriver The Washington Post.

Utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates mener at general Stanley McChrystal langt på vei bør få de soldatene han ber om og mener at dette er den eneste måten å stanse Talibans framrykking på.

Visepresident Joe Biden er blant dem som er uenig og som mener at USA i stedet for å krige på bred front i Afghanistan, bør konsentrere seg om å bekjempe al-Qaida og andre terrorgrupper som utgjør en direkte sikkerhetstrussel mot USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obamas nasjonale sikkerhetsrådgiver, general James L. Jones, skal også være skeptisk til styrkeoppbygging og stiller spørsmål ved om dette vil bidra til økt stabilitet i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høy pris

Obama må også ta hensyn til kostnadene ved å sende flere soldater til Afghanistan, da en slik beslutning blant annet vil kreve bygging av nye militærbaser i landet.

Kongressen har alt bevilget 670 milliarder kroner til krigføringen i Irak og Afghanistan for neste år, og Det hvite hus har regnet ut at regningen trolig vil øke med nærmere 280 milliarder kroner dersom McChrystal får de ekstra soldatene han ber om.

USA har fra før 68.000 soldater i Afghanistan, men har ikke greid å stanse Taliban fra å rykke inn i stadig flere områder av landet.

Sivil støtte

Ambassadør Karl W. Eikenberry er frustrert over at USA ikke satser mer på sivil gjenoppbygging i Afghanistan.

Tidligere i år ba Eikenberry om 14 milliarder kroner til sivile prosjekter neste år, et relativt beskjedent beløp sett i forhold til hva som brukes på de amerikanske styrkene i landet.

Et slikt tilsagn har uteblitt, noe den amerikanske ambassadøren skal være svært frustrert over. (©NTB)