Meny

– Intensivt oppdrett kan skape monstertorsk

Fiskeridirektoratet friga onsdag bilder av deformert torsk tatt av lokale fiskere i Storfjorden i Troms. Fiskerne har rapportert om torsk som har hatt unormalt utseende, som deformert munnparti, knekk i nakkeregionen og unormalt fet. Foto: Fiskeridirektoratet/ Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsøk i regi av Havforskningsinstituttet viser at intensive oppdrettsmetoder kan ligge bak monstertorskene som lokale fiskere har fanget i Lyngen i Troms.

Monstertorskene kjennetegnes ved et deformert munnparti og en knekk i nakkeregionen. I tillegg er den unormalt feit. Fiskeridirektoratets kommunikasjonssjef Olav Lekve uttalte onsdag til NTB at de mistenker at torsken har rømt fra oppdrettsanlegg.

Havforskningsinstituttet har mottatt monstertorsk for å foreta DNA-analyser slik at man kan slå fast om dette er rømt oppdrettstorsk eller ikke. Seniorforsker Terje van der Meeren ved Havforskningsinstituttet sier til Aftenposten at han ser likhetstrekk med egne forsøk.

– I hvert fall to av de deformerte fiskene har utseende vi knytter til intensive oppdrettsmetoder, sier han.

Torskelarver som er klekket ut i oppdrett, blir holdt i store tanker der de blir matet med små dyreplankton, som også er oppdrettet.

– Deformasjonene skjer siden man ikke klarer å tilby fisken naturlige forhold og naturlig næring i larvefasen av yngelproduksjonen. Oppdrett i avstengte bukter, poller, ved sjøen med naturlig plankton som fôr gir ikke slike deformiteter, sier seniorforskeren.

– Vi tror ikke deformitetene skyldes genfeil, og dette vil derfor ikke spre seg via formering. Problemet med deformitet tas seriøst og det forskes intenst på spørsmålet, sier han.

Verken Storfjord Torsk AS eller Lofitorsk tror at monstertorsken kommer fra deres oppdrettsanlegg. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus