Frykter Moland kan bli drept i fengselet

Advokat Marcus Dietrichson beskriver uttalelsene fra Moland som suicidale.(Foto: Tore Meek / Scanpix .)
Advokat Marcus Dietrichson beskriver uttalelsene fra Moland som suicidale.(Foto: Tore Meek / Scanpix .)

<pTjostolv Moland kan ha satt livet sitt i fare da han hyllet opprørslederen Laurent Nkunda i retten i Kisangani, frykter advokat Marius Dietrichson.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Dietrichson er i Kongo og fungerer som de drapsdømte nordmennenes juridiske rådgiver. Advokaten beskriver uttalelsene fra Moland som suicidale.

– Å gi sin tilslutning til Laurent Nkunda er foruroligende, for å si det mildt. Han er hatet av alle i denne delen av Kongo. Nkunda likviderte folk her i denne byen og kastet likene i elven. At Moland uttrykker støtte til ham, anser jeg for å være en nær suicidal handling, sier Dietrichson til NTB.

Frykter for sikkerheten

– Jeg kom ikke for å spionere på Kongo. Jeg kom for å gjøre livet bedre for kongolesere, sa Moland i sin forklaring i retten onsdag, ifølge VG Nett.

Det ble uro i rettssalen da Moland forklarte at han støtter opprørslederen Nkunda, som er kjent under tilnavnet «Slakteren fra Kisangani». Nkunda ledet en opprørsgruppe i Kongo, men sitter nå i husarrest i Rwanda.

– Jeg tror Nkunda er den rette til å lede dette landet, sa Moland.

– Jeg er svært bekymret for Molands sikkerhet. Jeg har fått beskjed om at dersom Moland hadde vært kongoleser, så ville han ikke levd i morgen. Han er nå tilbake i fengselet, hvor det er mange tidligere soldater blant fangene, og det ikke er noe vakthold på innsiden, forteller Dietrichson.

Gjør situasjonen verre

Tjostolv Molands åpenlyse støtte til Laurent Nkunda kan gjøre situasjonen mye verre for nordmannen, mener Kongo-ekspert Morten Bøås.

– Det ville være best om Moland og French holdt kjeft om dette resten av saken, sier Fafo-forskeren. Han presiserer at det ikke er hans rolle å være juridisk rådgiver, men mener det er uklokt å bringe politiske elementer inn i rettssaken.

– Det kan få betydning for eventuell straffeutmåling, spørsmål om benådning eller overføring for soning i Norge, sier Bøås.

Skaden kan begrenses hvis temaet ikke tas opp igjen i retten, mener han.

Munnkurv

Dietrichson, som tirsdag uttalte at Moland fremdeles var svært psykisk syk, ble av dommeren i militærdomstolen onsdag nektet å uttale seg negativt om Molands psykiske helse. Dietrichson uttrykker overfor NTB at han tar beskjeden alvorlig, og at han ikke er spesielt interessert i å bryte pålegget av frykt for konsekvensene.

Han forteller også at nyanser i Molands engelske forklaring ikke blir oversatt riktig til fransk.

– Moland har forklart i retten at han føler ansvar for sjåførens død, men sier samtidig at han ikke drepte ham.

I tolkningen blir dette videreført som at han drepte sjåføren, sier Dietrichson.

Ifølge Moland ble sjåføren drept av den kongolesiske hæren.

– French skulle lære

Moland understreket at han brakte med seg Joshua French til Kongo for at han skulle lære om forholdene. French kjente ikke til hva oppdraget gikk ut på, sa han.

Moland nektet flere ganger å oppgi hvem oppdragsgiveren hans var.

– Det svaret vil jeg holde hemmelig til jeg går i graven, svarte Moland dommerne.

Dommerne spurte Moland om han bare har spilt syk for å slippe å svare på spørsmål i retten. Dette avviste nordmannen.

– Jeg er gal og fornøyd, sa han.

Moland ga likevel uttrykk for at han ikke var frisk da han møtte i rettssalen onsdag. Han skal ha kastet opp sju–åtte ganger om morgenen og ble tatt ut av rettssalen for å bli undersøkt av politilegen.

Han måtte likevel forklare seg i retten hele dagen, men fikk lov til å sitte på en stol mens hans ble spurt ut. (©NTB)

Personvernpolicy