Meny

Norske piratjegere beskutt utenfor Somalia

BESKUTT: KNM «Fridtjof Nansen» startet oppdraget i august og skal være i Somalia til slutten av januar neste år. To RHIB-er (Rigid Hull Inflatable Boat, foran på bildet) patruljerte da de ble beskutt onsdag. (Foto: Marit Hommedal / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To lettbåter fra skipet KNM «Fridtjof Nansen» ble beskutt onsdag.

Boosaaso (NTB): To lettbåter fra den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen ble onsdag beskutt utenfor kysten av Somalia. Forsvaret sier at verken de eller piratene ble truffet.

– De norske lettbåtene var på et rutineoppdrag langs den somaliske kysten med småbåter. Under oppdraget ble vi helt uten forvarsel beskutt av en gruppe fiskebåter cirka 400 meter unna oss, forteller skipssjef Ole Morten Sandquist på KNM Fridtjof Nansen til NRK.

De norske styrkene besvarte ilden og trakk seg deretter ut til trygg avstand. Det er ikke rapportert om skade på norsk personell eller materiell, og verken de norske styrkene eller somaliske medier har meldt om skader i hendelsen.

– Derfor regner vi med at ingen av partene har truffet. Det var ingen skuddveksling fram og tilbake, men de norske båtene fyrte av kort i nødverge før de i løpet av sekunder dro derfra, sier oberstløytnant Vegard Finberg, pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), til NTB.

Myndighetene beklaget

Skytingen skjedde rundt klokka 14 lokal tid, 83 nautiske mil fra den somaliske byen Boosaaso, melder EU-styrken NAVFOR.

De to lettbåtene er nå tilbake på KNM Fridtjof Nansen, som lå et stykke unna da angrepet skjedde.

– Nansen hadde faktisk besøk fra somaliske myndighetspersoner da angrepet skjedde, og de var de første til å beklage hendelsen, sier Finberg.

Fortsetter som planlagt

KNM Fridtjof Nansen dro i sommer til farvannet utenfor Somalia for å bistå EU-styrken i kampen mot sjørøvervirksomheten i området.

Sandquist vil ikke spekulere på årsaken til de to skyteepisodene.

– Det er helt tydelig at en del fartøyer rundt Somalias kyst driver med virksomheter som gjør at de blir skremt når de ser militært nærvær, og dermed handler som de gjør, sier han.

Skipssjefen legger til at stemningen om bord på det norske marinefartøyet er god.

– Det er viktig at vi viser at vi ikke lar oss skremme eller stoppe av den slags kriminelle grupperinger. (©NTB)

Angrep for ti dager siden

Det er bare ti dager siden de norske soldatene sist ble beskutt i området.

Hendelsen skjedde da et inspeksjons- og bordingsteam fra den norske fregatten var på et oppdrag nær land.

Det har vært en rekke kidnappinger og kapringer i Adenbukta det siste året, men dette har blitt begrenset etter at den multinasjonale operasjonen ble trappet opp i sommer.

Norge overtok i september ledelsen av en internasjonal gruppe som jobber for å bekjempe piratvirksomheten utenfor Somalia.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus