Meny

DNA-jakt på monstertorsk

Slik ser den deformerte torsken ut som Fiskeridirektoratet har dratt opp fra Storfjorden i Troms. Nå skal fiskene DNA-sjekkes opp mot oppdrettstorsk i området for å finne ut om monstertorsken er rømt fisk eller ikke. Foto: Fiskeridirektoratet / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DNA fra deformert torsk som er fanget i Storfjorden i Troms skal sjekkes mot DNA fra torsk fra oppdrettsanlegg i området.

– Det er relativt uvanlig, men ikke helt ukjent at det fanges slike deformerte torsker, sier kommunikasjonssjef Olav Lekve i Fiskeridirektoratet til NTB.

Monstertorskene kjennetegnes ved et deformert munnparti og en knekk i nakkeregionen. I tillegg er den unormalt feit.

Kan ha rømt

Lekve sier at Fiskeridirektoratet har berettiget mistanke om at torskene har rømt fra oppdrettsanlegg.

– Sammenligning av DNA er metoden vi bruker når det er mistanke om urapportert rømming, sier Lekve.

Lokale fiskere er på sin side ikke i tvil om at monstertorsken har rømt fra oppdrettsmerder. De hevder at det er tatt opp rundt 5.000 deformerte torsker, alt innenfor et begrenset område.

Benekter

Selskapet som har den lokale mistanken rettet mot seg, nekter imidlertid for at monstertorsken kan stamme fra deres anlegg.

– Når jeg sier det ikke er vår fisk som har rømt, så er det fordi vi har markedets beste fisk. Vi har ikke deformert torsk, sier administrerende direktør Dag Hansen i Lofotorsk til Nettavisen.

Han legger til at anlegget bruker doble merder. Dessuten inspiseres anlegget med dykkere hver tredje uke.

Han sier at en rømming derfor er «rett og slett umulig».

Typisk feit

Fiskeridirektoratets kommunikasjonssjef sier at den deformerte torsken har de typiske kjennetegnene på fisk som er rømt fra anlegg.

– Den er rundere og feitere fordi den fôres, og har ofte et rundere munnparti fordi den gnager på ting i anlegget. Men det fanges også deformert torsk som åpenbart er vill, og dessuten finnes det villtorsk som er uvanlig feit fordi den lokkes til oppdrettsanleggene og mulighetene til å skaffe seg gratis mat, sier Lekve.

Analysene

Svarene på DNA-analysene er ventet å komme om en måneds tid. I et organisert prøvefiske ble det tatt opp 56 deformerte torsker fra Storfjorden i Troms. Disse er allerede sendt Havforskningsinstituttet for DNA-analyser.

– Neste uke skal det tas opp 50 torsk fra oppdrettsanleggene i fjordene. Disse skal også sendes til analyse. Sammenligning vil vise om det har skjedd urapportert rømming. I så fall kan saken bli anmeldt, sier Lekve. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus