Meny

Felles anbefaling om 18-årsgrense

GÅR SAMMEN: Strålevernet i fire nordiske land går sammen bak anbefalingen om 18-årsgrense for bruk av solsenger. - Mange starter i ung alder og fraråding ser ikke ut til å ha stor effekt, sier forsker Lill Tove Norvang Nilsen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strålevernet i fire nordiske land anbefaler forbud mot bruk av solsenger for personer under 18 år.

Dette er saken

I april gikk Statens strålevern inn for aldersgrense på bruk av solarium.

I oktober kom det frem at Helse- og omsorgsdepartementet ikke vil gå inn for aldersgrense i  den nye forskriften om strålevern og bruk av stråling.

En undersøkelse Kreftforeningen har gjennomført i samarbeid med Strålevernet viser at det er en omfattende bruk av solarier blant barn og unge. Også Kreftforeningen støtter forslaget om 18-årsgrense.

I en pressemelding skriver Statens strålevern at «ultrafiolett øker risikoen for å utvikle hudkreft betraktelig. Barn og ungdom er mest utsatt. Personer som blir solbrent i ung alder har større risiko for å utvikle føflekkreft senere i livet. Føflekkreft er den mest alvorlige formen for hudkreft».

Bransjeorganisasjonen Norsk Solarieforening mener man bør satse på andre tiltak for å bekjempe kreftfaren enn aldersgrense.

(ABC Nyheter): Flere andre land, deriblant Frankrike, Australia, Skottland og Tyskland har innført en slik aldersgrense, og Statens strålevern i Norge anbefalte i april i år at norske helsemyndigheter skulle gjøre det samme.

I oktober kom det frem at Helse- og omsorgsdepartementet ikke går inn for en slik aldersgrense i den nye forskriften om strålevern og bruk av stråling.

Men nå går altså strålevernet i Norge, Sverige, Island og Finland ut med en felles anbefaling om at det innføres en aldersgrense på 18 år for bruk av solsenger.

- Bakgrunnen er at vi fortsatt mener at det bør innføres begrensninger for bruk av solarium for dem under 18 år, sier forsker i Statens strålevern Lill Tove Norvang Nilsen til ABC Nyheter.

- Vi ser at mange unge bruker solarium. Vi har hatt krav om at det skal henge plakater i solstudioene som fraråder solariebruk for barn og unge, men tilsyn viser at det mangler i mange solstudioer. Mange unge starter i ung alder og fraråding ser ikke ut til å ha stor effekt, fortsetter hun.

WHO: Solariebruk er kreftfremkallende

Nilsen forklarer videre at Verdens helseorganisasjons kreftforskningsinstitutt (WHO-IARC) i sommer kom med en melding om at de har klassifisert solariebruk som kreftfremkallende for mennesker.

- Det er en viktig grunn til at vi ønsker sterkere regulering. Nå ønsker de nordiske landene å stå sammen bak en anbefaling om å innføre 18-årsgrense, sier hun.

Bransjeforeningen Norsk solarieforening gikk imot forslaget om 18-årsgrense og mener man heller bør satse på andre tiltak.

– Solariebransjen tar hudkreftfaren på alvor, men er opptatt av at tiltakene som innsettes faktisk er effektive. Vi har tro på at andre virkemidler enn 18-års aldersgrense kan få en langt større effekt i kampen mot hudkreften, sier leder i Norsk Solarieforening, Ronny Pedersen, i en pressemelding.

Foreningen frykter at en aldersgrense vil gjøre det ulønnsomt å drive solstudioer og at det igjen vil føre til at solariebruken blant unge vil flyttes til private hjem og illegale aktører.

Vi kan ikke anbefale å muligens forebygge en kreftform med noe som er kreftfremkallende.

Norsk Solarieforening mener også til at 18-årsgrense vil være negativt for folkehelsen fordi økt tilgang på D-vitamin fra kunstig sol i vinterhalvåret kan virke forebyggende for andre krefttyper.

- Holder ikke mål

- Det er ikke overraskende at dette kommer fra de som skal selge produktet. Det er deres ståsted, men vi må tenke på folkehelsen, sier forsker Lill Tove Norvang Nilsen.

- Det argumentet med D-vitamin holder ikke mål. WHO har også utgitt en rapport som ser på kreft og vitamin D. De konkluderer med at det ikke er grunnlag for å endre på anbefalingene om vitamin D, og at dersom fremtidige studier viser at man bør gjøre det, vil det være bedre å vitamin D gjennom kosten.

- Vi kan ikke anbefale å muligens forebygge en kreftform med noe som er kreftfremkallende. I tillegg har de fleste nordmenn en god vitamin D-status.

- Frykter dere illegale aktører dersom man får på plass en aldersgrense?

- Hvis det skulle bli en virkning vil vi tak ta i det, det vil uansett være vårt ansvar å følge opp, sier forsker i Statens strålevern Lill Tove Norvang Nilsen til ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus