Meny

- Tenåringsfedme kan øke MS-risikoen for kvinner

ØKT RISIKO: Fedme i tenårene kan øke risikoen for å utvikle MS senere i livet betraktelig, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny forskning knytter overvekt i tenårene til sykdommen multippel sklerose.

En ny studie fra forskere ved Harvard School of Public Health i Boston antyder at det å lide av fedme i tenårene øker risikoen for å utvikle sykdommen multippel sklerose (MS) senere i livet betraktelig.

MS, en kronisk sykdom i sentralnervesystemet, er den sykdommen som hyppigst fører til uførhet hos unge voksne i den vestlige verden.

Sykdommen rammer mellom 250 og 350 personer årlig i Norge, og samlet er det omtrent 5000 MS-pasienter her i landet.

MS er nesten dobbelt så vanlig hos kvinner som hos menn, og det er nettopp kvinner, fedme og MS Harvard-forskerne har sett på i studien.

Mer enn dobbel risiko

De tok utgangspunkt i data om mer enn 238.000 kvinner, som alle hadde deltatt i en større helseundersøkelse mellom 1974 og 2002. Kvinnene var mellom 25 og 55 år gamle da de deltok i undersøkelsen.

I den nye studien som er publisert i tidsskriftet Neurology, kom forskerne frem til at det å lide av fedme ved 18-årsalderen mer enn doblet kvinnenes risiko for å utvikle MS senere i livet, mens fedme ved 20-årsalderen nesten doblet risikoen for å utvikle MS. Forskerne fant imidlertid ikke noen sammenheng mellom MS-risiko og fedme ved 5- og 10-årsalderen.

- Dette er enda en studie som viser at fedme fører til nok et helseproblem, og fedme i ungdomsårene kan være avgjørende for risikoen for å utvikle MS, sier forfatter av studien Kassandra Munger ved Harvard School of Public Health ifølge Health Day.

Lavere D-vitaminnivå

MS-gåten er ennå ikke løst, og man vet ikke hva som forårsaker sykdommen, men man antar at både arvelige egenskaper og miljø spiller en rolle.

Den nye amerikanske studien var ikke designet for å finne årsaken til at MS-risikoen økte ved overvekt i tenårene, men ifølge Munger mistenker man at lave nivåer av D-vitamin kan være viktig i utviklingen av sykdommen, og man vet at mennesker som lider av overvekt har lavere nivåer av dette viktige vitaminet. En annen mulig forklaring er at fettvev skiller ut stoffer som kan påvirke immunforsvaret, mener Munger.

- Man kan redusere risikoen

Tidligere i høst kom en svensk studie som viste at også røyking øker risikoen for å utvikle MS.

Studien som også ble publisert i tidsskriftet Neurology, viste at kvinner som hadde røykt hadde 50 prosent større risiko for å få MS, og for menn var koblingen enda sterkere. Man så derimot ingen sammenheng mellom snusing og MS-risiko.

- Vi begynner å få noen ledetråder om ting som kan gjøre en person mer mottakelig for MS, sier John Richert, leder for forskning ved National Multiple Sclerosis Society, ifølge Health Day.

- Frem til nylig så vi på MS som en sykdom der man ikke kan gjøre noe for å forhindre at den utvikles, og selv om det fortsatt hovedsakelig er slik, kan det være visse faktorer som gjør at folk kan redusere risikoen noe.

- Hvis dataene som har kommet frem stemmer, så kan det være slik at å la være å røyke og å opprettholde en idealvekt kan redusere risikoen for MS, fortsetter han.

Kilder: Health Day, Neurology, Pasienthandboka.no og MS Forbundet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus