Meny

Moland: – Jeg var leiesoldat

Drapstiltalte Tjostolv Moland ba om legehjelp da han i dag møtte i retten. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapstiltalte Tjostolv Moland sier han var leiesoldat og kom til Kongo for å støtte tutsiene og opprørslederen Laurent Nkunda.

Moland fortsatte sitt vitnemål i ankesaken i Kisangani onsdag. Han ble spurt ut i detalj av dommerpanelet og aktor om hvorfor han kom til Kongo. Nordmannen nektet for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo og for å ha bedrevet spionasje.

– Jeg kom ikke for å spionere på Kongo. Jeg kom for å gjøre livet bedre for kongolesere, sa Moland, ifølge VG Nett.

Det ble uro i rettssalen da Moland forklarte at han støtter opprørslederen Laurent Nkunda, som er kjent under tilnavnet «Slakteren fra Kisangani». Nkunda ledet en opprørsgruppe i Kongo, men sitter nå i husarrest i Rwanda.

– Jeg gjorde det av ideologiske årsaker. Jeg tror Nkunda er den rette til å lede dette landet, sa 28-åringen.

Nektet å oppgi oppdragsgiver

Moland understreket at han brakte med seg Joshua French til Kongo for at han skulle lære om forholdene. French kjente ikke til hva oppdraget gikk ut på, sa han. Moland nektet flere ganger å oppgi hvem oppdragsgiveren hans var.

– Det svaret vil jeg holde hemmelig til jeg går i graven, svarte Moland dommerne.

Ifølge Moland ble sjåføren drept av den kongolesiske hæren.

– De hadde til hensikt å drepe oss, og i skuddene som ble avfyrt ble han drept, sa han.

– Ønsket seg til fengselet

Molands skal ha friskmeldt seg selv og bedt om å bli sendt tilbake til fengselet. Han har vært innlagt på sykehus siden 22. oktober. Trolig blir han sendt til sentralfengselet i Kisangani etter at onsdagens rettsmøte er overstått.

Moland ga likevel uttrykk for at han ikke var frisk da han møtte i rettssalen onsdag. Han skal ha kastet opp om morgenen og ble tatt ut av rettssalen for å bli undersøkt av politilegen.

Dommerne spurte Moland om han bare har spilt syk for å slippe å svare på spørsmål i retten. Dette avviste nordmannen.

– Jeg er gal og fornøyd, sa han.

Forsøker å skaffe lege

Ifølge advokat Marius O. Dietrichson, som er juridisk rådgiver for nordmennene, mener legene at Moland er psykisk syk. Dietrichson sa tirsdag til NTB at Moland ikke er frisk nok til å være i retten, og at han ikke kan stå inne for det han sier.

Utenriksdepartementet følger rettssaken i Kongo mot de to nordmennene. UDs representant skal være i gang med å forsøke å skaffe legehjelp til Moland, ifølge VG.

Tolket som tilståelse

Dommerne i saken later til å mene at Moland har innrømmet å ha drept sjåføren Abedi Kasongo. I et brev som ble lest opp i retten tirsdag sto det at Moland innrømmet å ha drept mannen, og at han ba familien om tilgivelse.

Moland gjentok onsdag at det var han som skrev brevet. Han forklarte at han ønsket å ta ansvar i saken fordi sjåføren ble drept mens han jobbet for nordmennene.

Det skal foreligge to brev med ulike innhold. I det andre brevet står det at Moland ikke vet hvem som drepte sjåføren. Begge brevene er datert 7. november.

– Brevet en forfalskning

Faren til Tjostolv Moland sier det såkalte tilståelsesbrevet er en forfalskning.

– Den falske underskriften er så dårlig, at jeg så med en gang at den var falsk. Alle kan egentlig lett se det, sier Knut Moland til Aftenposten. Han legger til at ordet tilgivelse, forgiveness, er feilstavet to ganger.

– Tjostolv er meget god i engelsk. Han kan nok gjøre en skrivefeil, men ikke den samme to ganger. Dette har andre skrevet, hevder Knut Moland. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus