- Ingen reell tilståelse fra Moland

Tjostolv Moland bekreftet i retten at det var han som hadde skrevet tilståelsesbrevet. (Foto: Tore Meek / Scanpix)
Tjostolv Moland bekreftet i retten at det var han som hadde skrevet tilståelsesbrevet. (Foto: Tore Meek / Scanpix)

<pAdvokat Marius Dietrichson mener dødsdømte Tjostolv Moland fortsatt er psykotisk og snakker dommerne etter munnen når han nå tilstår drap i Kongo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ber om tilgivelse. Det er jeg som drepte Abedi Kasongo, sto det i et brev som ble lest opp i ankesaken i Kongo tirsdag. Tjostolv Moland bekreftet i retten at han skrev brevet.

Advokat Marius Dietrichson er i Kongo som juridisk rådgiver for å bistå forsvaret til de to norske mennene.

Tirsdag meldte han hjem til Norge at det var hjerteskjærende å se hvordan militærdomstolen i Kisangani utnyttet en tydelig syk Moland.

– Moland mener ikke å erkjenne eller å si at han vet hvem som har skutt. Det skal ha blitt skrevet flere andre erklæringer hvor han sa det motsatte av det som ble lagt fram i retten, sier Dietrichson til NTB på telefon fra Kongo.

Fortalte om tilståelse

Moren til den kongolesiske sjåføren fortalte i retten om møtet mellom Tjostolv Moland og sjåførens familie på sykehuset. Ifølge moren innrømmet Moland drapet, knelte foran hver og en av familiemedlemmene og ba dem om tilgivelse.

Moland var lite villig til å svare direkte på skyldspørsmålet fra dommer Pascal Moliba. I stedet spurte han dommeren om han er Guds dommer, om han er valgt av Gud.

– Jeg trenger ikke svare deg, skyt meg hvis du vil, sa Moland, ifølge VG Nett.

Retten lot til å oppfatte brevet og Molands bekreftelse av at han skrev det, som en tilståelse. Medtiltalt Joshua French avviste raskt at Moland har erkjent noe skyld.

– Han er ikke seg selv. Og det er ikke korrekt at han drepte Abedi Kasongo, sa French.

Ble hyllet

I stedet for å bli tatt seriøst, ble French møtt med lange enetaler fra dommeren som skjelte ham ut og ba ham om å følge i Molands fotspor.

– Det var smertefullt å se på. Mens French fikk kjeft da han sto opp og forsvarte sin venn, ble en åpenbart syk Moland hyllet av dommeren, påtalemyndigheten og bistandsadvokatene for at han tilsto drap, forteller Dietrichson.

Advokaten frykter at dommeren i saken nå har fått styrt rettsprosessen i den retningen han ønsker og at Moland og French kan se fram til en snarlig dom.

– Torturert og dopet

Moland ble hentet fra sykehuset tirsdag morgen for å vitne i ankesaken i Kisangani. Saken har vært utsatt på grunn av hans helsetilstand.

Moland hevdet at han er blitt torturert og dopet ned av kongolesisk politi, og at han ble intervjuet av militærtribunalets leder mens han var ruset.

Han avviste at han er psykisk syk, og hevdet at sykehuset har forsøkt å gi ham medisiner mot hans vilje.

– Legen fortalte meg at Moland er diagnostisert som psykotisk og ikke er skikket til å gjennomføre en rettssak. Retten må vurdere om saken kan fortsette, sier Dietrichson til NTB. Ankesaken startet likevel opp igjen.

– Diagnose psykotisk

Den norske legen Terje Erlid reiser fredag til Kongo. Sammen med et team av kongolesiske leger skal han vurdere Molands helsetilstand.

Ifølge advokat Dietrichson skal Moland nå være mer eller mindre frisk av malaria, men er fremdeles syk psykisk.

Både han og forsvareren er beskyldt av dommeren for å forgifte Moland slik at han framstilles som psykotisk.

– Påtalemyndigheten vil gjerne sperre den lokale forsvareren til Moland inne på grunn av disse

beskyldningene. Derfor tør ikke han lenger å besøke Moland i på sykehuset, sier Dietrichson.

Moland og French ble pågrepet i Kongo i begynnelsen av mai, mistenkt for drapet på sjåføren sin Abedi Kasongo. De står også tiltalt for spionasje og ran. Begge nekter straffskyld i saken.

Personvernpolicy