Dobbelt så mange døde

HARDEST RAMMET: Sør-Afrika er blant de land i verden som er hardest rammet av hiv og aids. (Foto: AP Photo/Denis Farrell)
HARDEST RAMMET: Sør-Afrika er blant de land i verden som er hardest rammet av hiv og aids. (Foto: AP Photo/Denis Farrell)

<pI Sør-Afrika har antall døde fordoblet seg de 11 siste årene – hovedsakelig på grunn av aids.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Sør-Afrikas helseminister tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- I løpet av 11 år – fra 1997 til 2008 – har dødeligheten doblet seg i Sør- Afrika. Det sier seg selv at dette ikke er annet enn til bekymring, sier helseminister Aaron Motsoaledi til pressen ved parlamentet i Cape Town.

I 1997 var det totale antall døde 300.000. I fjor viste statistikken 756.000 døde.

57 prosent aidsrelaterte barnedødsfall

Motsoaledi sier tallene viser at det er et enormt behov for endring i adferd og holdning i forhold til aids blant sør-afrikanere.

- Tallene er sjokkerende. At tallene er påvirket av hva vi har gjort de ti siste årene er åpenbart, sier Motsoaledi.

En helsearbeider deler ut brosjyrer med informasjon om aids og kondomer i Johannesburg. (Foto: AFP/STEPHANE DE SAKUTIN)En helsearbeider deler ut brosjyrer med informasjon om aids og kondomer i Johannesburg. (Foto: AFP/STEPHANE DE SAKUTIN)

De aller fleste dødsfallene blant unge mennesker skyldes aids, sier han. I 57 prosent av dødsfallene blant barn har dødsårsaken vært aids-relatert.

900 døde om dagen

Sør- Afrika har en av de verste hiv/aids-epidemiene i verden. Ifølge FN døde 900 om dagen av aids i 2005, og tallet har steget siden den tid.

Uttalelsene til helseministeren er skarp kritikk rettet mot den tidligere presidenten Thabo Mbeki. Han satt som president i Sør-Afrika i perioden 1999-2008.

Benektet aids

Mbeki hevdet at det ikke var noen sammenheng mellom hiv og aids, og møtte mye internasjonal motstand for hans kontroversielle syn.

Den tidligere sør-afrikanske presidenten Thabo Mbeki nektet for at det var noen sammenheng mellom hiv og aids. (Foto: AP Photo)Den tidligere sør-afrikanske presidenten Thabo Mbeki nektet for at det var noen sammenheng mellom hiv og aids. (Foto: AP Photo)

Han støttet seg til en mindre gruppe vitenskapsmenn med Peter Duesberg fra Berkeley i spissen, som var såkalte aids-benektere. De mente at hiv-viruset ikke forårsaket aids.

Behandling med grønnsaker

I stedet antydet Mbeki ved flere anledninger at de helsemessige konsekvensene ekstrem fattigdom førte med seg kunne være årsaken til sykdommen.

Han nektet å gi ut antiretrovirale medisiner, som han hevdet var giftige, og oppfordret i stedet til å bruk av grønnsaker i behandlingen av hiv-smittede.

Han gjorde derimot helomvending i 2003, etter internasjonalt press, og sa seg villig til å tilby antiretrovirale medisiner til den hiv-positive delen av befolkningen.Men selv i 2005 var det kun 23 prosent av de smittede som fikk medisinen.

Forskere ved Harvard-universitetet hevdet i 2008 at Mbeki og hans regjering var ansvarlig for om lag 330.000 aids-relaterte dødsfall, ifølge The Guardian.

Personvernpolicy