Erkjenner å ha skrevet tilståelsesbrev

Tjostolv Moland bekreftet at han skrev brevet hvor  han tilstår drapet . Foto: Scanpix
Tjostolv Moland bekreftet at han skrev brevet hvor  han tilstår drapet . Foto: Scanpix

<p«Jeg ber om tilgivelse. Det er jeg som drepte Abedi Kasongo,» sto det i et brev som ble lest opp i ankesaken i Kongo tirsdag. Tjostolv Moland bekreftet at han skrev brevet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren til den kongolesiske sjåføren fortalte i retten om møtet mellom Tjostolv Moland og sjåførens familie på sykehuset. Ifølge moren innrømmet Moland drapet, knelte foran hver og en av familiemedlemmene og ba dem om tilgivelse.

Moland var lite villig til å svare direkte på skyldspørsmålet fra dommer Pascal Moliba. I stedet spurte han dommeren om han er Guds dommer, om han er valgt av Gud.

– Jeg trenger ikke svare deg, skyt meg hvis du vil, sa Moland, ifølge VG Nett.

Retten lot til å oppfatte brevet og Molands bekreftelse av at han skrev det, som en tilståelse. Medtiltalt Joshua French avviste raskt at Moland har erkjent noe skyld.

– Han er ikke seg selv. Og det er ikke korrekt at han drepte Abedi Kasongo, sa French.

– Torturert og dopet

Moland ble hentet fra sykehuset tirsdag morgen for å vitne i ankesaken i Kisangani. Saken har vært utsatt på grunn av hans helsetilstand.

Moland hevdet at han er blitt torturert og dopet ned av kongolesisk politi, og at han ble intervjuet av militærtribunalets leder mens han var ruset.

Han avviste at han er psykisk syk, og hevdet at sykehuset har forsøkt å gi ham medisiner mot hans vilje.

Han hevdet også at han i en periode unnlot å ta medisinene sine.

– Sykepleieren din truet meg med injeksjoner, dersom jeg ikke tok tablettene dine, sa han i en kommentar til sykehussjefens vitnemål.

– Det er ikke veldig smart å true en leiesoldat. De er gale i hodene sine, la han til, ifølge VG Nett.

– Diagnose psykotisk

Nordmennenes rådgiver, advokat Marius Dietrichson, mente saken måtte utsettes nok en gang fordi Moland var for syk til å gjennomføre rettssaken.

– Legen fortalte meg at Moland er diagnostisert som psykotisk og ikke er skikket til å gjennomføre en rettssak. Retten må vurdere om saken kan fortsette, sier Dietrichson til NTB. Ankesaken startet likevel opp igjen.

Den norske legen Terje Erlid reiser fredag til Kongo. Sammen med et team av kongolesiske leger skal han vurdere Molands helsetilstand.

Ifølge advokat Dietrichson skal Moland nå være mer eller mindre frisk av malaria.

Moland og French ble pågrepet i Kongo i begynnelsen av mai, mistenkt for drapet på sjåføren sin Abedi Kasongo. De står også tiltalt for spionasje og ran. Begge nekter straffskyld i saken. (©NTB)

Personvernpolicy