Taliban gjør narr av norske styrker

<p– Absurde påstander, mener forsvaret. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban gjør narr av norske styrker i Nord-Afghanistan og hevder at de knapt nok tør å forlate forlegningen.

Taliban-bevegelsens arabiskspråklige tidsskriftet al-Somod har intervjuet opprørernes leder i Balkh-provinsen, der en del av de norske soldatene er stasjonert i byen Mazar-i-Sharif.

Raz Mohammad bin Sayd al-Haydari hevder i intervjuet at «korsfarerne» fra Tyskland, Bulgaria, Sverige og Norge knapt tør å forlate sine egne forlegninger.

– Korsfarerne klarer ikke å dra ut under sine daglige patruljer i trygghet. Hver gang de drar ut, møter de store tap, sier han i intervjuet som er gjengitt i siste utgave av Terrorism Monitor.

Forsvaret avviser

– De ønsket for en tid siden å bygge andre militærbaser i regionen. De gjennomførte militæroperasjoner i disse områdene for å utslette mujahedin, men de møtte en sterk motstand fra mujahedinkrigerne i området som førte til at de måtte rømme og gjemme seg uten å oppnå sine mål, sier mullaen.

– Det går stadig bedre med vår jihad. Mujahedinkrigerne finnes i alle deler av regionen, og også i hemmelige celler i senter av Mazar-i-Sharif, fortsetter han.

Forsvaret avviser blankt påstandene fra den lokale Taliban-lederen, og nekter for at de norske soldatene tilbringer mesteparten av tiden i Camp Nidaros.

– Vi håper og tror de fleste er kritiske til slike absurde påstander, sier presseoffiser Hanne Olafsen i en e-post til VG Nett.

Erfaren kriger

Haydari sluttet seg til Taliban i 2001 og har deltatt aktivt i flere andre provinser, blant dem Helmand og Uruzgan.

I 2004 ble han ifølge al-Somod leder for Talibans krigere i byen Charikar ved inngangen til Pansjir-dalen, og tidligere i år fikk han ansvaret for å lede kampen mot de utenlandske styrkene i Balkh-provinsen.

Nå hevder han at Taliban har full kontroll over åtte av de 15 distriktene i provinsen, men uten å navngi disse.

Taliban står ifølge Haydari sterkest i Chahar Bolak-distriktet der de har 300 soldater. I andre distrikter hevder han å ha hundrevis av deltidssoldater, som gjennomfører overraskelsesangrep mot utenlandske styrker for deretter å trekke i sivil igjen. (©NTB)

Personvernpolicy