Fort Hood-mistenkt var i kontakt med islamister

SORG: Her ber en amerikansk soldat etter massakren på Fort Hood-basen i Texas. Ifølge amerikansk etterretning var den mistenkte for skytingen, Nidal Malik Hasan, i kontakt med ytterliggående islamister før angrepet. (Foto: Scanpix)
SORG: Her ber en amerikansk soldat etter massakren på Fort Hood-basen i Texas. Ifølge amerikansk etterretning var den mistenkte for skytingen, Nidal Malik Hasan, i kontakt med ytterliggående islamister før angrepet. (Foto: Scanpix)

<pFBI fikk beskjed om Nidal Malik Hasans mistenkelige oppførsel, men avviser at massakren en del av en større terroraksjon. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk etterretning visste at militærpsykiateren som er mistenkt for å ha massakrert 13 soldater i en militærleir i Texas, var i kontakt med ytterliggående islamister.

Ifølge anonyme etterretningskilder kom Nidal Malik Hasan i søkelyset da han i fjor tok kontakt med antiamerikanske islamister med antatte bånd til terrornettverket al-Qaida.

Avlyttet

Kommunikasjonen ble avlyttet og det føderale amerikanske politiet FBI var blant dem som ble varslet om majorens mistenkelige oppførsel.

Ifølge The New York Times ble det blant annet snappet opp kommunikasjon mellom militærpsykiateren og en religiøs leder i Jemen, kjent for sine antiamerikanske holdninger.

Det er uklart hva som videre skjedde i saken, men mange undrer nå på om Hasan kunne ha vært stanset før han angivelig skjøt og drepte 13 personer og såret 29 i militærleiren Fort Hood torsdag.

Ikke planlagt terror

Ifølge BBC sier FBI nå at Maliks handlinger ikke var en del av en planlagt terroraksjon.

Etterforskere sier også at Maliks samtaler med den religiøse lederen var i forbindelse med hans jobb som psykiater.

- Fordi innholdet i samtalene hadde sammenheng med hans jobb, og ingenting annet mistenkelig ble funnet, ble det konkludert med at Major Hasan ikke var involvert i terrorist-aktiviteter eller -planlegging, sier FBI i en pressemelding.

39-åringen ble selv skutt og alvorlig såret, men mandag meldte militærsykehuset Brooke Army Medical Center at han var ved bevissthet og i stand til å snakke. Nå vil han bli stilt for en militærdomstol.

Motivet for massakren ved Fort Hood, som med sine 50.000 soldater er USAs største militærbase, er fortsatt uklart.

Skulle til Afghanistan

Hasan har de siste årene arbeidet med sårede soldater fra Afghanistan og Irak ved Walter Reed Army Medical Center i Washington.

I april ble han overflyttet til Fort Hood utenfor Austin i Texas, og han skulle om kort tid sendes til Afghanistan.

Ifølge øyenvitner ropte militærpsykiateren «Allahu Akbar» (Gud er størst) på arabisk, rett før han åpnet ild inne i militærleiren. (©NTB)

Personvernpolicy