Libanon får endelig ny regjering

Den påtroppende statsministeren Saad Hariri (t.h.) har brukt fire måneder på å komme til enighet med opposisjonen om en samlingsregjering.
Den påtroppende statsministeren Saad Hariri (t.h.) har brukt fire måneder på å komme til enighet med opposisjonen om en samlingsregjering.

<pEtter fire måneder med vanskelige forhandlinger har Libanons påtroppende statsminister Saad Hariri presentert en ny regjering for landets president. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye regjeringen betegnes som en nasjonal enhetsregjering.

Hariri møtte president Michel Suleiman mandag kveld etter å ha lagt siste hånd på lista over statsråder. Det var ventet at regjeringen ville bli presentert for offentligheten innen kort tid.

Den påtroppende statsministeren har brukt fire måneder på å komme til enighet med opposisjonen om en samlingsregjering.

Regjeringen vil bestå av 30 statsråder, hvorav 15 kommer fra Hariris provestlige allianse og 10 fra opposisjonen, deriblant 2 fra Hizbollah.

De siste fem statsrådene er nominert av presidenten.

En regjering som er akseptabel for alle parter, betraktes som nøkkelen til å gjenopprette stabilitet og ro i Libanon, som utfordres av både politisk og religiøs spenning. En bedring av forbindelsene mellom Saudi-Arabia og Syria de siste ukene skal ha bidratt til å overvinne motsetningene i Beirut.

Syria er sammen med Iran den viktigste støttespilleren for Hizbollah-militsen, mens Saudi-Arabia er Hariris viktigste utenlandske støtte.

En av de siste hindringene skal ha vært kravet fra den kristne, men Hizbollah-allierte Michel Aoun, som insisterte på at svigersønnen hans skulle fortsette å kontrollere departementet for telekommunikasjon. Hariri var lenge imot dette, men skal til slutt ha gitt etter.

Blant ministerne i den nye regjeringen er både forsvarsminister Elias al-Murr og innenriksminister Ziad Baroud, begge fra den forrige regjeringen og ansett som lojale overfor president Suleiman.

Personvernpolicy